Nie dodawaj do rosołu. "To hormon"

Wiele osób może nie zdawać sobie sprawy, że nieodpowiednio dobrane składniki rosołu mogą negatywnie wpłynąć na zdrowie. Następnym razem, gdy będziesz przygotowywać mięso do wywaru, usuń te części, które mogą być siedliskiem pasożytów.

RosółRosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  AFAL

Rosół to tradycyjne danie w polskiej kuchni. Każda gospodyni domowa ma własny sekretny składnik, który nadaje zupie unikalnego smaku. Może to być pomidor, odrobina octu, imbir czy rozmaryn. Rosół pozwala na różnorodne modyfikacje, ale zwróć uwagę, co wrzucasz do garnka. Niektóre części mięsa mogą sprawić, że cały wywar będzie bezużyteczny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ugotuj domowy rosół z tego przepisu. Smakuje zupełnie, jak u babci

Ulubiona zupa Polaków

Rosół, czyli jedno z ulubionych dań Polaków, które w wielu domach pojawia się na niedzielnym stole, ma wiele zdrowotnych właściwości. Rozgrzewa, działa przeciwzapalnie i wspomaga układ odpornościowy. Domowy bulion ułatwia też odkrztuszanie i łagodzi ból gardła.

Wywar zawiera aminokwasy potrzebne do odbudowy układu odpornościowego oraz liczne witaminy i minerały, takie jak: potas, fosfor, wapń i magnez. Warto pamiętać, że długie gotowanie degraduje witaminę C, dlatego natkę pietruszki, która zawiera więcej witaminy C niż cytrusy, warto dodać tuż przed podaniem. Spożywanie rosołu jest szczególnie zalecane podczas osłabienia organizmu czy choroby.

Może zepsuć cały wywar

Tradycyjnie rosół gotuje się na mięsie z kurczaka, kaczki, wołowiny albo indyka, a następnie dodaje się warzywa i przyprawy, gotując przez długi czas. Aby uzyskać głębszy smak bulionu i wydobyć jego esencję, warto dodać do garnka mięso z kością.

Uważaj jednak, ponieważ nieodpowiedni dobór mięsa może zepsuć cały wywar. Zaleca się unikanie głowy, ogona i podrobów, które mogą zawierać pasożyty i sprawić, że wywar nie będzie klarowny i pójdzie na marne.

Na inny błąd zwróciła uwagę Magda Gessler w rozmowie z Wirtualną Polską. Okazuje się, że chociaż mięso z kury jest często wykorzystywane przez nas do przygotowywania wywaru, znacznie lepiej użyć wołowiny lub kaczki.

- Polacy myślą, że kura to mięso. A kura to hormon - stwierdziła restauratorka.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

© Materiały WP

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Nie wyobraża sobie życia bez niej. Rodzina dla Kazika jest najważniejsza
Nie wyobraża sobie życia bez niej. Rodzina dla Kazika jest najważniejsza
Dorastała w cieniu komunizmu. O śmierci ojca Holland dowiedziała się z gazet
Dorastała w cieniu komunizmu. O śmierci ojca Holland dowiedziała się z gazet
Patrzcie na Wachowicz. Idealne spodnie dla dojrzałych
Patrzcie na Wachowicz. Idealne spodnie dla dojrzałych
Ten grzech powtarza się nagminnie. Księża mówią jasno
Ten grzech powtarza się nagminnie. Księża mówią jasno
Koniec serialu Polsatu. Tak komentuje to Socha
Koniec serialu Polsatu. Tak komentuje to Socha
Polacy ruszają po promocje. Boją się jednej rzeczy
Polacy ruszają po promocje. Boją się jednej rzeczy
Pożegnała Maciąg. "Jakby ktoś mnie trzymał za rękę"
Pożegnała Maciąg. "Jakby ktoś mnie trzymał za rękę"
Zakochał się w niej, gdy miał żonę. Nie każdy wie, kim była
Zakochał się w niej, gdy miał żonę. Nie każdy wie, kim była
Dodaj do wody i polej włosy. Ta płukanka wygładzi puszące się pasma
Dodaj do wody i polej włosy. Ta płukanka wygładzi puszące się pasma
Zatrzymało ją CBA. Po latach wyznała, kto zebrał 600 tys. zł kaucji
Zatrzymało ją CBA. Po latach wyznała, kto zebrał 600 tys. zł kaucji
Bije na głowę zwykłe kurtki. Tylko spójrzcie na płaszczyk rolniczki
Bije na głowę zwykłe kurtki. Tylko spójrzcie na płaszczyk rolniczki
Urodziła w wieku 48 lat. "Mam świadomość, że tego nie doczekam"
Urodziła w wieku 48 lat. "Mam świadomość, że tego nie doczekam"
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