GotowaniePrzepisyJak przyrządzać ziemniaki

Jak przyrządzać ziemniaki

Jak przyrządzać ziemniaki
19.09.2005 09:50, aktualizacja: 29.06.2010 19:49

Ziemniak jest najpopularniejszym warzywem w Polsce. Stanowi nieodłączny składnik obiadów.

Zobacz, co zyskujesz, a co tracisz, przygotowując ziemniaki na różne sposoby.

Frytki *To ulubiona potrawa dzieci i młodzieży. Pokrojone na słupki ziemniaki smaży się na głębokim tłuszczu. Zdecydowanie zdrowsze są przyrządzone na oleju niż na smalcu. Ale jeszcze bardziej istotne jest, by tłuszcz był świeży, a nie kilkakrotnie podgrzewany (to sprzyja tworzeniu się rakotwórczych wolnych rodników).
*
Naszym zdaniem

To zdecydowanie najmniej zdrowa wersja ziemniaków. Nie dość, że tucząca, to jeszcze ciężkostrawna.
*Wartość odżywcza *(100 g produktu)
- 270 kcal
- 4.0 g białka
- 13.5 g tłuszczu
- 35 g węglowodanów

*Gotowane *Czyli najpopularniejsze u nas ziemniaki z wody. Zwykle gotuje się je obrane, co niestety sprzyja wymywaniu z nich witamin i soli mineralnych. Dlatego radzimy gotować je w mundurkach - jest to i mniej pracochłonne, i zdrowsze.
*Naszym zdaniem *Gotowane ziemniaki to potrawa dietetyczna. Trzeba je jednak solić z umiarem, i co ważniejsze, tuż przed podaniem (sól dodana w czasie gotowania ułatwia tracenie przez ziemniaki cennych składników).
*Wartość odżywcza *(100 g produktu)
- 72 kcal
- 1.8 g białka
- 0.1 g tłuszczu
- 17 g węglowodanów

*Pieczone *Po dokładnym umyciu można je piec w rozżarzonych węglach ogniska, na grillu lub w piekarniku. Mają podobną wartość odżywczą jak ziemniaki gotowane. Na skutek działania wysokiej temperatury (a nie wymywania) tracą trochę wit. C (ale w niewielkim stopniu). Są pyszne, a ich smak doskonale podkreślają zioła, np. rozmaryn.
*Naszym zdaniem *Najzdrowsze są ziemniaki pieczone w folii aluminiowej, bo nie mają bezpośredniego kontaktu z dymem.
*Wartość odżywcza *(100 g produktu)
- 80 g kcal
- 2.2 g białka
- 0.1 g tłuszczu
- 18 g węglowodanów

*Purée *To ugotowane, tłuczone ziemniaki z masłem, mlekiem i przyprawami. Bardzo łatwo nadać im wyrazisty smak, dodając np. czosnek, zioła. Nie wszyscy za nim przepadają, bo ma specyficzną papkowatą konsystencję.
*Naszym zdaniem *Dodatek masła dość wyraźnie podnosi kaloryczność ziemniaków. By purée było zdrowsze, masło można zastąpić oliwą ewentualnie dodać do niego jedynie
mleko i przyprawy, np. gałkę muszkatołową, pieprz ziołowy.
*Wartość odżywcza *(100 g produktu)
- 95 kcal
- 2.2 g białka
- 3.0 g tłuszczu
- 14 g węglowodanów