Nie wrzucaj do rosołu. "To hormon"
Rosół to symbol polskiej kuchni. Aromatyczny, rozgrzewający i pełen wspomnień z dzieciństwa, często pojawia się na niedzielnym stole. Eksperci ostrzegają jednak, że niektóre składniki, które wielu z nas wrzuca do garnka z przyzwyczajenia, mogą być nie tylko niezdrowe, ale wręcz niebezpieczne.
Trudno o bardziej uniwersalne danie niż rosół. Wzmacnia odporność, rozgrzewa w chłodne dni i wspiera organizm podczas przeziębienia. Wywar bogaty jest w aminokwasy, witaminy i minerały – potas, fosfor, wapń i magnez. Jednak, jak podkreślają eksperci, o zdrowotnych właściwościach decyduje nie tylko sposób gotowania, ale też dobór składników.
Czego nie dodawać do rosołu?
Choć tradycja podpowiada, że rosół powinien powstawać na mięsie drobiowym, nie wszystkie jego części są bezpieczne. W przypadku drobiu lepiej zrezygnować z trzech elementów.
Magda Gessler o swoich odważnych zdjęciach bez makijażu. "Nie lubię klonów"
Pierwszym są drobiowe szyjki. Znajdują się w nich węzły chłonne, które oczyszczają organizm z toksyn i patogenów. Gotowanie ich w zupie sprawia, że szkodliwe substancje mogą trafić do wywaru.
Drugim elementem są podroby – wątróbka, serca czy żołądki. Mogą być siedliskiem pasożytów, toksyn i bakterii, zwłaszcza jeśli pochodzą od drobiu z niepewnego źródła.
Trzecim składnikiem, którego lepiej unikać, jest skóra. Choć zawiera kolagen, nie sprawdza się w wywarze – może być tłusta, a w dodatku stanowi siedlisko bakterii, które giną dopiero w bardzo wysokich temperaturach. Dobrze jest też pamiętać o dokładnym płukaniu składników przed gotowaniem oraz długim, wolnym gotowaniu na małym ogniu.
Magda Gessler ostrzega: kura to nie najlepszy wybór
Na błąd popełniany przez wielu Polaków zwróciła uwagę również Magda Gessler. W rozmowie z Wirtualną Polską podkreśliła, że kluczem do dobrego rosołu jest jakość mięsa, a nie jego ilość.
– Polacy myślą, że kura to mięso. A kura to hormon – stwierdziła.
Według restauratorki rosół gotowany z kury często ma mdły smak i może zawierać pozostałości substancji używanych przy intensywnej hodowli. Zamiast tego Gessler poleca sięgnąć po wołowinę lub kaczkę – mięsa bardziej szlachetne i bogatsze w smak.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl