Afrodyzjak z przeszłością

Ta ciemnofioletowa gruszka o pięknej lśniącej skórce jest jednym z głównych warzyw jadanych w kuchni śródziemnomorskiej i bałkańskiej. Tymczasem u nas bakłażan nazywany też oberżyną dopiero znajduje swoich smakoszy i odkrywców. Warto zatem przyjrzeć mu się bliżej i na stałe zaprosić go do naszego jadłospisu.

Obraz
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

Ta ciemnofioletowa "gruszka" o pięknej lśniącej skórce jest jednym z głównych warzyw jadanych w kuchni śródziemnomorskiej i bałkańskiej. Tymczasem, u nas bakłażan nazywany też oberżyną, dopiero znajduje swoich smakoszy i odkrywców. Warto zatem przyjrzeć mu się bliżej i na stałe zaprosić go do naszego jadłospisu.

Nie wiemy o nim wiele, ale już dzisiaj w niemal każdej włoskiej, greckiej czy bułgarskiej restauracji w Polsce, w menu można znaleźć potrawy, w których bakłażan odgrywa niebagatelną rolę. Swoim smakiem zdobywa nowych amatorów i nakłania do kulinarnego eksperymentowania. Skąd zatem wziął się bakłażan i na czym polega jego smakowitość?

Warzywo z przeszłością

Twarde, mięsiste warzywo o pięknym ciemnofioletowym kolorze swoje korzenie ma w Indiach, gdzie uprawiane było jeszcze kilka wieków przed naszą erą. Do Europy, a konkretnie do Hiszpanii oberżyna dotarła wraz z muzułmanami w VII wieku n.e. Kiedy bakłażan zaczął rozprzestrzeniać się po Europie, jeszcze nie wszyscy znali jego walory smakowe, początkowo bowiem traktowano go jako warzywo trujące. Z drugiej jednak strony, jeszcze azjatyccy mędrcy traktowali bakłażana jako afrodyzjak, stąd funkcjonująca do dzisiaj jego nazwa – gruszka miłosna. Oberżyna przeszła tak naprawdę dość trudną drogę poprzez kuchnie i stoły Europy, gdyż dopiero w XIX wieku zyskała pełnoprawne miano warzywa, które bez wątpliwości można było dodawać do wszelkich potraw.

Afrodyzjak pełen zdrowia

Bakłażan to duże, około 30-centymetrowe warzywo w kształcie przypominającym maczugę, które z powodzeniem i smakiem może zajadać każdy. Jest przysmakiem o niskiej kaloryczności, bo w jego 100 gramach jest zaledwie około 30 kalorii. Jest jednak dość ciężkostrawny, szczególnie jeśli przyrządzany jest z dużą ilością tłuszczu, zatem nie zalecany jest osobom na diecie lub cierpiącym na zaburzenia trawienia.

Polecamy przepisy:

Inne przepisy... Średniej wielkości owoc zawiera jednak sporo wody, bo aż 90%, a zaledwie 2 % cukrów – głównie glukozy i fruktozy i niewielkie ilości białka i tłuszczu. Główne wartościowe składniki bakłażanów to sole mineralne – potas, wapń i żelazo oraz witaminy, głównie C, E, z grupy B. Bakłażany bogate są również w fosfor i błonnik, którego posiadają niemal o połowę więcej niż jabłka czy brzoskwinie. Niedojrzałe warzywa zawierają również solaninę, która jest substancją trującą, dlatego też można jeść całkowicie dojrzałą oberżynę. Bakłażany są delikatne i oryginalne w smaku, jednak to nie jedyna ich zaleta. Podobno oprócz swoich właściwości rozbudzających życie miłosne, potrafią obniżyć poziom cholesterolu, a nawet zagwarantować długowieczność.

