Decyzja o tym, co położyć na kanapkę, nie bez powodu budzi tak wiele emocji. Na rynku dostępne są różne opcje: masło, margaryna oraz miksy. Niektórzy używają również awokado.
Margaryna jest jednym z najczęściej wybieranych produktów do smarowania pieczywa. Dla wielu osób stanowi ona zamiennik masła. Wszystko przez znacznie niższą cenę. Okazuje się jednak, że niektóre jej opcje nie są aż tak zdrowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rozkoszny zatrwożony wysokimi cenami w Polsce. "Masło potrafi kosztować już 12 zł. To przerażające"
Uważaj, jaką margarynę wybierasz
Margaryny miękkie, które najczęściej stosujemy do smarowania pieczywa, są produkowane w sposób, który zapewnia niską zawartość tłuszczów trans. Proces enzymatycznego utwardzania sprawia, że nie zawierają one szkodliwych tłuszczów nasyconych.
Natomiast margaryny twarde, znane z formy kostki, powstają w wyniku uwodornienia olejów roślinnych, co z kolei prowadzi właśnie do powstania tłuszczów nasyconych i trans. Te ostatnie są niekorzystne dla zdrowia, ponieważ podnoszą poziom "złego" cholesterolu, który może mieć wpływ na nasze serce, a także zwiększyć ryzyko rozwoju miażdżycy i innych chorób układu krążenia.
Twarda margaryna nie powinna być więc stosowana do smarowania pieczywa ani w codziennej diecie. Jest bardziej odpowiednia do smażenia czy pieczenia.
Alternatywy dla margaryny
Margaryna miękka może być postrzegana jako znacznie lepsza opcja dla naszego serca, jednak nie można zapominać, że nadal jest to produkt mocno przetworzony. Mimo że zawiera mniej tłuszczów trans niż jej twarda wersja, nadal niesie pewne ryzyko.
Właśnie dlatego zaleca się, aby nie używać jej w nadmiarze jako zamiennika masła. Najlepszym rozwiązaniem jest zrównoważona dieta z ograniczoną ilością tłuszczu. W tym celu warto sięgnąć np. po masło, oliwę z oliwek lub awokado.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl