Rosół jak u babci? Sprawdź, czego lepiej nie dodawać
Rosół to symbol polskiej kuchni. Aromatyczny, rozgrzewający i pełen wspomnień z dzieciństwa, często pojawia się na niedzielnym stole. Eksperci przypominają jednak, że o jego jakości decyduje nie tylko przepis, ale przede wszystkim składniki.
Trudno o bardziej uniwersalne danie niż rosół. Wzmacnia odporność, rozgrzewa w chłodne dni i wspiera organizm podczas przeziębienia. Wywar bogaty jest w aminokwasy, witaminy i minerały – potas, fosfor, wapń i magnez. Jednak, jak podkreślają specjaliści, o zdrowotnych właściwościach decyduje nie tylko sposób gotowania, ale też dobór mięsa i dodatków.
Czego nie dodawać do rosołu?
Jeśli gotujemy rosół na drobiu, warto wiedzieć, które elementy lepiej pominąć, by zupa była nie tylko smaczna, ale i lekka dla organizmu.
Drobiowe szyjki często trafiają do garnka, ale nie są najlepszym wyborem. Znajdują się w nich węzły chłonne, które filtrują zanieczyszczenia z organizmu zwierzęcia. Mogą one pogorszyć klarowność i smak rosołu, nadając mu lekko gorzkawy posmak.
Magda Gessler o swoich odważnych zdjęciach bez makijażu. "Nie lubię klonów"
Podobnie jest z podrobami – wątróbką, sercami czy żołądkami. Zawierają sporo składników odżywczych, ale ich intensywny smak może zdominować cały wywar.
Magda Gessler o błędach w gotowaniu rosołu
Na błąd popełniany przez wielu Polaków zwróciła uwagę również Magda Gessler. W rozmowie z Wirtualną Polską podkreśliła, że kluczem do dobrego rosołu jest jakość mięsa. – Polacy myślą, że kura to mięso. A kura to hormon – stwierdziła restauratorka.
Zamiast tego Gessler poleca sięgnąć po wołowinę lub kaczkę – mięsa bardziej szlachetne i bogatsze w smak. Dobrze sprawdzą się również podpieczone warzywa.
Warto zaznaczyć, że w Unii Europejskiej od 2006 roku obowiązuje całkowity zakaz stosowania hormonów wzrostu u zwierząt hodowlanych. Dobrze jest zatem za każdym razem sprawdzić źródło pochodzenia mięsa. – Zdarza się, że na etykietach może być np. informacja, że kurczak będzie pochodził spoza UE i wtedy może on podlegać innym regulacjom i może nie być aż tak zdrowy – podkreślała dietetyczka dr Wanda Baltaza w rozmowie z "Dzień Dobry TVN".
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl