Dodaj pod koniec gotowania. Nie jadłeś tak dobrego rosołu
Rosół to klasyka polskiej kuchni, ale czy wiesz, jak go udoskonalić? Okazuje się, że jeden składnik może całkowicie odmienić jego smak. Wystarczy dodać go zamiast natki pietruszki.
Rosół to jedno z podstawowych dań w polskiej kuchni, który gości na stołach podczas rodzinnych obiadów. Jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim bardzo pożywny. Nie bez powodu podaje się go zresztą podczas choroby. Podpowiadamy, jak nieco podkręcić jego smak.
Dodaj do rosołu zamiast natki pietruszki
Rosół stanowi prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Znajdziemy w nim m.in. potas, magnez oraz wapń. Choć jego przygotowanie wydaje się być banalnie proste, nie każdemu się udaje. Kluczem jest bowiem dobór odpowiednich składników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jakie błędy robią Polacy gotując rosół? Magda Gessler: "Wody powinno być 1/5, max 1/3 garnka"
Aby nieco urozmaicić smak rosołu, warto sięgnąć po kolendrę, która doda mu nieco pikantności. Znana ze swoich właściwości aromatycznych, wprowadza do zupy także świeżość i lekkość, które doskonale komponują się z bogatym smakiem bulionu.
Kolendra nie tylko wzbogaca smak rosołu, ale także dodaje mu wartości odżywczych. W jej składzie znajdziemy m.in. witaminy A, C i K, a także magnez, wapń, żelazo oraz kwasy fenolowe.
Warto podkreślić, że roślina ta doskonale sprawdzi się w przypadku, gdy chcemy obniżyć poziom cukru we krwi oraz wzmocnić układ odpornościowy i trawienny.
Odmień smak rosołu
Oprócz kolendry, istnieje wiele innych składników, które mogą wzbogacić smak rosołu. Nie każdy wie, że kasza jęczmienna to doskonała alternatywa dla tradycyjnego makaronu. Jest nie tylko zdrowsza, ale także dodaje zupie ciekawego smaku i konsystencji. Oprócz tego dostarcza organizmowi także błonnika i witamin z grupy B, co czyni ją doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrowie.
Innym ciekawym dodatkiem jest kurkuma, która nadaje rosołowi piękny, złocisty kolor i wzbogaca go o właściwości przeciwzapalne. Przyprawa ta, w połączeniu z imbirem, tworzy duet, który nie tylko podnosi walory smakowe zupy, ale także wspomaga odporność organizmu.
Czytaj też: Nie dodawaj do rosołu. "To hormon"
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl