Wzmocnij się na zimę
Jesienią i zimą nasz układ immunologiczny jest bardzo osłabiony, dużo łatwiej zapadamy na różne infekcje. Przed bakteriami i wirusami może nas uchronić prawidłowa dieta. Dlatego trzeba dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, ale nie pod postacią dostępnych w aptekach suplementów.
23.11.2010 | aktual.: 23.11.2010 13:06
Jesienią i zimą nasz układ immunologiczny jest bardzo osłabiony, dużo łatwiej zapadamy na różne infekcje. Przed bakteriami i wirusami może nas uchronić prawidłowa dieta. Dlatego trzeba dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, ale nie pod postacią dostępnych w aptekach suplementów.
Zamiast tabletek
W Polsce niezwykle popularne jest zażywanie suplementów – witamin i minerałów w tabletkach. Tymczasem niekontrolowane przyjmowanie takich preparatów może prowadzić do przedawkowania. Tym bardziej, że pokutuje jeszcze przekonanie, że np. witamina C jest nieszkodliwa, nawet w dużych ilościach. Syntetyczne witaminy nie tylko szkodzą, ale także nie wchłaniają się tak dobrze, jak ich odpowiedniki z naturalnych źródeł.
Nie zapomnij o witaminach
Dieta 'wzmacniająca' powinna być bogata przede wszystkim w witaminy A, C oraz składniki mineralne: selen czy cynk. Selen zapobiega stanom zapalnym natomiast cynk korzystnie wpływa na rozwój białych krwinek.
Źródłem pierwszego z pierwiastków są zboża, mięso, ryby, skorupiaki, jaja, nabiał. Natomiast w drugi bogate są orzechy, kasza gryczana, drób, ryby, ostrygi. Dlatego jesienią warto częściej spożywać mięso i tłuste ryby, np. aby dostarczyć organizmowi odpowiednią, dzienną dawkę selenu wystarczy zjeść 100g ryby. Z kolei dziennie zapotrzebowanie na cynk pokryje 200 g wątroby lub garść orzechów.
Duże ilości witaminy C znajdziemy w przede wszystkim brokułach, papryce czerwonej, pomidorach, natce pietruszki, kiszonej kapuście, cytrusach. Jest ona bardzo niezbędna, gdy chcemy poprawić odporność organizmu, ponieważ uszczelnia naczynia krwionośne i hamuje rozwój wirusów.
Aby chronić układ oddechowy przed wirusami i bakteriami, nie należy zapominać o produktach bogatych w witaminę A. Jej naturalne źródła to: pomidory, marchew, wątróbka, a także jajka, masło i nabiał.
W witaminy z grupy B bogate są produktach zbożowych z mąki razowej, orzechy, jaja, szpinak oraz w produktach mlecznych, witaminy te odgrywają ważną rolę w powstawaniu czerwonych krwinek.
Przyprawy na chłody
W jesienne chłody warto sięgać po rozgrzewające goździki, curry, chilli, kminek i imbir, a także po naturalny antybiotyk – czosnek.
Ponadto nie należy też zapominać o naturalnych jogurtach i kefirach ze względu na zawarte w nich pałeczki kwasu mlekowego, które chronią przed infekcjami.
Napoje na chłody
W zimne dni równie istotne co jedzenie są napoje. O tej porze roku lepiej ograniczyć spożywanie zimnej wody, soków czy napojów gazowanych. Najlepiej sięgać po soki malinowe i aroniowe, ponieważ są one źródłem wielu witamin. Herbatę można pić z dodatkiem cynamonu czy imbiru, kawę z kardamonem.
POLECAMY: CHRONICZNY BRAK APETYTU