Kawa kontra herbata
Wolisz kawę czy herbatę? Po wodzie są to dwa najpopularniejsze napoje. Odkryjmy ich zalety.
10.09.2007 | aktual.: 23.03.2013 19:36
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wolisz kawę czy herbatę? Po wodzie są to dwa najpopularniejsze napoje. Odkryjmy ich zalety.
Kawa: Substancja pochodzenia roślinnego – kofeina znajduje się w ilości od 50 do 150 mg na jedną filiżankę kawy (od 6 do 10 centylitrów). Wypijana w rozsądnych ilościach, kawa stanowi środek euforyzujący (wzmacnia serce, pobudza system nerwowy oraz pracę mózgu).
Herbata: Choć w mniejszej ilości, herbata także zawiera kofeinę nazywaną „teiną" (od 35 do 80 mg na jedną filiżankę). Skutki działania teiny są częściowo niwelowane przez obecną w herbacie taninę. Herbata posiada również właściwości pobudzające, ale trzeba wypić jej więcej niż kawy.
Działanie ochronne na organizm – herbata górą
Herbata: Zawarte w taninie flawonoidy są antyutleniaczami, które skutecznie przeciwdziałają starzeniu i odgrywają ważną rolę w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym. Herbata zielona zawiera ich o wiele więcej niż herbata czarna.
Im dłużej zaparzamy herbatę, tym więcej tanin uwalnia się w wodzie, blokując w ten sposób oddziaływanie teiny. Dlatego uważa się, że krótko zaparzana herbata działa pobudzająco; zaparzana dłużej – uspokajająco.
ZOBACZ TEŻ:
CZY KAWĘ MOŻNA PRZEDAWKOWAĆ? Kawa: Obecne także w kawie, choć w mniejszych ilościach, taniny różnią się od tanin zawartych w herbacie. Przypisuje się im właściwości antyutleniające, lecz nie chronią one przed chorobami sercowo-naczyniowymi.
Kofeina wykazuje lekkie właściwości uśmierzające ból oraz wspomaga działanie paracetamolu. Takie połączenie jest zalecane zwłaszcza w przypadku bólów głowy.
Skutki negatywne – po równo
Kawa: W przypadku kawy skutki uboczne są związane z nadmiarem kofeiny, a mianowicie: podrażnione jelita, palpitacje serca, poirytowanie, bezsenność.
Zalecane jest picie dwóch filiżanek dziennie; po każdym głównym posiłku, aby ułatwić trawienie. Maksymalna ilość to cztery filiżanki kawy dziennie.
Herbata: Wypijanie nadmiernych ilości herbaty powoduje, że taniny utrudniają przyswajanie żelaza przez organizm, co wiąże się z ryzykiem wystąpienia anemii, a także powoduje zażółcenie zębów. Poza tym negatywne skutki nadużywania teiny są takie same jak nadużywanie kofeiny.
Dlatego nie powinno się wypijać więcej niż jeden litr (trzy duże kubki) herbaty dziennie.