GotowaniePrzepisyDrożdżówka z czekoladą i siekanymi orzechami

Drożdżówka z czekoladą i siekanymi orzechami

Drożdżówka z czekoladą i siekanymi orzechami
Źródło zdjęć: © www.kuchennykredens.pl
21.12.2016 15:19, aktualizacja: 22.12.2016 19:19

Są takie wypieki, na których widok dosłownie ślinka cieknie. Bez dwóch zdań należy do nich drożdżowy wieniec napakowany czekoladą i orzechami. Drożdżowe cudo pięknie prezentować się będzie na świątecznym stole. Może być również pomysłem na jadalny, smaczny prezent. Przepis poleca Monika, autorka bloga "Kuchenny kredens".

Składniki:

*

400 g mąki

*

2 jajka

*

4 łyżki cukru

*

3/4 szklanki ciepłego mleka

*

50 g roztopionego masła

*

2,5 łyżeczki suchych drożdży

*

ekstrakt waniliowy (lub cukier waniliowy)

*

rozdrobnione orzechy

*

czekoladowa masa

Przygotowanie:
Mąkę przesiać i zrobić w niej wgłębienie, do którego należy wlać ciepłe mleko, wsypać cukier i drożdże. Całość delikatnie wymieszać i zostawić na 5-10 minut. Po tym czasie drożdże powinny zacząć się pienić. Dodać pozostałe składniki poza masłem i całość zagniatamy. Gdy połączy się w jednolitą masę dodać roztopione masło i wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki, a jego struktura będzie sprężysta. W razie potrzeby podsypać niewielką ilością mąki. Wyrobione ciasto ułożone w kulę umieścić w głębokim naczyniu i przykryte ściereczką odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 2 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 równe części i każdą rozwałkować na placek ok. 25 cm. Pierwszy blat wyłożyć na papier do pieczenia i posmarować kremem czekoladowym, posypać siekanymi orzechami. Na to wyłożyć drugi blat postępując analogicznie, a następnie przykryć trzecim kręgiem ciasta (trzeciego blatu nie smarować). Oznaczyć środek wierzchniego blatu wyciskając w nim szklanką koło, a następnie wokół niego wykroić nożem równych 16 pasków. Chwytamy od spodu dwa sąsiadujące ze sobą paski jednocześnie i dwa razy zwijamy je "na zewnątrz", na końcu sklejając razem wewnętrzne górne rogi. Analogicznie postępujemy ze wszystkimi paskami. Zewnętrzne rogi każdego powstałego w ten sposób "płatka" sklejamy razem od spodu, a następnie doklejamy do nich górny róg, by ładnie wyrównać krawędzie. Gotowy kwiatek przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na blasze. W tym czasie piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (bez termoobiegu). Przed włożeniem do pieca, ciasto posmarować mlekiem lub roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 25 minut.
Zobacz także: świąteczny cwibak - pyszne ciasto z bakaliami

Źródło artykułu:kuchennykredens.pl