6 produktów, które powodują senność i zmęczenie
Niektóre produkty spożywcze mają właściwości usypiające i po ich konsumpcji możemy poczuć nagłe zmęczenie. Planując jadłospis na intensywny dzień, lepiej zrezygnować z tych sześciu smakołyków.
Każdemu zdarza się czasami zjeść tak obfity posiłek, że w momencie wyczerpuje się cały zapas energii i potrzeba chwili relaksu, aby wrócić do dalszych działań. Warto jednak wiedzieć, że zmęczenie i senność mogą wywołać również mniejsze porcje oraz lekkie dania. Jak się okazuje, niektóre produkty spożywcze mają właściwości usypiające, a po ich konsumpcji możemy poczuć znużenie i zacząć ziewać. Planując jadłospis na intensywny dzień, lepiej zrezygnować z tych sześciu smakołyków.
Na podstawie huffingtonpost.com/mp/WP Kuchnia
Makarony
Pamela Peeke, specjalistka ds. żywienia i autorka książek związanych z racjonalnym sposobem odżywiania, na pierwszym miejscu listy produktów, które powodują zmęczenie wymienia makaron. Mimo że spora dawka węglowodanów to oczywiście zastrzyk energii, jedzenie które w swoim składzie zawiera rafinowane węglowodany, może spowodować wzrost poziomu cukru we krwi. W następstwie doprowadza do znaczących spadków poziomu insuliny, co może powodować zmęczenie i osłabienie. Oprócz makaronów, na celowniku w tym zakresie są również: białe pieczywo, babeczki i przetworzona żywność. Przez dużą zawartość cukru i mąki mogą wywołać uczucie senności - tłumaczy specjalistka.
Czerwone mięso
Czerwone mięso w obiadowym menu również może być przyczyną nagłego spadku energii i osłabienia po posiłku. Co prawda jedząc ten produkt dostarczamy naszemu organizmowi sporych dawek żelaza, które nazywane jest pierwiastkiem życia i energii, ale tym samym spożywamy niemałe ilości tłuszczu. Zwłaszcza, że steki czy kotlety najlepiej smakują w towarzystwie ciężkostrawnych sosów na bazie majonezu lub śmietany. Proces trawienia tłuszczów jest bardziej skomplikowany i dłuższy niż innych składników odżywczych, dlatego po konsumpcji czerwonego mięsa nie tylko rozpinamy przysłowiowy "guziczek w spodniach", ale potrzebujemy czasu na odpoczynek i spokojne strawienie. Jak ostrzega dr Peeke, podobne działanie wykazują produkty mleczne o wysokiej zawartości tłuszczu oraz pizza.
Banany
Owoce te polecane są szczególnie ze względu na dużą zawartość potasu. Pierwiastek ten korzystnie wpływają na układ nerwowy i pracę serce. W bananach znajduje się również tryptofan, dzięki któremu w mózgu produkowany jest hormon szczęścia. Niestety, banany jedzone w nadmiernych ilościach mogą przynieść odwrotny skutek - zamiast czuć się odprężeni, będziemy zmęczeni i senni.
Wiśnie
Wiśnie są naturalnym źródłem melatoniny, czyli hormonu odpowiadającego za jakość snu. Naukowo dowiedziono, że osoby, które przed snem wypijały ok. 400 ml soku z tych owoców, szybciej zasypiały i przesypiały całą noc, natomiast badani, którzy nie spożywali tego napoju mieli problemy z zasypaniem lub budzili się w środku nocy. U niektórych pacjentów z przewlekłą bezsennością stosuje się z powodzeniem specjalną terapię sokową.
Jak podkreśla dr Peeke, regularnie spożywane wiśnie pomogą przywrócić naturalny cykl snu i regulują rytm funkcjonowania organizmu. Jedzenia sporych ilości tych owoców nie poleca się natomiast w trakcie intensywnego dnia, gdy mamy zaplanowane działania wymagające koncentracji oraz intensywnej pracy mózgu, ponieważ produkt ten skutecznie nas rozluźni i wprowadzi w senny nastrój, kojarzony z uczuciem zmęczenia.
Łosoś
Łosoś jest doskonałym źródłem białka i cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych omega-3. Jednak w składzie łososia, a także kilku innych gatunków ryb (m.in. halibuta) znajdują się spore dawki witaminy B6, którą organizm wykorzystuje do produkcji melatoniny, czyli wspomnianego już hormonu snu. Zdaniem dr Peeke, osoby które z natury mają niski poziom energii, nie powinny spożywać tego produktu w ciągu dnia, gdy chcą sprawnie funkcjonować bez uczucia zmęczenia i senności. Specjalistka poleca jednak wybór tej ryby w ramach lekkiej, wyciszającej kolacji.
Sałata
Mało kto wie, ale również sałata to produkt, który spożywany w nadmiarze wywołuje u nas zmęczenie. Warzywo to zawiera spore dawki substancji uspakajającej calledlactucin, która - jak wykazano w badaniach na zwierzętach - ma działanie uspokajające i uśmierzające ból.