Weź z lodówki i posmaruj patelnię. Spalenizna się rozpuści
Z czasem nawet najlepsza patelnia może przestać działać tak, jak na początku. Jedzenie zaczyna przywierać, a tłuszcz przypala się do powierzchni. W takiej sytuacji wielu z nas myśli o zakupie nowego naczynia. Tymczasem istnieje prosty sposób, który pozwala odratować patelnię.
Nie potrzebujesz specjalnych detergentów ani silnych środków czyszczących. Wystarczy produkt, który większość z nas ma w kuchni niemal zawsze – i wcale nie chodzi o sodę czy ocet. Tym razem bohaterem domowego triku jest… keczup.
Ten popularny dodatek do frytek czy hamburgerów może również pełnić rolę środka czyszczącego. Dzięki zawartości kwasu octowego i cytrynowego, keczup świetnie radzi sobie z usuwaniem przypaleń i osadów z tłuszczu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ta kuchnia zachwyci każdego. Uwielbia ją także Robert Makłowicz
Jak oczyścić przypaloną patelnię za pomocą keczupu?
To prostsze, niż myślisz:
- Wymieszaj odrobinę keczupu z niewielką ilością wody – tylko tyle, by uzyskać gęstą, ale łatwą do rozprowadzenia pastę.
- Nałóż mieszankę na przypaloną powierzchnię patelni lub garnka, równomiernie ją rozprowadzając.
- Odstaw naczynie na około 30 minut – w tym czasie kwas zawarty w keczupie zacznie działać na zabrudzenia.
- Po upływie tego czasu przetrzyj powierzchnię gąbką (nie drucianą!) i spłucz ciepłą wodą.
Efekt? Zaskakująco czysta patelnia, bez uporczywego szorowania i bez chemii. Wiele osób twierdzi, że po takim zabiegu ich naczynia wyglądały niemal jak nowe.
Ekologicznie, tanio i skutecznie
W dobie rosnącej świadomości ekologicznej coraz więcej osób szuka naturalnych metod sprzątania. Trik z keczupem to świetna alternatywa dla agresywnych detergentów – nie tylko bezpieczna dla środowiska, ale i dla domowników.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.