Bosacka oceniła popularne parówki. "Mieszanina skór, wiórów i pazurów"
Parówki nie od dziś budzą ogromne kontrowersje wśród dietetyków. Niektórzy stanowczo odradzają ich spożywanie, inni z kolei radzą, by sięgać jedynie na te z dobrym składem. Katarzyna Bosacka zradziła, na co konkretnie powinniśmy zwracać uwagę przy ich wyborze.
- Dlaczego warto czytać etykiety? Po to, żeby chociażby wybrać dobre parówki, kiedy potrzebujemy je kupić - rozpoczęła swój filmik na Instagramie Katarzyna Bosacka. Dziennikarka i ekspertka od zdrowego odżywiania radzi, co w tym przypadku powinno budzić nasz niepokój.
Katarzyna Bosacka ocenia parówki
Katarzyna Bosacka wzięła na tapet parówki, które dostępne są w Biedronce. W pierwszej kolejności przyjrzała się wyrobom marki "Kraina Wędlin". - One są z szynki i mają tak: mięso wieprzowe, sól, przyprawy, ekstrakty, przypraw, aromaty naturalne, cukier, koniec, to wszystko. To jest parówka z szynki, przyzwoity skład, naturalne, bez konserwantów, bez fosforanów nie mają w sobie właściwie niczego - zaznaczyła dziennikarka.
Pyszne kiełbaski w zalewie. Sprawdzony przepis na niemieckie danie
Kolejnym produktem, któremu przyjrzała się propagatorka zdrowego odżywiania, były parówki wędzone z kurcząt. - Mięso oddzielone mechanicznie z kurcząt 55 proc., skóry z kurcząt, woda, kasza, manna, sól, skrobia, koncentrat białka sojowego, błonniki sojowe, psylium, stabilizatory, wzmacniacze smaku itd. - wymieniła.
To właśnie pierwszy ze składników wzbudził najwięcej wątpliwości Katarzyny Bosackiej. - I ktoś powie, no ale co? No ale to, że słyszeliście, to przeczytałam, 55 proc. mięsa oddzielonego mechanicznie, a mięso oddzielone mechanicznie nie jest według prawa obowiązującego w Unii Europejskiej mięsem, jest odpadem, mieszaniną tkanki łącznej, chrzęstnej, czyli skór, wiórów i pazurów - podkreśliła.
Jak wybrać parówki?
Czytanie etykiet to podstawa świadomych zakupów. Producenci często stosują chwyty marketingowe, które mają przekonać nas do wyboru ich produktu. Sformułowania typu "parówki z szynki" czy "parówki premium" nie zawsze oznaczają wysoką jakość. Kluczowe są szczegóły w składzie i tabeli wartości odżywczych.
Przy wyborze parówek warto zwrócić uwagę na:
- procentową zawartość mięsa,
- obecność MOM,
- ilość soli i tłuszczu,
- obecność konserwantów i barwników,
- długość listy składników – im krótsza, tym lepiej.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.