Kasza – zdrowsza alternatywa dla ziemniaków
Przed rozpowszechnieniem się w Europie ziemniaków kasze stanowiły podstawę wyżywienia ludności. Obecnie trafiają na polskie stoły rzadko. Niesłusznie, bo są bardzo zdrowe, zawierają wiele niezbędnych witamin, mikroelementów, błonnika, a także łatwo strawnego białka. W dodatku z pewnością szybko się nie znudzą, bo możemy wybierać spośród dostępnych w sklepach licznych rodzajów i przyrządzać najrozmaitsze potrawy.
29.03.2011 15:44
Przed rozpowszechnieniem się w Europie ziemniaków kasze stanowiły podstawę wyżywienia ludności. Obecnie trafiają na polskie stoły rzadko. Niesłusznie, bo są bardzo zdrowe, zawierają wiele niezbędnych witamin, mikroelementów, błonnika, a także łatwo strawnego białka. W dodatku z pewnością szybko się nie znudzą, bo możemy wybierać spośród dostępnych w sklepach licznych rodzajów i przyrządzać najrozmaitsze potrawy.
Kasze uzyskujemy z ziarna jęczmienia, gryki, prosa, owsa, pszenicy, ryżu i kukurydzy. W tym celu zboża czyści się, poleruje (kasze gruboziarniste), rozdrabnia lub miażdży( kasze drobnoziarniste).
Zdrowsza alternatywa dla ziemniaka
Kasze są nieprzetworzone, dlatego ich zaletą jest wysoka zawartość skrobi, błonnika, witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz mikroelementów: potasu, fosforu, krzemu, cynku, manganu, żelaza, wapnia i magnezu. Pod tym względem zdecydowanie górują na ziemniakami i makaronami.
Kasze są wskazane dla diabetyków, anemików, chorych na nadciśnienie, dzieci, kobiet w ciąży, ludzi w podeszłym wieku i rekonwalescentów.
Rodzaje kasz
Pęczak – jest to obłuskane i wypolerowane ziarno jęczmienia. Jedna z najzdrowszych kasz. Pasuje do mięs i warzyw. Popularnością cieszy się w kuchni kaszubskiej, gdzie dodaje się ją do kiszonej kapusty.
Kasza gryczana – powstaje z palonych lub niepalonych ziaren gryki. Świetnie komponuje się z mięsem i warzywami. Można z niej przyrządzić kotlety, gołąbki, zapiekanki.
Kasza jaglana – są to łuskane ziarna prosa. Podawana jest na słodko, np. z bakaliami. Nie zawiera glutenu, więc może być spożywana przez alergików.
Kasza kukurydziana - rodzaj drobnej kaszy pozyskanej z kukurydzy. Służy do zagęszczania zup i sosów. Można z niej również zrobić gulasz.
Kasza krakowska – rodzaj drobnej, delikatnej kaszy z ziaren gryki. Serwuje ją się z gulaszem, dodaje do zup.
Kasza manna – są to bardzo drobno zmielone ziarna pszenicy. Jest popularna jako kasza na gęsto, można użyć jej do zagęszczania zup i sosów. Dobrze smakuje na słodko, dlatego przyrządza się z niej leguminy i budynie.
Kuskus – pozyskuje się go z wyłuskanej i rozdrobnionej pszenicy spryskanej słonawą wodą. Często dodaje się go do sałatek.
Ponadto w Polsce popularnością cieszą się kasze jęczmienne: perłowa i łamana.
Sałatka z kabanosami
- 20 dag kaszy perłowej
- cebula
- 3 papryki
- 4 kiszone ogórki
- 20 dag kabanosów
- oliwa
- koperek
- ząbek czosnku lub czosnek granulowany
- sól, pieprz
Ugotowaną na sypko kaszę wymieszać z posiekaną cebulą, pokrojoną papryką i ogórkami. Na koniec polać oliwą z koperkiem, czosnkiem, solą i pieprzem.
Kasze nie dla każdego
Mimo tego, ze są bardzo zdrowe, to ze względu na dużą zawartość chloru, siarki i fosforu powinni ich unikać chorzy na wrzody żołądka, nowotwory, z nieżytem i refluksem żołądkowo–przełykowym i gorączką.
(sp/sr)