Wystarczy słoik i sól. Koperek przetrwa nawet pół roku

Koperek to popularny dodatek do wielu dań. Jego świeżość szybko jednak zanika. Jeżeli chcesz go skutecznie przechować, ale nie mrozić, istnieją dwa sposoby, dzięki którym będzie to możliwe. Do jednego z nich wystarczy sól.

Koperek to popularny dodatek do wielu dańKoperek to popularny dodatek do wielu dań
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Aleksandra Lewandowska

Koperek jest nieodłącznym elementem wielu potraw - od zup po dania mięsne. Jego intensywny aromat i wartości odżywcze sprawiają, że jest chętnie używany w kuchni. Niestety, świeżość koperku jest ulotna, co stanowi wyzwanie dla miłośników tego zioła.

Przechowywanie koperku z solą

Świeży koperek szybko traci swoje właściwości, dlatego warto znać metody na przedłużenie jego świeżości. Dzięki temu można cieszyć się jego smakiem i aromatem przez dłuższy czas, co jest ważne dla osób, które używają go w dużych ilościach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak przedłużyć świeżość koperku?

Jednym z najbardziej efektywnych sposobów na przedłużenie świeżości koperku jest przechowywanie go w słoiku z solą. Proces ten polega na dokładnym umyciu, osuszeniu i posiekaniu koperku, a następnie układaniu go w słoiku na przemian z warstwami soli. Słoik należy szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.

Taki sposób pozwala na przechowywanie koperku nawet do sześciu miesięcy. Przed użyciem warto jednak sprawdzić, czy koperek nadal jest dobry do spożycia. Sól działa jako naturalny konserwant, co pozwala zachować jego smak oraz aromat.

Alternatywny sposób z oliwą

Innym sposobem na przechowywanie koperku jest zalanie go oliwą. Po umyciu i posiekaniu koperku, należy wypełnić nim słoik do 3/4 wysokości, a następnie zalać oliwą z oliwek - tak, aby całkowicie go pokryła. Słoik również trzeba szczelnie zamknąć.

Metoda z oliwą pozwala na przechowywanie koperku do trzech miesięcy. Podobnie jak w przypadku soli, przed spożyciem warto sprawdzić jego jakość. Oliwa z oliwek nie tylko konserwuje, ale także wzbogaca smak koperku.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

© Materiały WP
Wybrane dla Ciebie
Nie chcą seksu z żoną. "Nie istnieje jako obiekt seksualny"
Nie chcą seksu z żoną. "Nie istnieje jako obiekt seksualny"
Pokazała się z mężem. Tak wyglądali razem na ściance
Pokazała się z mężem. Tak wyglądali razem na ściance
Wstydziła się swojego wzrostu. Taki u kobiet jest rzadkością
Wstydziła się swojego wzrostu. Taki u kobiet jest rzadkością
Nigdy nie czyść tym nagrobka. Zniszczy marmur i granit
Nigdy nie czyść tym nagrobka. Zniszczy marmur i granit
Rozebrała się dla "Playboya". Po latach wyznała prawdę
Rozebrała się dla "Playboya". Po latach wyznała prawdę
Była żoną Krzysztofa Materny. Po rozwodzie zapadła się pod ziemię
Była żoną Krzysztofa Materny. Po rozwodzie zapadła się pod ziemię
Nie zostawi majątku dzieciom. Dostaną "mniej niż jeden procent"
Nie zostawi majątku dzieciom. Dostaną "mniej niż jeden procent"
Byli parą trzy miesiące. Oto co powiedziała po jego śmierci
Byli parą trzy miesiące. Oto co powiedziała po jego śmierci
25-latka poszła do biura matrymonialnego. Mówi, co usłyszała
25-latka poszła do biura matrymonialnego. Mówi, co usłyszała
Jak pozbyć się rdzy z noży? Sięgnij po popularny napój
Jak pozbyć się rdzy z noży? Sięgnij po popularny napój
Anna Nehrebecka mówi szczerze o Kościele. "Nie chciałabym mylić z wiarą"
Anna Nehrebecka mówi szczerze o Kościele. "Nie chciałabym mylić z wiarą"
Żebrowscy są na Jamajce. "Boimy się o naszą rodzinę"
Żebrowscy są na Jamajce. "Boimy się o naszą rodzinę"