Rzadko gotujemy na tym rosół. To poważny błąd

Rosół kolagenowy, zwany "płynnym złotem", to nie tylko tradycyjne danie, lecz także bogactwo składników poprawiających zdrowie i urodę. Ten wyjątkowy bulion to prawdziwa bomba witaminowa dla naszego organizmu.

Rosół kolagenowy
Rosół kolagenowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Rosół kolagenowy to coś więcej niż tylko aromatyczna zupa. Przygotowywany na bazie kości, jest źródłem cennych składników, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Dzięki zawartości glutaminy – aminokwasu wspomagającego produkcję glutationu, rosół wzmacnia układ immunologiczny i przyspiesza regenerację mięśni po wysiłku fizycznym.

To danie polecane jest szczególnie osobom o słabej odporności i prowadzącym aktywny tryb życia (także sportowcom). Dzięki niskiej kaloryczności rosół kolagenowy doskonale sprawdza się zarówno rano, pobudzając organizm do działania, jak i wieczorem, poprawiając pracę jelit.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rosół kolagenowy - na co pomaga?

Nie bez powodu rosół kolagenowy nazywany jest "płynnym złotem" – jego składniki przeciwdziałają procesom starzenia. Kompleks glukozaminy, kolagenu i kwasu hialuronowego zawarty w bulionie działa na rzecz elastyczności skóry i zdrowego wyglądu – wzmacnia wzmacnia skórę, włosy i paznokcie.

Ponadto rosół kolagenowy usprawnia pracę układu pokarmowego, niweluje stany zapalne, wpływa pozytywnie na stawy, chroni wątrobę i jelita, niweluje zgagę, ułatwia odchudzanie, a nawet poprawia jakość snu. Przy jego regularnym spożywaniu można zauważyć ogólną poprawę stanu zdrowia oraz wzmocnienie odporności w okresie jesienno-zimowym.

Jak przygotować bulion? Gotuj długo, na wolnym ogniu

Przygotowanie rosołu kolagenowego jest proste, wymaga jednak odpowiednich składników i odrobiny cierpliwości. Gotowanie tej zupy jest bardzo zbliżone do tradycyjnego bulionu. Różnica tkwi w mięsie, które stanowi jego podstawę.

Do garnka wrzuć dwa kilogramy kości szpikowych (cielęcych, wołowych lub wieprzowych). Do tego dodaj kilogram łapek i kurzych szyjek oraz pół kilograma podrobów drobiowych. Dolej dwie łyżki octu jabłkowego i zagotuj. Nie zapomnij o włoszczyźnie – marchewce, pietruszce, selerze i cebuli (warzywa dodaj w połowie gotowania mięsa). Następnie zmniejsz ogień pod garnkiem.

Kluczowy jest czas – minimum sześć godzin gotowania umożliwia wydobycie z kości istotnych dla zdrowia substancji i wartości odżywczych. Wywar dopraw przyprawami – solą, pieprzem i lubczykiem (opcjonalnie zielem angielskim i liściem laurowym). Po ostudzeniu, rosół przechowuj w słoikach jako bazę do codziennych posiłków.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
rosółjedzenieżywność

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (1)