Gruszka na ruszcie

Bakłażan, mimo iż dopiero powoli rozpoczyna swoją karierę kulinarną w naszej rodzimej kuchni, to jednak znamy już różne sposoby na jego przyrządzenie. Warzywa tego nie jada się raczej na surowo, natomiast po przygotowaniu można z nim robić praktycznie wszystko. Pokrojony w grube plasterki bakłażan jest świetnym warzywem z grilla. Faszerowany mięsem, grzybami i ryżem doskonale smakuje jako główne danie obiadowe. Ugotowany lub podsmażony na oliwie doskonale będzie komponował się z daniami mięsnymi. Można go dodać do leczo, gulaszu lub zapiekanki. Przygotowując danie z oberżyny, po jej obraniu, warto ją posolić i skropić sokiem z cytryny, a następnie opłukać – dzięki temu bakłażan traci gorzkawy posmak. Kiedy chcemy przyrządzić jakieś smakowite danie z bakłażanami, przy ich zakupie warto wybierać owoce z gładką błyszczącą skórką, bez żadnych uszkodzeń. Pod naciskiem palca miąższ powinien lekko się uginać. Dojrzałe warzywa można przechowywać w lodówce owinięte w folię nie dłużej niż 3-4 dni.

Chyba najbardziej popularnymi na świecie i jednocześnie najsmaczniejszymi potrawami z nieocenionym udziałem bakłażanów jest grecka musaka, francuskie ratatouille czy turecki bakłażan zapiekany, nazywany omdlałym imamem. Dziś niemal cała Europa, w szczególności jej kraje południowe zajadają się ze smakiem tym pięknym ciemnofioletowym warzywem. Przekonując się do jego delikatnego smaku i ucząc się, jak go ze smakiem przyrządzać, zyskujemy kolejny rarytas w rodzimym menu.

Polecamy przepisy:

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Maciej Radel zdobył serca widzów w "BrzydUli". Tak wygląda dziś
Maciej Radel zdobył serca widzów w "BrzydUli". Tak wygląda dziś
Littlefeather nie przyjęła Oscara. Zapłaciła za to wysoką cenę
Littlefeather nie przyjęła Oscara. Zapłaciła za to wysoką cenę
Radosław Majdan szczerze mówi, dlaczego nie ochrzcili syna. "Dla mnie jest oczywiste"
Radosław Majdan szczerze mówi, dlaczego nie ochrzcili syna. "Dla mnie jest oczywiste"
Roksana Węgiel już dwa lata żyje z diagnozą. "Dzisiaj w pełni akceptuję"
Roksana Węgiel już dwa lata żyje z diagnozą. "Dzisiaj w pełni akceptuję"
Pozostaw na całą noc w muszli. Już zawsze będziesz tak robić
Pozostaw na całą noc w muszli. Już zawsze będziesz tak robić
Zakazany gatunek w Polsce. Za jego uprawę grożą ogromne kary
Zakazany gatunek w Polsce. Za jego uprawę grożą ogromne kary
Karol III był łamaczem serc. Tak nazywano jego kochanki
Karol III był łamaczem serc. Tak nazywano jego kochanki
Bosacka sprawdziła skład szynki. Trudno uwierzyć, co jest na pierwszym miejscu
Bosacka sprawdziła skład szynki. Trudno uwierzyć, co jest na pierwszym miejscu
Najpiękniejsza "Złotka". Tak dziś wygląda Katarzyna Skowrońska
Najpiękniejsza "Złotka". Tak dziś wygląda Katarzyna Skowrońska
Prowadzi sklep. Ktoś się pod nią podszył. "Zwroty wciąż spływają"
Prowadzi sklep. Ktoś się pod nią podszył. "Zwroty wciąż spływają"
Agata Kulesza była ofiarą przemocy. "Dostał wysoki wyrok"
Agata Kulesza była ofiarą przemocy. "Dostał wysoki wyrok"
Odeta Moro ujawniła, z czym się zmaga. Do tej choroby mało kto się przyznaje
Odeta Moro ujawniła, z czym się zmaga. Do tej choroby mało kto się przyznaje