Zamiast wyrzucać do kosza, dodaj do rosołu. Tak robią Włosi
Gdyby nasze babcie znały ten prosty patent, rosół nigdy nie smakowałby już tak samo. Okazuje się, że wystarczy jeden "włoski" składnik, by zamienić polski rosół w danie godne najlepszej trattorii.
Rosół to danie-legenda. W Polsce znany jako "lekarstwo na wszystko": od przeziębienia po złamane serce. Każda rodzina ma swoją wersję – z pietruszką, z lubczykiem, z pieczoną cebulą. Ale rzadko kiedy sięgamy po rozwiązania spoza naszej kultury kulinarnej. Tymczasem Włosi mają coś, co mogłoby całkowicie odmienić nasz niedzielny rosół.
To coś najczęściej ląduje u nas w koszu. Mowa o... skórce z parmezanu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Joanna Brodzik o przepisie na idealny rosół. Jaki grzech jako Polacy najczęściej popełniamy przy jego gotowaniu?
Dlaczego Włosi jej nie wyrzucają?
Parmezan (czyli Parmigiano Reggiano) to twardy, długo dojrzewający ser, który przez wiele miesięcy nabiera intensywności. Najwięcej umami – piątego smaku, który odpowiada za "głębię" potrawy – znajduje się właśnie w skórce. Choć twarda i trudna do zjedzenia na surowo, po dłuższym gotowaniu oddaje bulionowi niesamowity aromat.
We Włoszech to nie ekstrawagancja, a kuchnia zero waste z tradycją. Gospodynie domowe od wieków dorzucają kawałek skórki do wywarów, sosów pomidorowych czy risotto. Dzięki temu nawet najprostsza zupa nabiera charakteru.
Przepis na rosół z nutką włoską
Jak to zrobić w praktyce?
- Nie wyrzucaj skórki z parmezanu – wystarczy ją wyczyścić (jeśli miała kontakt z plastikiem lub papierem), a następnie przechowywać w lodówce lub zamrażarce.
- Podczas gotowania bulionu – do warzyw i mięsa dorzuć jeden lub dwa kawałki skórki (ok. 5–8 cm).
- Gotuj jak zwykle, przez około godzinę lub dłużej – skórka zmięknie, oddając swoje aromaty.
- Na koniec wyjmij skórkę – możesz ją wyrzucić lub… zjeść, jeśli lubisz twardsze, serowe kąski.
Efekt? Rosół zyskuje delikatnie serowy posmak, głębię, której nie da się uzyskać przyprawą z torebki. Nie musisz już sięgać po Vegetę czy dodatkową sól – parmezan robi robotę.
Dodanie skórki z parmezanu to nie tylko smak, ale też sposób na ograniczenie marnowania żywności. To, co zwykle ląduje w koszu, zyskuje drugie życie. Poza tym parmezan to źródło wapnia, białka i minerałów – nawet jego twarda skórka zawiera wartości odżywcze.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl