Najgorszy tłuszcz do smażenia. Polacy go uwielbiają

"Dobry olej do smażenia to taki, który ma jak największą odporność na szkodliwe przemiany związane z kontaktem z wodą, tlenem i temperaturą" - napisał na Instagramie doktor dietetyki Michał Wrzosek. Jaki produkt w takim razie wybrać, a czego lepiej unikać?

Najgorszy tłuszcz do smażenia
Najgorszy tłuszcz do smażenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jaki tłuszcz do smażenia wybrać? To pytanie nie bez powodu zdaje sobie wiele osób. Okazuje się, że to, co królowało w naszych kuchniach jeszcze nie tak dawno, dziś jest jednym z najgorszych wyborów.

Smażysz na maśle lub smalcu? To powszechny błąd

Wiele osób zajada się smażonymi potrawami. Dzięki tej metodzie przyrządzania potraw możemy w kilka chwil stworzyć zarówno pyszne śniadanie, jak i obiad dla całej rodziny. Zależy nam jednak na tym, by dania były nie tylko smaczne, ale również zdrowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podaj kurczaka na obiad. Taka forma zachwyci nawet marudną teściową

- Masło i smalec odpadają. Utleniony cholesterol to zagrożenie dla zdrowia, dlatego nie smażymy na nich - zdradził dr Michał Wrzosek.

Nie każdy wie, że produkty te są bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, które pod wpływem wysokiej temperatury mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.

Jesteśmy ciekawi twojej opinii. Wypełnij ankietę dotyczącą zdrowego stylu życia. Znajdziesz ją TUTAJ.

Najlepszy tłuszcz do smażenia

Dr Michał Wrzosek nie ukrywał, że istnieje wiele produktów, które podczas smażenia z powodzeniem mogą zastąpić smalec oraz masło. Jednym z nich jest olej z awokado, który jego zdaniem najlepiej sprawdzi się do przyrządzania dań na słodko.

- Dzięki wysokiemu punktowi dymienia, około 250 stopni, jest odporny na utlenianie i ma lekko maślany posmak.

Okazuje się, że w sklepach dostępny jest jeszcze jeden produkt, który nada się do smażenia. Zdaniem specjalisty najlepszą z możliwych opcji jest użycie do tego nieafinowanej oliwy extra virgin.

- Zawiera najwięcej ochronnych antyoksydantów.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

© Materiały WP
Źródło artykułu:WP Kobieta
smażeniepatelniatłuszcz do smażenia

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (5)