Wystarczy słoik i sól. Koperek przetrwa nawet pół roku

Koperek to popularny dodatek do wielu dań. Jego świeżość szybko jednak zanika. Jeżeli chcesz go skutecznie przechować, ale nie mrozić, istnieją dwa sposoby, dzięki którym będzie to możliwe. Do jednego z nich wystarczy sól.

Koperek to popularny dodatek do wielu dańKoperek to popularny dodatek do wielu dań
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Aleksandra Lewandowska

Koperek jest nieodłącznym elementem wielu potraw - od zup po dania mięsne. Jego intensywny aromat i wartości odżywcze sprawiają, że jest chętnie używany w kuchni. Niestety, świeżość koperku jest ulotna, co stanowi wyzwanie dla miłośników tego zioła.

Przechowywanie koperku z solą

Świeży koperek szybko traci swoje właściwości, dlatego warto znać metody na przedłużenie jego świeżości. Dzięki temu można cieszyć się jego smakiem i aromatem przez dłuższy czas, co jest ważne dla osób, które używają go w dużych ilościach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak przedłużyć świeżość koperku?

Jednym z najbardziej efektywnych sposobów na przedłużenie świeżości koperku jest przechowywanie go w słoiku z solą. Proces ten polega na dokładnym umyciu, osuszeniu i posiekaniu koperku, a następnie układaniu go w słoiku na przemian z warstwami soli. Słoik należy szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.

Taki sposób pozwala na przechowywanie koperku nawet do sześciu miesięcy. Przed użyciem warto jednak sprawdzić, czy koperek nadal jest dobry do spożycia. Sól działa jako naturalny konserwant, co pozwala zachować jego smak oraz aromat.

Alternatywny sposób z oliwą

Innym sposobem na przechowywanie koperku jest zalanie go oliwą. Po umyciu i posiekaniu koperku, należy wypełnić nim słoik do 3/4 wysokości, a następnie zalać oliwą z oliwek - tak, aby całkowicie go pokryła. Słoik również trzeba szczelnie zamknąć.

Metoda z oliwą pozwala na przechowywanie koperku do trzech miesięcy. Podobnie jak w przypadku soli, przed spożyciem warto sprawdzić jego jakość. Oliwa z oliwek nie tylko konserwuje, ale także wzbogaca smak koperku.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

© Materiały WP

Wybrane dla Ciebie

Zmagał się z uzależnieniem. Od trzech lat jest trzeźwy
Zmagał się z uzależnieniem. Od trzech lat jest trzeźwy
Wskoczyła w strój kąpielowy. Wzrok przyciągają wycięcia
Wskoczyła w strój kąpielowy. Wzrok przyciągają wycięcia
Próbuje sprzedać dom w Grecji. Po roku dodała inne ogłoszenie
Próbuje sprzedać dom w Grecji. Po roku dodała inne ogłoszenie
Myślał o skończeniu ze sobą. Szczerze mówi, jak z tego wyszedł
Myślał o skończeniu ze sobą. Szczerze mówi, jak z tego wyszedł
"Wyrok 7,5 roku więzienia". Jej mąż Rosjanin został skazany
"Wyrok 7,5 roku więzienia". Jej mąż Rosjanin został skazany
Zmarł po postrzeleniu. Oto kim była jego żona
Zmarł po postrzeleniu. Oto kim była jego żona
Skomentowała atak rosyjskich dronów. Wystarczył napis
Skomentowała atak rosyjskich dronów. Wystarczył napis
59 lat pracy i taka emerytura. Otwarcie mówi o swoim budżecie
59 lat pracy i taka emerytura. Otwarcie mówi o swoim budżecie
Skończyła 76 lat. "Zostałam sama i gadam do siebie"
Skończyła 76 lat. "Zostałam sama i gadam do siebie"
Nie urodziła się w Polsce. Przez lata ukrywała swój akcent
Nie urodziła się w Polsce. Przez lata ukrywała swój akcent
Jest na Karaibach. Tak komentuje sytuację z dronami nad Polską
Jest na Karaibach. Tak komentuje sytuację z dronami nad Polską
Remontował domy w "NND", ale nagle zniknął. Tak żyje dziś
Remontował domy w "NND", ale nagle zniknął. Tak żyje dziś