Wlej do rosołu. Kucharki niechętnie zdradzają ten trik

Rosół to jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. W niemal każdym domu przygotowuje się ją jednak nieco inaczej. Jak sprawić, by jej smak był naprawdę wyjątkowy? Wystarczy znać banalnie prosty trik.

RosółRosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pomimo rosnącej popularności dań z innych kuchni, dla wielu osób niedzielny obiad to przede wszystkim talerz gorącego rosołu, który następnie często staje się podstawą do przygotowania innych potraw, takich jak np. zupa pomidorowa. Podpowiadamy, jak przyrządzić bulion tak, aby domownicy wręcz błagali o dokładkę.

Jak ugotować rosół? O tym warto pamiętać

Rosół tradycyjnie gotuje się na mięsie drobiowym, czasem w połączeniu z wołowiną. Sekretem jest dodanie mięsa do zimnej wody i jego samodzielne gotowanie przed umieszczeniem warzyw. Bardzo ważne jest także, aby solić zupę dopiero pod koniec procesu gotowania, co pozwala na pełne oddanie smaku przez składniki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie błędy robią Polacy gotując rosół? Magda Gessler: "Wody powinno być 1/5, max 1/3 garnka"

Gdy na powierzchni rosołu zaczną pojawiać się pierwsze "oczka" można dodać do niego marchew, natkę pietruszki oraz opaloną cebulę. To jednak nie wszystko. Nie zapominajmy również o zbieraniu szumowin. Profesjonalni kucharze również radzą, by podczas gotowania kilkukrotnie dodać do zupy zimną wodę. Tak zwane hartowanie rosołu polega na obniżeniu jego temperatury, dzięki czemu staje się on klarowny.

Co ciekawe, istnieje jeszcze inny sposób, by poprawić wygląd i smak rosołu. Wystarczy bowiem rzucić do zupy kilka kostek lodu. Nawet jego najmniejsza ilość może sprawić, że wywar przestaje być mętny.

Pieczone warzywa do rosołu

Istnieje wiele sposobów, dzięki którym przyrządzimy naprawdę pyszny rosół. Jeden z nich związany jest z warzywami, które do niego dodajemy. Zanim dodamy je do zupy, warto wcześniej upiec je w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni.

Gdy zauważymy, że warzywa zaczynają się prażyć, możemy wyjąć je z piekarnika, a następnie dodać do gotującego się mięsa. Dzięki temu rosół staje się znacznie bardziej aromatyczny oraz ma lepszy smak.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

© Materiały WP
Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Lekarze ją reanimowali. Twierdzi, że widziała piekło
Lekarze ją reanimowali. Twierdzi, że widziała piekło
Zagrał przemocowca, dziś boi się o córki. Tomasz Schuchardt o ojcostwie
Zagrał przemocowca, dziś boi się o córki. Tomasz Schuchardt o ojcostwie
Wylej na kostkę brukową. Zadziała jak myjka ciśnieniowa
Wylej na kostkę brukową. Zadziała jak myjka ciśnieniowa
Culkin zdobył ogromną popularność. Nie poradził sobie ze sławą
Culkin zdobył ogromną popularność. Nie poradził sobie ze sławą
Tak objawia się niska inteligencja emocjonalna. Ekspertka mówi jasno
Tak objawia się niska inteligencja emocjonalna. Ekspertka mówi jasno
Tak wyglądała w "PnŚ". Stylizacja idealna dla dojrzałych kobiet
Tak wyglądała w "PnŚ". Stylizacja idealna dla dojrzałych kobiet
Damięcki gorzko o ojcu. "Uważałem, że zawiódł mnie wielokrotnie"
Damięcki gorzko o ojcu. "Uważałem, że zawiódł mnie wielokrotnie"
Ma 73 lata i musi pracować. Wprost mówi o "kasie"
Ma 73 lata i musi pracować. Wprost mówi o "kasie"
W Polsce jest ich zatrzęsienie. Nie każdy wie, co roznoszą
W Polsce jest ich zatrzęsienie. Nie każdy wie, co roznoszą
Odeszła 16 lat temu. Pojawił się nowy wątek ws. jej śmierci
Odeszła 16 lat temu. Pojawił się nowy wątek ws. jej śmierci
Problemy z widzeniem, zasłabnięcia. Gardias długo czekała na diagnozę
Problemy z widzeniem, zasłabnięcia. Gardias długo czekała na diagnozę
Wylęgarnia kleszczy. Jeśli są w domu, to chowają się właśnie tam
Wylęgarnia kleszczy. Jeśli są w domu, to chowają się właśnie tam