Nie dodawaj do rosołu. "To hormon"

Wiele osób może nie zdawać sobie sprawy, że nieodpowiednio dobrane składniki rosołu mogą negatywnie wpłynąć na zdrowie. Następnym razem, gdy będziesz przygotowywać mięso do wywaru, usuń te części, które mogą być siedliskiem pasożytów.

RosółRosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  AFAL

Rosół to tradycyjne danie w polskiej kuchni. Każda gospodyni domowa ma własny sekretny składnik, który nadaje zupie unikalnego smaku. Może to być pomidor, odrobina octu, imbir czy rozmaryn. Rosół pozwala na różnorodne modyfikacje, ale zwróć uwagę, co wrzucasz do garnka. Niektóre części mięsa mogą sprawić, że cały wywar będzie bezużyteczny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jubileuszowy pokaz 80-lecia marki Bytom

Ulubiona zupa Polaków

Rosół, czyli jedno z ulubionych dań Polaków, które w wielu domach pojawia się na niedzielnym stole, ma wiele zdrowotnych właściwości. Rozgrzewa, działa przeciwzapalnie i wspomaga układ odpornościowy. Domowy bulion ułatwia też odkrztuszanie i łagodzi ból gardła.

Wywar zawiera aminokwasy potrzebne do odbudowy układu odpornościowego oraz liczne witaminy i minerały, takie jak: potas, fosfor, wapń i magnez. Warto pamiętać, że długie gotowanie degraduje witaminę C, dlatego natkę pietruszki, która zawiera więcej witaminy C niż cytrusy, warto dodać tuż przed podaniem. Spożywanie rosołu jest szczególnie zalecane podczas osłabienia organizmu czy choroby.

Może zepsuć cały wywar

Tradycyjnie rosół gotuje się na mięsie z kurczaka, kaczki, wołowiny albo indyka, a następnie dodaje się warzywa i przyprawy, gotując przez długi czas. Aby uzyskać głębszy smak bulionu i wydobyć jego esencję, warto dodać do garnka mięso z kością.

Uważaj jednak, ponieważ nieodpowiedni dobór mięsa może zepsuć cały wywar. Zaleca się unikanie głowy, ogona i podrobów, które mogą zawierać pasożyty i sprawić, że wywar nie będzie klarowny i pójdzie na marne.

Na inny błąd zwróciła uwagę Magda Gessler w rozmowie z Wirtualną Polską. Okazuje się, że chociaż mięso z kury jest często wykorzystywane przez nas do przygotowywania wywaru, znacznie lepiej użyć wołowiny lub kaczki.

- Polacy myślą, że kura to mięso. A kura to hormon - stwierdziła restauratorka.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

© Materiały WP

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Ukochany zostawił dla niej żonę oraz dziecko. Była przy nim do samego końca
Ukochany zostawił dla niej żonę oraz dziecko. Była przy nim do samego końca
Żyją w "rzymskim małżeństwie". Aktorska para mówi wprost o ślubie
Żyją w "rzymskim małżeństwie". Aktorska para mówi wprost o ślubie
Żałuje współpracy z Joanną Krupą? "Zrobiła skok na kasę"
Żałuje współpracy z Joanną Krupą? "Zrobiła skok na kasę"
Posadź właśnie teraz. Wiosną wypuszczą zdrowe pędy
Posadź właśnie teraz. Wiosną wypuszczą zdrowe pędy
Przetrzyj meble produktem z łazienki. Na długo zapomnisz o kurzu
Przetrzyj meble produktem z łazienki. Na długo zapomnisz o kurzu
Mówi wprost o Polkach. Wyznała, dlaczego trudno im znaleźć partnera
Mówi wprost o Polkach. Wyznała, dlaczego trudno im znaleźć partnera
Luksus w samym sercu Warszawy. Oto jej "drugi dom"
Luksus w samym sercu Warszawy. Oto jej "drugi dom"
Popularne jesienne kwiaty. Nie sprawdzą się w każdym domu
Popularne jesienne kwiaty. Nie sprawdzą się w każdym domu
Wypróbuj trik ze spłuczką. Rachunki za wodę spadną
Wypróbuj trik ze spłuczką. Rachunki za wodę spadną
Wrzuć do pralki. Zapomnisz o pleśni i brzydkim zapachu
Wrzuć do pralki. Zapomnisz o pleśni i brzydkim zapachu
Tak przywitała Trumpów. Nie ma mowy o wpadce
Tak przywitała Trumpów. Nie ma mowy o wpadce
Najlepszy termin na sadzenie czosnku. Główki będą wielkie jak pięść
Najlepszy termin na sadzenie czosnku. Główki będą wielkie jak pięść