Masło podziel na plastry. Każda pani domu powinna wiedzieć
Twarde masło często jest problemem, zwłaszcza gdy potrzebujemy go szybko i nie mamy czasu na czekanie, aż zmięknie. Jest na to jednak pewien sposób. Wystarczy, że sięgniemy po papier do pieczenia, a prace w kuchni staną się znacznie prostsze. Ten trik już jest hitem w Internecie.
Wiele osób nie wyobraża sobie gotowania bez masła. Jego bogaty smak potrafi wzbogacić większość dań - od wypieków po sosy. Bez względu na to, czy używamy masła do smażenia, pieczenia czy smarowania, możemy ułatwić sobie kuchenne czynności z jego udziałem. Wykorzystując prosty patent, zaoszczędzimy czas i pieniądze.
Trik na krojenie i przechowywanie masła
Na instagramowym profilu Urszuli Hryniewickiej, ekspertki od organizacji przestrzeni domowej (znanej w Internecie jako @lux.ula), pojawił się ciekawy pomysł na porcjowanie i przechowywanie masła. Dzięki temu trikowi łatwiej będzie ci kontrolować jego ilość, a wyciągając tylko tyle, ile potrzebujesz, unikniesz marnowania produktu. Jak to zrobić?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowe masło. Zdrowsze i smaczniejsze niż ze sklepu
Przygotuj papier do pieczenia i podziel go na osiem lub nawet dziesięć niewielkich części. Następnie nałóż papier na ostrą stronę noża i przebijaj kolejno blok masła. W ten sposób uzyskasz równomierne kawałki, przełożone pergaminem. Kiedy skończysz, przełóż podzieloną na mniejsze porcje kostkę do szczelnego pojemnika i przechowuj w lodówce.
Już nigdy nie zrobisz inaczej
Jeśli potrzebujesz niewielkiej ilości masła, np. na kanapkę, wystarczy, że weźmiesz jedną, gotową porcję. Dzięki temu, że jej objętość jest niewielka, w kilka minut będzie nadawała się do smarowania. Drobne kawałki topnieją znacznie szybciej niż cały blok.
Dodatkowo, podzielone na równe porcje masło ułatwi przygotowywanie potraw. Np. dzieląc kostkę (200 g), na osiem lub dziesięć równych części, uzyskasz kawałki po 25 lub 20 g. Pozwala to precyzyjniej kontrolować ilość używanego tłuszczu, co jest szczególnie ważne w diecie.
Podzielony w ten sposób produkt możesz także zamrozić. Gdy będziesz potrzebować trochę masła, np. do ciasta, wyjmiesz tylko tyle, ile potrzebujesz, więc nic się nie zmarnuje. To oszczędność czasu i pieniędzy!
Zapomnisz o odmierzaniu masła podczas zagniatania ciasta lub przygotowywania innych potraw. Wystarczy, że wyjmiesz jedną lub dwie porcje zgodnie z wymaganiami przepisu i dodasz do masy, bez kombinowania i brudzenia rąk.
Poniżej znajdziesz filmik, z dokładną instrukcją.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl