Wystarczy słoik i sól. Koperek przetrwa nawet pół roku

Koperek to popularny dodatek do wielu dań. Jego świeżość szybko jednak zanika. Jeżeli chcesz go skutecznie przechować, ale nie mrozić, istnieją dwa sposoby, dzięki którym będzie to możliwe. Do jednego z nich wystarczy sól.

Koperek to popularny dodatek do wielu dańKoperek to popularny dodatek do wielu dań
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Aleksandra Lewandowska

Koperek jest nieodłącznym elementem wielu potraw - od zup po dania mięsne. Jego intensywny aromat i wartości odżywcze sprawiają, że jest chętnie używany w kuchni. Niestety, świeżość koperku jest ulotna, co stanowi wyzwanie dla miłośników tego zioła.

Przechowywanie koperku z solą

Świeży koperek szybko traci swoje właściwości, dlatego warto znać metody na przedłużenie jego świeżości. Dzięki temu można cieszyć się jego smakiem i aromatem przez dłuższy czas, co jest ważne dla osób, które używają go w dużych ilościach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak przedłużyć świeżość koperku?

Jednym z najbardziej efektywnych sposobów na przedłużenie świeżości koperku jest przechowywanie go w słoiku z solą. Proces ten polega na dokładnym umyciu, osuszeniu i posiekaniu koperku, a następnie układaniu go w słoiku na przemian z warstwami soli. Słoik należy szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.

Taki sposób pozwala na przechowywanie koperku nawet do sześciu miesięcy. Przed użyciem warto jednak sprawdzić, czy koperek nadal jest dobry do spożycia. Sól działa jako naturalny konserwant, co pozwala zachować jego smak oraz aromat.

Alternatywny sposób z oliwą

Innym sposobem na przechowywanie koperku jest zalanie go oliwą. Po umyciu i posiekaniu koperku, należy wypełnić nim słoik do 3/4 wysokości, a następnie zalać oliwą z oliwek - tak, aby całkowicie go pokryła. Słoik również trzeba szczelnie zamknąć.

Metoda z oliwą pozwala na przechowywanie koperku do trzech miesięcy. Podobnie jak w przypadku soli, przed spożyciem warto sprawdzić jego jakość. Oliwa z oliwek nie tylko konserwuje, ale także wzbogaca smak koperku.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

© Materiały WP
Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Skończyła 49 lat. W latach 90. znali ją niemal wszyscy
Skończyła 49 lat. W latach 90. znali ją niemal wszyscy
Byli razem 11 lat. Mało kto wie, kim jest jego obecna żona
Byli razem 11 lat. Mało kto wie, kim jest jego obecna żona
Znajdują tam jaja. Te miejsca w domu mogą być wylęgarnią kleszy
Znajdują tam jaja. Te miejsca w domu mogą być wylęgarnią kleszy
Związała się z o 31 lat młodszym. Tak o nim mówiła
Związała się z o 31 lat młodszym. Tak o nim mówiła
Córka Samusionek wylądowała w domu dziecka. Taką mają dziś relację
Córka Samusionek wylądowała w domu dziecka. Taką mają dziś relację
Grzybowa "gorączka złota". Są warte nawet 2 tys. zł
Grzybowa "gorączka złota". Są warte nawet 2 tys. zł
Nie tylko rajstopy zwracają uwagę. Spójrzcie na jej buty
Nie tylko rajstopy zwracają uwagę. Spójrzcie na jej buty
Jej nowy wpis rozdziera serce. Tak pożegnała Wójcika
Jej nowy wpis rozdziera serce. Tak pożegnała Wójcika
Opowiedziała o walce z chorobą. "Siedem bardzo ciężkich lat"
Opowiedziała o walce z chorobą. "Siedem bardzo ciężkich lat"
Na bieliznę zarzuciła marynarkę. W sieci aż huczy
Na bieliznę zarzuciła marynarkę. W sieci aż huczy
Piękne imię wymiera. W 2024 roku nazwano tak tylko 17 dziewczynek
Piękne imię wymiera. W 2024 roku nazwano tak tylko 17 dziewczynek
Wzięła samoślub w czterdzieste urodziny. Impreza trwała trzy dni
Wzięła samoślub w czterdzieste urodziny. Impreza trwała trzy dni