GotowaniePrzepisyOwiń tym koperek. Będzie świeży przez dwa tygodnie

Owiń tym koperek. Będzie świeży przez dwa tygodnie

Koperek nadaje walorów smakowych wielu potrawom. Nic więc dziwnego, że tak chętnie po niego sięgamy. Niestety, ma on jedną, małą wadę — więdnie chwilę po zerwaniu lub zakupie. Podpowiadamy, jak przedłużyć jego świeżość.

Co zrobić, by koper długo zachował świeżość?
Co zrobić, by koper długo zachował świeżość?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ziemniaki z koperkiem, sos koperkowy, zupa koperkowa, ryba w koprze — możliwości jest naprawdę wiele. To jedno z najpopularniejszych ziół, które bez trudu można wyhodować na swoim balkonie czy w ogródku. Ten sklepowy, tuż po zakupie, więdnie już po kilku dniach. Wówczas staje się niesmaczny, przez co nie nadaje się do spożycia. Jak więc przedłużyć świeżość kopru? Podpowiadamy.

Dlaczego warto jeść koperek?

Koperek uprawiany jest na całym świecie, a w Europie występuje już od czasów starożytnych. Choć jest bardzo niskokaloryczny, zawiera on szereg cennych składników, takich jak wapń, mangan, żelazo, witamina A, witamina E czy witamina D. Wyróżnia się bardzo intensywnym smakiem i aromatem. Już niewielka ilość kopru jest w stanie całkowicie zmienić charakter dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koperek posiada szereg właściwości prozdrowotnych. Jest on szczególnie polecany osobom, które borykają się z problemami układu pokarmowego, bowiem łagodzi on bóle żołądka i jelit. Ze względu na wysoką ilość garbników i flawonoidów, które redukują ilość wolnych rodników, odpowiadających m.in. za powstawanie nowotworów, przeciwdziała on rozwojowi chorób układu zewnętrznego, a także wspiera prawidłową pracę serca.

Zawiń i wrzuć do lodówki. Koperek długo będzie świeży

Koperek więdnie w zaledwie trzy dni, a w trakcie upałów, ten proces następuje znacznie szybciej. Jeśli chcesz cieszyć się świeżym koperkiem przez dwa tygodnie, zastosuj ten prosty patent.

Wystarczy, że zamoczysz czystą ścierkę w zimnej wodzie. Zamiast ścierki, możesz też wykorzystać ręcznik papierowy. Po zamoczeniu włóż do środka uprzednio umyty koperek i zawiń go. Na końcu włóż całość do lodówki. Koperek zachowa świeżość przez przynajmniej dwa tygodnie. Ten sam patent możesz wykorzystać do przechowywania kolendry, tymianku czy bazylii.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (6)