GotowaniePrzepisyMazurki wielkanocne

Mazurki wielkanocne

Mazurki wielkanocne nie mogą przypominać zwyczajnego ciasta. Muszą być płaskie, rozrzutnie słodkie i nadziane wszystkim, co się da. Aby tradycji stało się zadość, na wielkanocnym stole powinno być ich 12, a każdy o innym smaku.

Mazurki wielkanocne

06.04.2006 | aktual.: 29.06.2010 14:43

Mazurki wielkanocne nie mogą przypominać zwyczajnego ciasta. Muszą być płaskie, rozrzutnie słodkie i nadziane wszystkim, co się da. Aby tradycji stało się zadość, na wielkanocnym stole powinno być ich 12, a każdy o innym smaku.

Jak je piec bez stresu?

  1. Odważaj składniki ciasta. Kruche spody mazurków to najtrudniejsza część zadania. Siekaj lub ucieraj widelcem mąkę z masłem (tylko lekko schłodzonym w lodówce), cukrem i żółtkami. Gdy zlepi się w małe grudki, dodaj pozostałe ingrediencje i bardzo, bardzo szybko zagnieć ciasto.
  2. Zawsze włóż gotowe ciasto do lodówki, przynajmniej na pół godziny. Jest to czynność konieczna, choć ciągle - z punktu widzenia wiedzy gastronomicznej - tajemnicza. Ponoć chodzi o pewne właściwości mąki i zawartego w niej białka. Potem wyjmij, zaczekaj kwadrans (schłodzone kruszy się podczas wałkowania) i rozwałkuj na pergaminie. Razem z pergaminem przenieś na blachę.
  3. Nie ryzykuj pieczenia spodów w zbyt wysokiej temperaturze, choć szybko upieczone ciasto jest na pewno bardziej kruche. Nagrzej wcześniej piekarnik do 180° i wstaw blachę z ciastem. Nigdy do ledwie ciepłego piekarnika - tłuszcz "rozpłynie się" i ciasto będzie twarde, zakalcowate.
  4. Przygotowanie mas to już czysta przyjemność. Można je układać na podpieczonych spodach następnego dnia. Mazurek orzechowy

Ciasto:

  1. 250 g mąki,
  2. 150 g masła,
  3. 80 g cukru pudru,
  4. 2 żółtka,
  5. 50 g orzechów laskowych;

Nadzienie orzechowe:

  1. 200 g orzechów włoskich,
  2. 200 g orzechów laskowych,
  3. 200 g cukru,
  4. 4 jajka,
  5. 1 czubata łyżka mąki,
  6. 1/2 laski wanilii,
  7. 150 g masła;

Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mąkę, masło, cukier i cukier puder posiekaj nożem. Dodaj żółtka, orzechy i zagnieć ciasto. Ulep kulę, zawiń ją w folię i wstaw do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkuj ciasto między dwoma kawałkami folii. Spód powinien być dość cienki. Ciasto włóż do natłuszczonej formy, ulep brzegi na wysość 2-3 cm. Do środka dodaj gotowe nadzienie.
Nadzienie:
Utrzyj masło z cukrem i dodaj jajka, mąkę, posiekane orzechy, startą wanilię i wszystko dokładnie mieszaj.

Przed pieczeniem ciasto należy ponakuwać widelcem. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Mazurek kajmakowo - owocowy

  1. 3 okrągłe andruty,
  2. 2 szklanki śmietanki 12%,
  3. 1 szklanka cukru,
  4. 100 g masła,
  5. 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  6. 25 ml wódki,
  7. 2-3 krople esencji rumowej;

Masa owocowa:

  1. 250 g suszonych śliwek,
  2. 250 g suszonych moreli,
  3. 150 g orzechów włoskich,
  4. 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej,
  5. 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  6. 25 ml wódki;

Sposób przygotowania:
Utrzyj śmietankę, masło i cukier. Kiedy otrzymasz z tych składników jednolitą masę, dodaj startą czekoladę, wódkę i esencję rumową.
Masa owocowa: Bakalie drobno posiekaj, a czekoladę zetrzyj. Wszystkie składniki wymieszaj i dodaj wódkę.

Wyłóż andruty na blaszcze i przekładaj najpierw masą ze śmietanki, później masą bakaliową. Możesz wykładać po dwa wafle, jeśli masa jest za rzadka. Kiedy ciasto bedzie gotowe, możesz je udekorać resztą masy. Wstaw mazurka do lodówki na przynajmniej godzinę Mazurek krakowski

Ciasto:

  1. 250 g mąki,
  2. 150 g masła,
  3. 80 g cukru pudru,
  4. 2 żółtka;

Bakaliowa pomada

  1. 150 g ciemnych rodzynek,
  2. 100 g migdałów,
  3. 100 g fig,
  4. 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej,
  5. 2 pomarańcze,
  6. 1 cytryna,
  7. 200 g cukru,
  8. 50 ml brandy,
  9. 1 tabliczka gorzkiej czekolady;

Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mąkę, masło, cukier i puder posiekać nożem. Dodaj żółtka, i zagnieć ciasto. Ulep kulę, zawiń ją w folię i wstaw do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkuj ciasto między dwoma kawałkami folii. Spód powinien być dość cienki. Ciasto wyłóż do natłuszczonej formy, ulep brzegi na wysokość 2-3 cm. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Pomada:
Bakalie posiekaj, cytrynę i pomarańcze drobno pokrój (ze skórka), czekoladę należy utrzyj. Dodaj cukier, brandy i wszystkie składniki dokłanie mieszamy.

Gotowe ciasto (ostudzone) udekoruj pomadą i wstaw do lodówki. Mazurek bakaliowy

  1. 15 dag masła
  2. 12 dag mąki tortowej
  3. 8 dag cukru pudru
  4. 4 jajka
  5. skórka otarta z pomarańczy
  6. 10 dag migdałów
  7. 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  8. 15 dag orzechów włoskich
  9. 1 filiżanka śmietanki
  10. 10 dag cukru
  11. 20 dag różnych bakalii
  12. 75 ml rumu

Sposób przygotowania:
Przygotuj klasyczne kruche ciasto, które dokłanie rozwałkuj. Wierzch ciasta udekoruj bakaliami i startą skórką pomarańczową, gotowe ciasto można skropić aromatycznym rumem. Ciasto piecz ok 25 minut w tempetraturze ok 200 stopni C. Po wyjęciu ciasta z piekarnika posyp (jeszcze ciepłe) startą czekoladą.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)