Cynamonowe bułeczki
Inaczej nazywane "ślimakami" to jedne z najpopularniejszych jesienno-zimowych wypieków.
Bułeczki z cynamonem doskonale smakują na śniadanie lub podwieczorek, można je podawać do kawy, herbaty, a także dzieciom do mleka. Przepis na nie jest wyjątkowo prosty.
Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki, 50 g świeżych drożdży, 3 łyżki cukru, szklanka mleka (roślinnego lub krowiego), duża łyżka masła, szczypta soli.
Drożdże dobrze wymieszać w mleku, dodać cukier i odstawić na chwilę, aby zaczęły "pracować" - najlepiej w ciepłe miejsce. Następnie do dużej miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone i przestudzone masło oraz drożdże. Ciasto wyrabiać przez około 10 min - aż nie będzie się kleić i zacznie odchodzić od brzegów naczynia. Ponownie odstawić w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny, aby masa podwoiła swoją objętość.
Składniki na nadzienie: 5 łyżek brązowego cukru, 50 g roztopionego masła, 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu.
Ciasto rozwałkować, formując prostokąt. Całość posmarować rozpuszczonym masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Zwinąć w rulon wzdłuż węższego z boków, a następnie odkrajać "ślimaczki" grubości około 3 centymetrów. Kawałki ciastka układać w formie do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym - w odstępach. Odstawić na pół godziny, a następnie piec w 180 stopniach C, około 25-30 minut do zrumienienia bułeczek.
Gotowe bułeczki można udekorować lukrem - do jego przygotowania potrzeba kilku łyżek soku z cytryny i około 200 g cukru pudru. Do soku należy dodawać stopniowo cukier puder, cały czas mieszając. Odpowiednią konsystencję poznamy po tym, że lukier najpierw spływa z łyżeczki pojedynczą kropką, a następnie cienkim strumieniem.