Chcesz schudnąć? Nie przestawaj jeść czekolady

Brytyjscy naukowcy dowiedli, że diety skupione wokół eliminacji konkretnej grupy pokarmów nie służą nam tak dobrze, jak by się mogło wydawać. Aby tego dowieść, zbadali grupę odchudzających się osób pod kątem spożywania przez nich czekolady, uchodzącej za wroga numer jeden pragnących zrzucić zbędne kilogramy.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

Brytyjscy naukowcy dowiedli, że diety skupione wokół eliminacji konkretnej grupy pokarmów nie służą nam tak dobrze, jak by się mogło wydawać. Aby tego dowieść, zbadali grupę odchudzających się osób pod kątem spożywania przez nich czekolady, uchodzącej za wroga numer jeden pragnących zrzucić zbędne kilogramy. Rezultaty ich obserwacji były zaskakujące.

Wykreślenie słodyczy z jadłospisu to pierwsze, co nam przychodzi do głowy, gdy przechodzimy na dietę, a jednak okazuje się, że może przynieść odwrotny do zamierzonego przez nas skutek. Tak przynajmniej wynika z ankiety, przeprowadzonej przez brytyjskich dietetyków, której wyniki zostały zaprezentowane na portalu YouGov. 86 proc. odchudzających się osób, które od czasu do czasu raczyły się czekoladą, osiągnęły swój cel. Co więcej 91. proc. spośród 2 100 ankietowanych, którzy jedli taką samą ilość czekolady zarówno przed, jak i w trakcie diety, pozbyły się największej ilości kilogramów niechcianego tłuszczyku.

Janet Aylott, pomysłodawczyni badania, wyjaśniła, że diety oparte na rezygnacji z całej grupy produktów żywnościowych, mają najmniejsze szanse na powodzenie. W tym określonym przypadku, nieobecność czekolady w menu, wprowadza czynnik stresu i zmniejsza morale. A żadna dieta nie powiedzie się bez pozytywnego podejścia.

Wcześniejsze badania pokazały, że ludzie, którzy dla smukłej sylwetki obchodzili szerokim łukiem czekoladę, wino oraz ciastka, miały tendencję do rekompensowania sobie tego wyrzeczenia innymi pokarmami, w rezultacie wracają do punktu wyjścia w codziennym balansie ilości dozwolonych kalorii. Aż 65 proc. z nich przytyło, zamiast schudnąć.

Pocieszające dla miłośników czekolady są również badania prowadzone na przestrzeni 65 lat przez zespół badaczy z Uniwersytetu Harvarda. Dowiedli oni, że osoby, które jadły niewielką ilość czekolady trzy razy w miesiącu, żyły dłużej niż te osoby, które czekolady nie spożywały w ogóle. Według nich kluczową rolę odgrywają zawarte w ziarnie kakaowca polifenole, czyli przeciwutleniacze, zapobiegające starzeniu się komórek.

Na podst. Dailymail.co.uk (mtr/sr), kobieta.wp.pl

* Zobacz także:*
Gorzka czekolada redukuje tkankę tłuszczową?

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Gryzie podczas głaskania? Kot próbuje ci coś ważnego powiedzieć
Gryzie podczas głaskania? Kot próbuje ci coś ważnego powiedzieć
Pokazali córki. Najstarsza też próbuje swoich sił w show-biznesie
Pokazali córki. Najstarsza też próbuje swoich sił w show-biznesie
Są razem od 19 lat. Ślub wzięli po kilku miesiącach znajomości
Są razem od 19 lat. Ślub wzięli po kilku miesiącach znajomości
Chodzi z partnerem na randki? Kozidrak stawia sprawę jasno
Chodzi z partnerem na randki? Kozidrak stawia sprawę jasno
W takim stroju paradowała nad morzem. Najmodniejszy kolor na jesień
W takim stroju paradowała nad morzem. Najmodniejszy kolor na jesień
Ma polskie korzenie. Odwiedził nasz kraj. "Nie zapomnę ani chwili"
Ma polskie korzenie. Odwiedził nasz kraj. "Nie zapomnę ani chwili"
Oddał córce nerkę. Sam omal nie stracił życia
Oddał córce nerkę. Sam omal nie stracił życia
Neurolog radzi, jak zasnąć szybciej. "Pomaga prosta metoda"
Neurolog radzi, jak zasnąć szybciej. "Pomaga prosta metoda"
Jej mąż ma polskie korzenie. Oto skąd pochodzą przodkowie
Jej mąż ma polskie korzenie. Oto skąd pochodzą przodkowie
Teraz chowają się w domach. Pod żadnym pozorem nie dotykaj
Teraz chowają się w domach. Pod żadnym pozorem nie dotykaj
"Moje dwa futerka". W takim stroju spacerowała z psem
"Moje dwa futerka". W takim stroju spacerowała z psem
"Pokolenie bardzo zaburzone". Ekspertka o współczesnej młodzieży
"Pokolenie bardzo zaburzone". Ekspertka o współczesnej młodzieży