Wlej do rosołu. Kucharki niechętnie zdradzają ten trik

Rosół to jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. W niemal każdym domu przygotowuje się ją jednak nieco inaczej. Jak sprawić, by jej smak był naprawdę wyjątkowy? Wystarczy znać banalnie prosty trik.

RosółRosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pomimo rosnącej popularności dań z innych kuchni, dla wielu osób niedzielny obiad to przede wszystkim talerz gorącego rosołu, który następnie często staje się podstawą do przygotowania innych potraw, takich jak np. zupa pomidorowa. Podpowiadamy, jak przyrządzić bulion tak, aby domownicy wręcz błagali o dokładkę.

Jak ugotować rosół? O tym warto pamiętać

Rosół tradycyjnie gotuje się na mięsie drobiowym, czasem w połączeniu z wołowiną. Sekretem jest dodanie mięsa do zimnej wody i jego samodzielne gotowanie przed umieszczeniem warzyw. Bardzo ważne jest także, aby solić zupę dopiero pod koniec procesu gotowania, co pozwala na pełne oddanie smaku przez składniki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie błędy robią Polacy gotując rosół? Magda Gessler: "Wody powinno być 1/5, max 1/3 garnka"

Gdy na powierzchni rosołu zaczną pojawiać się pierwsze "oczka" można dodać do niego marchew, natkę pietruszki oraz opaloną cebulę. To jednak nie wszystko. Nie zapominajmy również o zbieraniu szumowin. Profesjonalni kucharze również radzą, by podczas gotowania kilkukrotnie dodać do zupy zimną wodę. Tak zwane hartowanie rosołu polega na obniżeniu jego temperatury, dzięki czemu staje się on klarowny.

Co ciekawe, istnieje jeszcze inny sposób, by poprawić wygląd i smak rosołu. Wystarczy bowiem rzucić do zupy kilka kostek lodu. Nawet jego najmniejsza ilość może sprawić, że wywar przestaje być mętny.

Pieczone warzywa do rosołu

Istnieje wiele sposobów, dzięki którym przyrządzimy naprawdę pyszny rosół. Jeden z nich związany jest z warzywami, które do niego dodajemy. Zanim dodamy je do zupy, warto wcześniej upiec je w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni.

Gdy zauważymy, że warzywa zaczynają się prażyć, możemy wyjąć je z piekarnika, a następnie dodać do gotującego się mięsa. Dzięki temu rosół staje się znacznie bardziej aromatyczny oraz ma lepszy smak.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

© Materiały WP
Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Koronkowa sukienka i kozaki. Stylizacja Natalii Szroeder podbija scenę
Koronkowa sukienka i kozaki. Stylizacja Natalii Szroeder podbija scenę
Porównywała się z kochanką męża. "Byłam wpatrzona w nią jak w obraz"
Porównywała się z kochanką męża. "Byłam wpatrzona w nią jak w obraz"
Kobiety częściej tracą przy rozwodzie. Prawniczka mówi, dlaczego
Kobiety częściej tracą przy rozwodzie. Prawniczka mówi, dlaczego
Wydmuchał 2 promile na wizji. Teraz Stockinger zabrał głos w tej sprawie
Wydmuchał 2 promile na wizji. Teraz Stockinger zabrał głos w tej sprawie
Gałęzie od sąsiada "wchodzą" na posesję? Musisz to mieć na uwadze
Gałęzie od sąsiada "wchodzą" na posesję? Musisz to mieć na uwadze
Jerzy Cnota nigdy się nie ożenił. Tak mówił o kobietach
Jerzy Cnota nigdy się nie ożenił. Tak mówił o kobietach
Serialowy syn Fronczewskiego. Dziś Mikołaj Radwan łączy technologię z aktorstwem
Serialowy syn Fronczewskiego. Dziś Mikołaj Radwan łączy technologię z aktorstwem
Pracowała w sekstelefonie. Mówi o "najfajniejszym" kliencie
Pracowała w sekstelefonie. Mówi o "najfajniejszym" kliencie
Brosnan przez 20 lat nie rozmawiał z synem. Teraz nastąpił przełom
Brosnan przez 20 lat nie rozmawiał z synem. Teraz nastąpił przełom
Była "króliczkiem Playboya". Tak wygląda dziś
Była "króliczkiem Playboya". Tak wygląda dziś
Posmaruj tym fugi. "Wyżre" cały brud w 20 minut
Posmaruj tym fugi. "Wyżre" cały brud w 20 minut
Przeżyła śmierć kliniczną. Twierdzi, że widziała piekło
Przeżyła śmierć kliniczną. Twierdzi, że widziała piekło