FitnessJak zmniejszyć apetyt na słodycze - wywiad

Jak zmniejszyć apetyt na słodycze - wywiad

W swoim poradniku pt. "Diet coaching" Urszula Mijakoska przekonuje, że restrykcyjne diety nie są kluczem do uzyskania zdrowia i zgrabnej sylwetki. Przeczytaj rozmowę z autorką książki i zarazem pierwszym diet coachem w Polsce.

Jak zmniejszyć apetyt na słodycze - wywiad
Źródło zdjęć: © 123RF

W swoim poradniku pt. "Diet coaching" Urszula Mijakoska przekonuje, że restrykcyjne diety nie są kluczem do uzyskania zdrowia i zgrabnej sylwetki. Autorka książki radzi też, jak zmniejszyć apetyt na słodycze. Z Urszulą Mijakoską, pierwszym diet coachem w Polsce, założycielką Instytutu Świadomego Rozwoju, w którym m.in. udziela porad żywieniowych, organizuje warsztaty i kursy, rozmawia Izabela O’Sullivan.

Jakie jest główne założenie diet coachingu i co różni go od popularnych diet?
Diet coaching jest procesem, w którym podstawą jest poznanie potrzeb własnego ciała oraz uświadomienie sobie nawyków związanych z jedzeniem. Kolejnym krokiem jest stworzenie osobistego planu odżywiania - po to, by jedzenie stało się przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem lub kolejnym wyrzeczeniem. Diet coaching od popularnych diet różni się tym, że zamiast niewolniczego trzymania się wyznaczonych reguł, podejmuje się świadome i samodzielne decyzje o sobie i o tym, co, kiedy i w jakich ilościach się je.

Czy diety białkowe są zdrowe?

Diety zdrowe to takie, które dostarczają organizmowi wszystkich składników odżywczych, a więc białek, węglowodanów, witamin i minerałów. Jeżeli w diecie brak któregoś z nich, to z czasem pojawią się tego objawy. Zbyt duże ilości białek w codziennym jadłospisie powodują zaburzenia poziomu cukru we krwi, zwyrodnienia nerek czy zapalenia stawów i inne związane z nimi choroby.

Jak zmniejszyć duży apetyt na słodycze?

Podstawą jest zwrócenie uwagi na ilość produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli mięsa, ryb i serów, zjadanych każdego dnia. Wszystkie one zawierają duże ilości białka, a ponieważ metabolizm białek reguluje przemianę węglowodanów i odwrotnie, to jeśli jesz zbyt dużo białka, wzrasta zapotrzebowanie na węglowodany, czyli na cukier. Dlatego osoby, które spożywają sporo mięsa, powinny ograniczyć jego ilość, a zwiększyć porcję warzyw w swojej diecie. Istotne jest, by dbać o równowagę i umiar, czyli jeść ze zrozumieniem. Inne sposoby na zmniejszenie apetytu na słodycze można znaleźć w poradniku.

Jakie produkty sprzyjają chudnięciu?

Przede wszystkim warzywa, ponieważ można je jeść bez ograniczeń. Wypełniają żołądek, dając poczucie sytości, mają mało kalorii, a dostarczają cenne witaminy, minerały i błonnik. Najważniejsze jest jednak zachowanie równowagi i umiaru w tym, co jemy. W procesie redukcji wagi istotne jest, by ograniczyć biały cukier oraz jeść ciepłe śniadania. Posiłki gotowane są bardzo ważne. Szczególnie polecam zupy warzywne. Warto także pamiętać o wspaniałym źródle białka, jakim są rośliny strączkowe. Zamiast dotychczasowych słodkości w postaci czekolady, lodów, batoników czy ciasteczek, warto sięgnąć po ciasteczka owsiane z rodzynkami i migdałami.
Zamiast kiełbasy i wędlin lepiej wybrać fasolę lub makaron pełnoziarnisty z warzywami. Nie oznacza to, że mięsożercy mają nie jeść mięsa, ryb czy jajek. Spożywając je warto jednak zadbać, by produkty pochodziły z dobrej hodowli, czyli były wysokiej jakości.

Jakie potrawy zwiększają, a jakie redukują stres?

