Rosół jak u babci? Sprawdź, czego lepiej nie dodawać

Rosół to symbol polskiej kuchni. Aromatyczny, rozgrzewający i pełen wspomnień z dzieciństwa, często pojawia się na niedzielnym stole. Eksperci przypominają jednak, że o jego jakości decyduje nie tylko przepis, ale przede wszystkim składniki.

RosółRosół
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Agnieszka Woźniak

Trudno o bardziej uniwersalne danie niż rosół. Wzmacnia odporność, rozgrzewa w chłodne dni i wspiera organizm podczas przeziębienia. Wywar bogaty jest w aminokwasy, witaminy i minerały – potas, fosfor, wapń i magnez. Jednak, jak podkreślają specjaliści, o zdrowotnych właściwościach decyduje nie tylko sposób gotowania, ale też dobór mięsa i dodatków.

Czego nie dodawać do rosołu?

Jeśli gotujemy rosół na drobiu, warto wiedzieć, które elementy lepiej pominąć, by zupa była nie tylko smaczna, ale i lekka dla organizmu.

Drobiowe szyjki często trafiają do garnka, ale nie są najlepszym wyborem. Znajdują się w nich węzły chłonne, które filtrują zanieczyszczenia z organizmu zwierzęcia. Mogą one pogorszyć klarowność i smak rosołu, nadając mu lekko gorzkawy posmak.

Magda Gessler o swoich odważnych zdjęciach bez makijażu. "Nie lubię klonów"

Podobnie jest z podrobami – wątróbką, sercami czy żołądkami. Zawierają sporo składników odżywczych, ale ich intensywny smak może zdominować cały wywar.

Magda Gessler o błędach w gotowaniu rosołu

Na błąd popełniany przez wielu Polaków zwróciła uwagę również Magda Gessler. W rozmowie z Wirtualną Polską podkreśliła, że kluczem do dobrego rosołu jest jakość mięsa. – Polacy myślą, że kura to mięso. A kura to hormon – stwierdziła restauratorka.

Zamiast tego Gessler poleca sięgnąć po wołowinę lub kaczkę – mięsa bardziej szlachetne i bogatsze w smak. Dobrze sprawdzą się również podpieczone warzywa.

Warto zaznaczyć, że w Unii Europejskiej od 2006 roku obowiązuje całkowity zakaz stosowania hormonów wzrostu u zwierząt hodowlanych. Dobrze jest zatem za każdym razem sprawdzić źródło pochodzenia mięsa. – Zdarza się, że na etykietach może być np. informacja, że kurczak będzie pochodził spoza UE i wtedy może on podlegać innym regulacjom i może nie być aż tak zdrowy – podkreślała dietetyczka dr Wanda Baltaza w rozmowie z "Dzień Dobry TVN".

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl

Klub Świadomej Konsumentki © WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Wskoczyła w mikroszorty i rajstopy. Trend robi furorę
Wskoczyła w mikroszorty i rajstopy. Trend robi furorę
Chłopiec zostawił list w parafii. Przekazał pieniądze z komunii
Chłopiec zostawił list w parafii. Przekazał pieniądze z komunii
Jest już po operacji. Zabrała głos
Jest już po operacji. Zabrała głos
Mało kto wie, że to przemoc. "Nie odzywa się przez tydzień"
Mało kto wie, że to przemoc. "Nie odzywa się przez tydzień"
Imię ma tylko jedną literę. Noszą je tylko dwie Polki
Imię ma tylko jedną literę. Noszą je tylko dwie Polki
Pochodzenie szlacheckie czy chłopskie? Możesz to sprawdzić
Pochodzenie szlacheckie czy chłopskie? Możesz to sprawdzić
Zmarł Nikodem Marecki. Tak pożegnała go ekipa serialu
Zmarł Nikodem Marecki. Tak pożegnała go ekipa serialu
Spytali ją o ślub. Oto jak odpowiedziała
Spytali ją o ślub. Oto jak odpowiedziała
12-latka zostawiła setki sygnałów. Ekspertka apeluje do rodziców
12-latka zostawiła setki sygnałów. Ekspertka apeluje do rodziców
Kot wyleguje się na grzejniku? Jednoznaczny komunikat
Kot wyleguje się na grzejniku? Jednoznaczny komunikat
Ostatni dzwonek. W święta roślina się odwdzięczy
Ostatni dzwonek. W święta roślina się odwdzięczy
Krawczyk ze wzruszeniem o Poznakowskim. "Do końca był dzielny"
Krawczyk ze wzruszeniem o Poznakowskim. "Do końca był dzielny"
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