WAŻNE
TERAZ

Straż Graniczna zatrzymała kolejne osoby. Nowe dane

Zamiast wyrzucać do kosza, dodaj do rosołu. Tak robią Włosi

Gdyby nasze babcie znały ten prosty patent, rosół nigdy nie smakowałby już tak samo. Okazuje się, że wystarczy jeden "włoski" składnik, by zamienić polski rosół w danie godne najlepszej trattorii.

Sposób na bulionSposób na bulion
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Agnieszka Woźniak

Rosół to danie-legenda. W Polsce znany jako "lekarstwo na wszystko": od przeziębienia po złamane serce. Każda rodzina ma swoją wersję – z pietruszką, z lubczykiem, z pieczoną cebulą. Ale rzadko kiedy sięgamy po rozwiązania spoza naszej kultury kulinarnej. Tymczasem Włosi mają coś, co mogłoby całkowicie odmienić nasz niedzielny rosół.

To coś najczęściej ląduje u nas w koszu. Mowa o... skórce z parmezanu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Joanna Brodzik o przepisie na idealny rosół. Jaki grzech jako Polacy najczęściej popełniamy przy jego gotowaniu?

Dlaczego Włosi jej nie wyrzucają?

Parmezan (czyli Parmigiano Reggiano) to twardy, długo dojrzewający ser, który przez wiele miesięcy nabiera intensywności. Najwięcej umami – piątego smaku, który odpowiada za "głębię" potrawy – znajduje się właśnie w skórce. Choć twarda i trudna do zjedzenia na surowo, po dłuższym gotowaniu oddaje bulionowi niesamowity aromat.

We Włoszech to nie ekstrawagancja, a kuchnia zero waste z tradycją. Gospodynie domowe od wieków dorzucają kawałek skórki do wywarów, sosów pomidorowych czy risotto. Dzięki temu nawet najprostsza zupa nabiera charakteru.

Przepis na rosół z nutką włoską

Jak to zrobić w praktyce?

  1. Nie wyrzucaj skórki z parmezanu – wystarczy ją wyczyścić (jeśli miała kontakt z plastikiem lub papierem), a następnie przechowywać w lodówce lub zamrażarce.
  2. Podczas gotowania bulionu – do warzyw i mięsa dorzuć jeden lub dwa kawałki skórki (ok. 5–8 cm).
  3. Gotuj jak zwykle, przez około godzinę lub dłużej – skórka zmięknie, oddając swoje aromaty.
  4. Na koniec wyjmij skórkę – możesz ją wyrzucić lub… zjeść, jeśli lubisz twardsze, serowe kąski.

Efekt? Rosół zyskuje delikatnie serowy posmak, głębię, której nie da się uzyskać przyprawą z torebki. Nie musisz już sięgać po Vegetę czy dodatkową sól – parmezan robi robotę.

Dodanie skórki z parmezanu to nie tylko smak, ale też sposób na ograniczenie marnowania żywności. To, co zwykle ląduje w koszu, zyskuje drugie życie. Poza tym parmezan to źródło wapnia, białka i minerałów – nawet jego twarda skórka zawiera wartości odżywcze.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl

Klub Świadomej Konsumentki
Klub Świadomej Konsumentki © WP Kobieta
Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Hejt wobec dziecka. Glinka zabrała głos
Hejt wobec dziecka. Glinka zabrała głos
Odrzuciła niemoralne propozycje. Na miłość czekała 30 lat
Odrzuciła niemoralne propozycje. Na miłość czekała 30 lat
Przed urlopem wsadź do kwiatów zapałki. Tak o nie zadbasz
Przed urlopem wsadź do kwiatów zapałki. Tak o nie zadbasz
Pokazała się w koronkowym topie z prześwitami. Nie ma mowy o wpadce
Pokazała się w koronkowym topie z prześwitami. Nie ma mowy o wpadce
Prawie umarła na planie. "Wygrałam sprawę z producentem w sądzie"
Prawie umarła na planie. "Wygrałam sprawę z producentem w sądzie"
Była gwiazdą "Złotopolskich". Tak wygląda po latach
Była gwiazdą "Złotopolskich". Tak wygląda po latach
Ewa Wachowicz zachwyca w Lublinie. Stylizacja idealna na lato
Ewa Wachowicz zachwyca w Lublinie. Stylizacja idealna na lato
Imię, które rządziło PRL-em. Dziś mało kto je wybiera
Imię, które rządziło PRL-em. Dziś mało kto je wybiera
Kot ociera się o ciebie? To nie przypadek
Kot ociera się o ciebie? To nie przypadek
Ponad milion wyświetleń. Zrobiła obiad za 10 zł dla 4 osób
Ponad milion wyświetleń. Zrobiła obiad za 10 zł dla 4 osób
Buty, które "rujnują" stopy latem. Podolog ostrzega
Buty, które "rujnują" stopy latem. Podolog ostrzega
Trawa żółknie? Być może popełniasz powszechny błąd
Trawa żółknie? Być może popełniasz powszechny błąd