FitnessWitaminą w infekcje

Witaminą w infekcje

W okresie jesieni twój organizm wymaga szczególnego traktowania. Chłodne wieczory, mała ilość słońca, brak okazji ruchu na świeżym powietrzu, wszystko to sprawia, że czujesz się senna i zmęczona. Jednak w okresie jesieni także twój układ odpornościowy potrzebuje wyjątkowego traktowania, nie zapominaj o tym, a przejdziesz przez chłodne dni bez najmniejszego przeziębienia.

Witaminą w infekcje
Źródło zdjęć: © sxc.hu

03.11.2008 | aktual.: 25.05.2010 18:14

W okresie jesieni twój organizm wymaga szczególnego traktowania. Chłodne wieczory, mała ilość słońca, brak okazji ruchu na świeżym powietrzu, wszystko to sprawia, że czujesz się senna i zmęczona. Jednak w okresie jesieni także twój układ odpornościowy potrzebuje wyjątkowego traktowania, nie zapominaj o tym, a przejdziesz przez chłodne dni bez najmniejszego przeziębienia.

Podstawowym źródłem witamin i minerałów jest pokarm. Mimo, że ostatnio ogromnym zainteresowaniem cieszą się suplementy diety. Najcenniejsze składniki dbające o twoją odporność znajdziesz w owocach i warzywach. Pamiętaj o nich w codziennej diecie, abyś mogła cieszyć się zdrowiem jesienne i zimowe dni.

Ocenia się, ze około 70% infekcji, które nas „dopadają” spowodowane są niewłaściwym odżywianiem. Pokarmy są bowiem najsilniejszym bodźcem stymulującym funkcje życiowe i możliwości obronne organizmu. Naturalne lekarstwa, które bez kłopotu kupisz w pobliskim sklepie z warzywami zrobią dla ciebie dużo więcej niż garść kolorowych tabletek. Odpowiednia dawka witamin i minerałów jest konieczna w jesienno – zimowym jadłospisie.

Do każdego posiłku powinnyśmy dodawać owoce i warzywa, najlepiej świeże. Jeśli będziesz miała kłopot z kupieniem świeżych na warzywnym straganie, swobodnie możesz zastąpić je dostępnymi wszędzie mrożonkami. Kolorowe warzywa zawierają antyoksydanty, działające jak antyutleniacze oraz szczególnie cenne witaminy A, C i E. Oczywiste jest, że bez nich nasz organizm nie funkcjonuje właściwie.

Witamina C wzmacnia odporność, pomaga zwalczać istniejące już infekcje. Uszczelnia ściany naczyń krwionośnych, co poprawia także szczelność błon śluzowych (zakażenia). Witamina C wśród wielu swoich właściwości poprawia także odporność na stres. Tę cenną witaminę znajdziesz w brokułach, natce pietruszki, cytrusach, kapuście, kalafiorze, porzeczkach i truskawkach.

Bogactwo witaminy A znajdziesz w marchwi, papryce, pomidorach, produktach mlecznych. Z kolei ryby, podroby, kiełki, brukselka, szparagi, brokuły są doskonałym źródłem witamin z grupy B.

Z infekcjami wirusowymi walczy szczególnie cynk. W naturalnej postaci występuje w mięsie, ziarnach sezamu, owocach morza, pestkach dyni i słonecznika. Cennymi pestkami warto ubogacać szczególnie płatki śniadaniowe. Nie tylko poprawiają smak, ale znacznie zwiększą wartość odżywczą posiłku.

Jedząc pełne ziarna zbóż, otręby jaja i brokuły uzupełniasz dietę w selen, który pobudza tworzenie przeciwciał. Istotne jest nie tylko to co jesz, ale także to, o jakiej porze sięgasz po dane pokarmy. Bez wątpienia prawdą jest stwierdzenie, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Właśnie z niego twój organizm bierze energię i substancje odżywcze do intensywnego funkcjonowania w ciągu dnia. Najwłaściwsze na poranny posiłek będą produkty zbożowe, pieczywo ciemne, pełnoziarniste i razowe oraz płatki zbożowe. Produkty te są świetnym źródłem węglowodanów, które skutecznie sycą i dostarczają masę energii.

Doskonałym pomysłem, nie tylko na śniadanie, jest białko pochodzące z mleka oraz jego przetwory - jogurty, kefir, sery, twaróg. Jako źródło cennych, probiotycznych bakterii stanowią przeciwwagę dla bakterii układu pokarmowego. Aminokwasy zawarte w białku są niezbędne w tworzeniu przeciwciał.

Komentarze (0)