Wlej do rosołu. Kucharki niechętnie zdradzają ten trik

Rosół to jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. W niemal każdym domu przygotowuje się ją jednak nieco inaczej. Jak sprawić, by jej smak był naprawdę wyjątkowy? Wystarczy znać banalnie prosty trik.

RosółRosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pomimo rosnącej popularności dań z innych kuchni, dla wielu osób niedzielny obiad to przede wszystkim talerz gorącego rosołu, który następnie często staje się podstawą do przygotowania innych potraw, takich jak np. zupa pomidorowa. Podpowiadamy, jak przyrządzić bulion tak, aby domownicy wręcz błagali o dokładkę.

Jak ugotować rosół? O tym warto pamiętać

Rosół tradycyjnie gotuje się na mięsie drobiowym, czasem w połączeniu z wołowiną. Sekretem jest dodanie mięsa do zimnej wody i jego samodzielne gotowanie przed umieszczeniem warzyw. Bardzo ważne jest także, aby solić zupę dopiero pod koniec procesu gotowania, co pozwala na pełne oddanie smaku przez składniki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie błędy robią Polacy gotując rosół? Magda Gessler: "Wody powinno być 1/5, max 1/3 garnka"

Gdy na powierzchni rosołu zaczną pojawiać się pierwsze "oczka" można dodać do niego marchew, natkę pietruszki oraz opaloną cebulę. To jednak nie wszystko. Nie zapominajmy również o zbieraniu szumowin. Profesjonalni kucharze również radzą, by podczas gotowania kilkukrotnie dodać do zupy zimną wodę. Tak zwane hartowanie rosołu polega na obniżeniu jego temperatury, dzięki czemu staje się on klarowny.

Co ciekawe, istnieje jeszcze inny sposób, by poprawić wygląd i smak rosołu. Wystarczy bowiem rzucić do zupy kilka kostek lodu. Nawet jego najmniejsza ilość może sprawić, że wywar przestaje być mętny.

Pieczone warzywa do rosołu

Istnieje wiele sposobów, dzięki którym przyrządzimy naprawdę pyszny rosół. Jeden z nich związany jest z warzywami, które do niego dodajemy. Zanim dodamy je do zupy, warto wcześniej upiec je w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni.

Gdy zauważymy, że warzywa zaczynają się prażyć, możemy wyjąć je z piekarnika, a następnie dodać do gotującego się mięsa. Dzięki temu rosół staje się znacznie bardziej aromatyczny oraz ma lepszy smak.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

© Materiały WP
Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
Jak często powinniśmy się kąpać? Lekarka stawia sprawę jasno
Jak często powinniśmy się kąpać? Lekarka stawia sprawę jasno
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę
"Puszczę go w skarpetach". O relacji z byłym mężem mówi jednoznacznie
"Puszczę go w skarpetach". O relacji z byłym mężem mówi jednoznacznie
Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni
Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni