"Bardzo silny konserwant". Ostrzega przed śledziami z sieciówki
Katarzyna Bosacka wzięła niedawno na tapet trzy produkty, które możemy kupić w sieci sklepów Carrefour. Dziennikarka i edukatorka wyjaśniła internautom, co znajdziemy w składach artykułów. Nie owijała w bawełnę. - Może podrażniać nam żołądek - ostrzega przed jednym z konserwantów zawartych w... śledziach.
W tym artykule:
Katarzyna Bosacka za pośrednictwem mediów społecznościowych edukuje internautów, na jakie produkty w sklepach warto zwrócić uwagę, a które lepiej omijać szerokim łukiem. Niedawno dziennikarka wzięła się za artykuły z popularnych sieci dyskontów. W jednym ze wpisów przeanalizowała składy trzech "badziewi" z Carrefoura. Przed czym ostrzegła swoich fanów?
Rynek suplementów rośnie. Bosacka bez litości o Polakach
Nie chcesz jeść konserwantów? Lepiej nie kupuj tych produktów
Na pierwszy ogień Katarzyna Bosacka wzięła skład klusków śląskich. Jak skwitowała dziennikarka, zamiast kupować ten produkt, lepiej przygotować tę potrawę samemu. Z jakiego powodu? Uwagę ekspertki przykuła zwłaszcza jedna grupa składników.
- Oto trzy kity z Carrefoura. Po pierwsze, zobaczcie, mamy tutaj takie kluski śląskie. Wydawałoby się, że nic trudnego, trochę ziemniaków, trochę mąki, a skład jest tutaj następujący: woda, na pierwszym miejscu w składzie, czyli wody jest najwięcej, płatki ziemniaczane. Te kluski nie są zrobione z ziemniaków, tylko z wysokoprzetworzonych płatków ziemniaczanych, które w dodatku, jest to napisane, zawierają siarczyny. A siarczyny są dla naszego organizmu szkodliwe. Do tego skrobia ziemniaczana oraz sól - wylicza.
Następnie Bosacka sprawdziła, co znajduje się w składzie jednej z dostępnych w Carrefourze szynek z piersi z indyka. - Wygląda nawet zacnie, bo taka chudziutka i fajnutka - oceniła na pierwszy rzut oka. Niestety potem było tylko gorzej.
- W środku mamy 71 tylko proc. mięsa, woda, sól, stabilizatory, karagen, difosforany, trifosforany, czyli te, które odwadniają nam zęby i kości, do tego guma ksantanowa, regulator kwasowości, mleczan sodu (...), substancje konserwujące. Ale jest tu za to napisane, że bez dodatków glutaminianu monosodowego, no to się producent postarał - kwituje.
Niedowierzanie. Skład śledzi zaskoczył Katarzynę Bosacką
Na sam koniec Katarzyna Bosacka postanowiła przyjrzeć się popularnym śledziom po kaszubsku, zamkniętym w okrągłym pudełeczku.
- Filety ze śledzia 45 proc. (...), ale uwaga na końcu! Substancje konserwujące. Benzoesan sodu, to jest bardzo silny konserwant, który może podrażniać nam żołądek, oraz sorbinian potasu. Czy ktoś widział, żeby do śledzia w oleju dodawać konserwanty? I to aż dwa? - zaznacza.
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.