FitnessDieta Alaina Golaya

Dieta Alaina Golaya

Dieta Alaina Golaya
17.03.2006 16:35, aktualizacja: 29.05.2010 15:00

Alain Golay, endokrynolog, konsultant kliniki w Genewie jest twórcą metody odchudzania dostosowanej do typu osobowości. Przestrzega przed restrykcyjnymi dietami, uważa, że by uzyskać trwały efekt, odchudzanie powinno trwać co najmniej miesiąc.

Alain Golay, endokrynolog, konsultant kliniki w Genewie jest twórcą metody odchudzania dostosowanej do typu osobowości. Przestrzega przed restrykcyjnymi dietami, uważa, że by uzyskać trwały efekt, odchudzanie powinno trwać co najmniej miesiąc.

Typ twórczy
Silna osobowość, lubi wyróżniać się, podkreślać swoją oryginalność. Należy do żarłoków, lubi przekąski, nie stroni od kuchni egzotycznej. Odchudzi się, ale jeśli dieta będzie różnorodna i ze smakowitymi daniami. Powie - mało, ale smacznie.

Twoje hasło: licz kalorie!
Musisz nauczyć się liczyć kalorie oraz gotować potrawy lekkostrawne i różnorodne. Unikaj łączenia węglowodanów i białek. Zaplanuj dwa lub trzy posiłki węglowodanowe i jeden białkowy. Dieta ok. 1200 kcal .

Przykładowe menu:

  1. Śniadanie: kromka ciemnego pieczywa z miodem
  2. II śniadanie: Kanapka z 2 opiekanych kromek pieczywa przełożonych zieloną sałatą, plasterkami pomidora, ogórka, rzodkiewki
  3. Obiad: chiński makaron ryżowy z zielonym groszkiem i pieczarkami, doprawiony sosem sojowym
  4. Podwieczorek: owoce
  5. Kolacja: Plaster pieczonej polędwicy wołowej, cielęciny lub indyka z plastrem ananasa posypane grubo zmielonym czarnym pieprzem.

Typ łatwy w kontaktach
Prowadzi ożywione życie towarzyskie. Tyje, gdy ma kłopoty, głównie związane z osobami najbliższymi. Jedzenie łączy z przyjemnością przebywania z innymi ludźmi. Kiedy jest u kogoś, nie potrafi odmówić sobie przyjemności zjedzenia kolejnych porcji. Zjada wszystko, co proponują.

Twoje hasło: Oprę się pokusie dokładania kolejnych porcji!

Naucz się mówić nie, gdy ktoś, proponuje ci dokładkę. Wcale nie musisz próbować wszystkich dań i potraw. Unikaj tłuszczów, nawet oleju. Także tych zakamuflowanych w wędlinach, serach, czekoladzie. Dieta ok. 1600 kcal.

Przykładowe menu:

  1. Śniadanie: 2 kromki ciemnego pieczywa z odrobiną wędzonego pstrąga lub dorsza
  2. II śniadanie: jogurt owocowy i gruszka
  3. Obiad: schab pieczony ze śliwkami, fasolka szparagowa i surówka z pora
  4. Kolacja: Sałatka z tuńczyka, zielonego groszku i brokuł Typ kontrolujący Osobowość powściągliwa, rozważna, lubiąca współzawodnictwo. Zwraca raczej uwagę na sprawy niż na ludzi.Nie lubi tracić czasu, je szybko i źle, aby tylko zaspokoić głód. Ma zwyczaj jadania wówczas, gdy ma apetyt, bez oglądania się na pory posiłków. Lubi alkohol.

Twoje hasło: wykluczyć węglowodany (cukry)!
Unikaj posiłków wysokokalorycznych i nie zachowujących właściwych proporcji między białkiem, węglowodanami i tłuszczem. Jeżeli bardzo się spieszysz, skorzystaj z preparatów zastępujących właściwe posiłki (substytuty). Unikaj głodzenia się. Rano zjedz solidne śniadanie.

Przykładowe menu:

  1. Śniadanie: sałatka z pomidora, cebulki, ogórka, papryki i białego sera doprawiona łyżką oliwy
  2. II śniadanie: jogurt owocowy
  3. Obiad: kurczak pieczony bez skórki, 3 łyżki ryżu, zielona sałata Kolacja: omlet z 2 jaj z zielonym groszkiem

Typ analizujący
Osoba precyzyjna, niezawodna, mocno związana z rodziną. Aby dobrze się czuć, potrzebuje poczucia bezpieczeństwa. Długo zastanawia się, zanim przystąpi do działania. Ceni kuchnię domową i regionalną. Lubi kończyć posiłek alkoholem. Nie zdając sobie sprawy, stale popełnia błędy w swoim jedzeniu.

Twoje hasło: waż to, co jesz

Przywiązana do nawyków i upodobań kulinarnych, nie uświadamiasz sobie, jak kaloryczne jest to, co jesz. Naucz się liczyć kalorie. Notuj to, co jesz i co pijesz, bo w sokach i kompotach też jest sporo kalorii. Aby schudnąć, trzeba zastosować dietę nie przekraczającą ok. 1400 kcal dziennie.

Przykładowe menu

  1. Śniadanie: płatki zbożowe (3 czubate łyżki) zalane szklanką chudego mleka. Pomarańcza
  2. II śniadanie: 3 kromki chrupkiego pieczywa z pomidorem i ogórkiem
  3. Obiad: 150 g ryby pieczonej w ziołach, 1 duży ziemniak, sałatka z połowy małego kalafiora i łyżki majonezu. Kieliszek białego wina
  4. Podwieczorek: szklanka soku pomidorowego
  5. Kolacja: grzanka z kromki ciemnego pieczywa z plasterkiem żółtego sera