Jak używać stewii?
Alternatywa dla cukru czy sztucznych słodzików
Stewia, zwana też złotą rośliną z Paragwaju, zawiera w swoich liściach substancje nawet kilkaset razy słodsze od cukru. Nie są one przyswajane przez człowieka, dlatego nie dostarczają organizmowi żadnych kalorii i mają prawie zerowy indeks glikemiczny.
Naturalny słodzik ze stewii to zdrowa alternatywa dla cukru czy sztucznych słodzików. Nie wszyscy wiedzą jednak, jak jej używać.
Stewia, zwana też złotą rośliną z Paragwaju, zawiera w swoich liściach substancje nawet kilkaset razy słodsze od cukru. Nie są one przyswajane przez człowieka, dlatego nie dostarczają organizmowi żadnych kalorii i mają prawie zerowy indeks glikemiczny.
Przez wieki używana przez Indian z Ameryki Południowej, obecnie stewia podbija kuchnię europejską. W Polsce dostępna jest pod wieloma postaciami słodzików lub liści.
(gabi/mtr), kobieta.wp.pl