ycipk-1sb5ly

W białym kubku kawa jest gorzka

Najbardziej gorzka jest kawa pita z białego kubka bądź filiżanki! – dowodzą naukowcy z Oksfordu. Nie chodzi tu jednak o sam napój, a o nasze odczucia smakowe wywołane przez kolor naczynia.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
W białym kubku kawa jest gorzka
(Fotolia)
ycipk-1sb5ly

Najbardziej gorzka jest kawa pita z białego kubka bądź filiżanki – dowodzą naukowcy z Oksfordu. Nie chodzi tu jednak o sam napój, a o nasze odczucia smakowe wywołane przez kolor naczynia.

Eksperyment przeprowadzili badacze z Federation University Australia i University of Oxford, wzięło w nim udział 36 ochotników. Każdy pił tę samą kawę z trzech kubków - białego, niebieskiego i przezroczystego (w kubkach o takich kolorach najczęściej jest serwowana w kawiarniach). Zdaniem uczestników napój z białego kubka był najbardziej gorzki, a z niebieskiego najmniej.
Według naukowców takie wrażenie wynika z tego, że brązowy kolor kawy utożsamiamy z gorzkim smakiem. W białym kubku brązowy kolor kawy jest najbardziej wyrazisty.

Kolor kubka, w jakim podawana jest czekolada, może wpływać na to, jak odbierany jest jej smak - informuje z kolei "Journal of Sensory Studies". Jak w eksperymencie wykazali naukowcy z Walencji oraz Oxfordu, gorąca czekolada smakuje lepiej, jeśli pije się ją z kubka koloru pomarańczowego lub kremowego, natomiast kubek czerwony lub biały daje gorszy efekt. To kolejne badanie wskazujące, że nasze zmysły reagują na pokarmy w różny sposób zależnie od rodzaju naczynia, z którego je spożywamy.

ycipk-1sb5ly

Podczas badań 57 uczestników miało za zadanie ocenić próbki gorącej czekolady podawanej w plastikowych kubkach. Wszystkie kubki miały takie same rozmiary, ale różniły się kolorem (biały, kremowy, czerwony i pomarańczowy z białym wnętrzem). Czekolada w kubkach kremowych i pomarańczowych smakowała lepiej. Kolor nie wydawał się mieć istotnego wpływu na słodycz i aromat czekolady, chociaż uczestnicy wspominali, że czekolada w kubku koloru kremowego wydawała się nieco słodsza i bardziej aromatyczna.

Podobne eksperymenty przeprowadzono też z ciastem truskawkowym – okazało się, że podawane na białych talerzach wydawało się testerom o 10 procent słodsze niż z czarnej zastawy. Z kolei napój z żółtej puszki wydaje się bardziej cytrynowy, z niebieskiej - bardziej orzeźwiający, a z różowej - słodszy.

Na podstawie livescience.com/(gabi)/WP Kobieta

POLECAMY:

ycipk-1sb5ly

* Wszystko o pielęgnacji ust*

* Aby uniknąć słonecznych oparzeń*

* Makijaż tylko na połowie twrzy: efekt jest szokujący*

Polub WP Kobieta
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-1sb5ly

ycipk-1sb5ly
ycipk-1sb5ly