GotowaniePrzepisyDodatki do żywności

Dodatki do żywności

Niektóre barwniki i inne sztuczne dodatki do
żywności mogą pogłębiać zachowania świadczące o nadpobudliwości u
dzieci w wieku od trzech do dziewięciu lat - informują naukowcy
brytyjscy na łamach pisma "The Lancet".

Dodatki do żywności
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

11.09.2007 | aktual.: 29.06.2010 11:39

Niektóre barwniki i inne sztuczne dodatki do żywności mogą pogłębiać zachowania świadczące o nadpobudliwości u dzieci w wieku od trzech do dziewięciu lat - informują naukowcy brytyjscy na łamach pisma "The Lancet".

Wykazano to w badaniach ponad 300 dzieci. Prof. Jim Stevenson i jego współpracownicy z University of Southampton zauważyli wyraźne różnice w zachowaniu dzieci, które piły napoje owocowe naszpikowane mieszaniną barwników do żywności i konserwantów, oraz dzieci pijących zwykłe soki owocowe.

Sztuczne dodatki a nadaktywność

"Te wyniki pokazują, że negatywne działanie tych produktów zauważano nie tylko u dzieci ze skrajną nadaktywnością (np. ADHD), ale że można je było obserwować także w ogólnej populacji, i u dzieci o różnym stopniu nadpobudliwości" - napisali naukowcy w tygodniku "The Lancet".

Zespół Stevensona od lat bada wpływ dodatków do żywności na zdrowie dzieci. Tym razem naukowcy przygotowali różne napoje, aby zbadać dwie grupy dzieci - grupę trzylatków oraz dzieci w wieku 8-9 lat.

Placebo

Część dzieci piła zwykły sok owocowy (jako placebo), część - identycznie wyglądający i smakujący napój, który zawierał jednak popularne dodatki spożywcze. Były to barwniki oznaczane w Europie symbolami E110, E122, E102 i E124 oraz konserwant benzoesan sodu (E211).

Niektórym dzieciom podano napoje zawierające więcej, innym - mniej barwników.

W trakcie eksperymentu rodzice, nauczyciele i naukowcy oceniali zachowanie dzieci za pomocą kilku testów.

Okazało się, że oba napoje - zawierające więcej i mniej barwników - wyraźnie wpływały na starsze dzieci.

Naukowcy zwracają uwagę, że stosowanie barwników w produktach spożywczych może się wydawać zbyteczne, ale już benzoesan sodu jest ważny dla konserwacji żywności.

Co powinni zrobić rodzice?

Rodzice nie powinni jednak sądzić, że podawanie dzieciom żywności bez barwników pozwoli zapobiec wszystkim chorobom związanym z nadpobudliwością. W takich chorobach rolę gra wiele czynników, nie tylko jedzenie - zastrzega Stevenson. (PAP) zan/ krx/

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)