Żywność niekorzystna dla zdrowia to przede wszystkim zbyt duże ilości mięsa, produkty wysokoprzetworzone (fast foody, dania gotowe, ciasteczka, chipsy, itp.), cukier, sól, nadmiernie tłuste potrawy oraz wszelkie używki: kawa, alkohol, papierosy. Brak ruchu i jedzenie w pośpiechu również potęgują stres. Jeśli chcesz się go pozbyć, to przede wszystkim warto poćwiczyć, dokładnie przeżuwać kasze, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona, a także jeść większą ilość warzyw, owoców, kiełków. Warto podjąć decyzję o wyłączeniu ze swojej diety produktów rafinowanych i używek.

Jak powinniśmy dobierać pokarmy, by zapewnić organizmowi najlepszą strawność? Co należy jeść osobno?

W tym celu dobrze jest łączyć w jednym posiłku albo białka z warzywami, albo węglowodany z warzywami. Tłuszcze można jeść natomiast z węglowodanami i warzywami. Mleczne produkty fermentowane (jogurt, kefir) dobrze łączą się z kwaśnymi owocami, ale bez dodawania cukru, np. jogurt i truskawki. Niezalecane jest mieszanie owoców z białkami i węglowodanami ze względu na zakłócenie przemiany materii i powstawanie gazów, wzdęć i innych objawów niestrawności. Najlepiej jeść je osobno. Pamiętajmy też, by melonów nie łączyć z innymi owocami, ponieważ są najszybciej trawione. Przemianę materii może utrudnić picie soków owocowych pomiędzy posiłkami, dlatego wskazane jest, by spożywać je co najmniej po upływie dwóch godzin od posiłku węglowodanowego.

Jak powinny wyglądać proporcje spożywanych w ciągu dnia składników?

Połowę naszego dziennego talerza zajmują warzywa i owoce, jedną ćwiartkę białka: produkty strączkowe, ryby itd., ostatnią część - kasze i produkty pełnoziarniste.

Jak określić wielkość porcji? Czy metoda ściśniętych pięści zawsze działa?

Ustalenie wielkości porcji ma istotne znaczenie dla skutecznego funkcjonowania naszego układu trawiennego. Zbyt obfite posiłki niepotrzebnie go obciążają, a gdy do tego pokarm jest szybko połykany, czyli nieodpowiednio przeżuwany, niektóre jego niestrawione części są wydalane. Warto zaobserwować, jak funkcjonuje układ trawienny. Wielkość porcji trudno ustalić „odgórnie”. Ściśnięte pięści mają pomóc wyobrazić sobie, jak duży ma być jeden posiłek. Zwróć uwagę, po jakiej ilości pożywienia jesteś najedzony, czy jesz powoli, czy się spieszysz i niedokładnie przeżuwasz.

Jak zbudować motywację do tego, by zmienić sposób odżywiania na zdrowy i jak zwalczyć ograniczające przekonania?

To bardzo obszerne pytanie, ponieważ dotyczy istoty diet coachingu. Budowanie motywacji można zacząć od wyznaczenia celu, jaki chcemy osiągnąć w aspekcie świadomego odżywiania. Potem dobrze jest przyjrzeć się swoim mocnym i słabym stronom. Napisz sobie plan działania. Zacznij obserwować siebie i swoje ciało w trakcie jedzenia, by wiedzieć, jakie pokarmy ci służą, a jakie nie. Wszystko po to, by zacząć wprowadzać zmiany, które przybliżą cię krok po kroku do mety. Należy pamiętać o świętowaniu osiągnięć, ale w inny sposób, niż używając jedzenia jako nagrody.

Jakie składniki sprawiają, że uzależniamy się od niektórych produktów?

Tymi składnikami są cukier, sól i tłuszcz. Ich proporcje są często tak dobierane, by konsument zjadł ich odpowiednio dużo. Dlatego ważne jest spożywanie zdrowej, wysokojakościowej, świeżej żywności o stałych porach. W czasie jedzenia istotne jest przeżuwanie, które pomaga lepiej poczuć smak potraw. Duże znaczenie ma także zaprzestanie stosowania nagród w postaci ciastek, czekolady, batoników itp.

_ Urszula Mijakoska to pierwszy diet coach w Polsce. Organizuje treningi twórczej motywacji, posiada wieloletnie doświadczenie w zarządzaniu, liczne certyfikaty z zakresu coachingu, jest także specjalistką w zakresie żywienia człowieka. W wyniku połączenia swoich pasji została inicjatorką i autorką programu diet coachingu. Współpracuje z Instytutem Psychoimmunologii. Założyła Instytut Świadomego Rozwoju, w którym prowadzi sesje diet coachingu, udziela porad żywieniowych, organizuje warsztaty i kursy._
ios/(kg)

Źródło artykułu:WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (40)