Zamiast wyrzucać do kosza, dodaj do rosołu. Tak robią Włosi

Gdyby nasze babcie znały ten prosty patent, rosół nigdy nie smakowałby już tak samo. Okazuje się, że wystarczy jeden "włoski" składnik, by zamienić polski rosół w danie godne najlepszej trattorii.

Sposób na bulionSposób na bulion
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Agnieszka Woźniak

Rosół to danie-legenda. W Polsce znany jako "lekarstwo na wszystko": od przeziębienia po złamane serce. Każda rodzina ma swoją wersję – z pietruszką, z lubczykiem, z pieczoną cebulą. Ale rzadko kiedy sięgamy po rozwiązania spoza naszej kultury kulinarnej. Tymczasem Włosi mają coś, co mogłoby całkowicie odmienić nasz niedzielny rosół.

To coś najczęściej ląduje u nas w koszu. Mowa o... skórce z parmezanu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Joanna Brodzik o przepisie na idealny rosół. Jaki grzech jako Polacy najczęściej popełniamy przy jego gotowaniu?

Dlaczego Włosi jej nie wyrzucają?

Parmezan (czyli Parmigiano Reggiano) to twardy, długo dojrzewający ser, który przez wiele miesięcy nabiera intensywności. Najwięcej umami – piątego smaku, który odpowiada za "głębię" potrawy – znajduje się właśnie w skórce. Choć twarda i trudna do zjedzenia na surowo, po dłuższym gotowaniu oddaje bulionowi niesamowity aromat.

We Włoszech to nie ekstrawagancja, a kuchnia zero waste z tradycją. Gospodynie domowe od wieków dorzucają kawałek skórki do wywarów, sosów pomidorowych czy risotto. Dzięki temu nawet najprostsza zupa nabiera charakteru.

Przepis na rosół z nutką włoską

Jak to zrobić w praktyce?

  1. Nie wyrzucaj skórki z parmezanu – wystarczy ją wyczyścić (jeśli miała kontakt z plastikiem lub papierem), a następnie przechowywać w lodówce lub zamrażarce.
  2. Podczas gotowania bulionu – do warzyw i mięsa dorzuć jeden lub dwa kawałki skórki (ok. 5–8 cm).
  3. Gotuj jak zwykle, przez około godzinę lub dłużej – skórka zmięknie, oddając swoje aromaty.
  4. Na koniec wyjmij skórkę – możesz ją wyrzucić lub… zjeść, jeśli lubisz twardsze, serowe kąski.

Efekt? Rosół zyskuje delikatnie serowy posmak, głębię, której nie da się uzyskać przyprawą z torebki. Nie musisz już sięgać po Vegetę czy dodatkową sól – parmezan robi robotę.

Dodanie skórki z parmezanu to nie tylko smak, ale też sposób na ograniczenie marnowania żywności. To, co zwykle ląduje w koszu, zyskuje drugie życie. Poza tym parmezan to źródło wapnia, białka i minerałów – nawet jego twarda skórka zawiera wartości odżywcze.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl

Klub Świadomej Konsumentki
Klub Świadomej Konsumentki © WP Kobieta
Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Jessica Alba pokazała córki. Urocza wiadomość
Jessica Alba pokazała córki. Urocza wiadomość
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę
"Puszczę go w skarpetach". O relacji z byłym mężem mówi jednoznacznie
"Puszczę go w skarpetach". O relacji z byłym mężem mówi jednoznacznie
Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni
Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni
"Monkey-barring" to przykry trend w randkowaniu. Lepiej uważaj
"Monkey-barring" to przykry trend w randkowaniu. Lepiej uważaj
Zakazane przed wizytą u ginekologa. Lekarka ostrzega
Zakazane przed wizytą u ginekologa. Lekarka ostrzega