UrodaDłoń jest miarą dobrych porcji

Dłoń jest miarą dobrych porcji

09.04.2015 11:25, aktualizacja: 09.04.2015 14:56

Zdrowy tryb życia zaczyna prowadzić coraz więcej osób. Wiemy, jakie produkty koniecznie powinny się znaleźć w naszej diecie a jakie nie.

Zdrowy tryb życia zaczyna prowadzić coraz więcej osób. Wiemy, jakie produkty koniecznie powinny się znaleźć w naszej diecie a jakie nie. Nikogo nie dziwi już fakt, że należy jeść pięć posiłków dziennie co cztery godziny. Nie można jednak zapomnieć o jeszcze jednej bardzo ważnej kwestii, a mianowicie wielkości porcji. Nie jest konieczne zabieranie ze sobą wagi do pracy czy na stołówkę, aby móc odmierzyć odpowiednią porcję. Okazuje się, że nasza dłoń jest najdokładniejszą miarą dobrych porcji. - Pamiętajmy, że kotlet do obiadu to jest powierzchnia naszej dłoni. Porcja sera żółtego,oleju albo masła powinna być nie większa niż objętość naszego kciuka. Porcja makaronu typu spaghetti dla kobiety przed ugotowaniem to tyle co dwuzłotowa moneta, natomiast panowie mogą już sobie pozwolić na wielkość monety o nominale 5 złotych - mówi Agnieszka Piskała, Starszy Specjalista ds. Żywienia Nestlé Polska.

Źródło artykułu:WP Kobieta