Powoduje ból głowy i uszkadza nerki. Polacy stosują na potęgę

Olej słonecznikowy, choć bardzo popularny w polskiej kuchni, może być równie niebezpieczny. Mało kto wie, że pod wpływem wysokiej temperatury wydziela substancje niebezpieczne dla zdrowia.

Olej słonecznikowy nie nadaje się do smażenia
Olej słonecznikowy nie nadaje się do smażenia
Źródło zdjęć: © Eastnews | Bartlomiej Magierowski

03.12.2024 | aktual.: 03.12.2024 13:08

Olej słonecznikowy to jeden z najczęściej używanych olejów w Polsce. Pozyskiwany z ziaren słonecznika zawiera wiele cennych składników odżywczych.

Jest stosunkowo tani, dlatego wiele osób używa go zarówno na zimno, jak i do smażenia. Co się dzieje w momencie, gdy podgrzejemy olej słonecznikowy na patelni?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak podaje serwis zdrowie.gazeta.pl, podgrzewanie oleju słonecznikowego powyżej 100 stopni Celsjusza prowadzi do rozpadu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W wyniku tego procesu powstają szkodliwe substancje, takie jak glicerol, który może powodować ból głowy i nudności, a w większych ilościach prowadzić do poważniejszych problemów zdrowotnych, takich jak uszkodzenie nerek.

Alternatywy dla oleju słonecznikowego

W związku z tym powszechnie zaleca się spożywanie oleju słonecznikowego na zimno jako dodatku do sałatek czy dressingów. Lepszym wyborem do smażenia jest natomiast olej rzepakowy, który ma wyższą temperaturę dymienia. Katarzyna Bosacka w "Dzień Dobry TVN" zauważyła, że olej rzepakowy rafinowany nadaje się do długiego smażenia, podczas gdy tłoczony na zimno jest odpowiedni do jedynie krótkiego podsmażania.

Zapraszamy do dołączenia do grupy na FB - #Samodbałość. Tam na bieżąco informujemy o wywiadach i nowych historiach. Dołącz do nas i zaproś znajomych. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij je przez dziejesie.wp.pl.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (3)