GotowaniePrzepisyKucharskie sztuczki

Kucharskie sztuczki

Kucharskie sztuczki
11.04.2005 15:13, aktualizacja: 03.04.2018 16:26

Mniejsze lub większe wpadki kulinarne zdarzają się każdemu. Są jednak sposoby, by ograniczyć je do minimum.

Przeczytaj sprawdzone rady mistrzów kuchni, a zwarzona śmietana już nigdy nie popsuje ci humoru! *
*
Miękkie mięso *Mimo że długo dusiłaś gulasz, mięso nadal jest gumowate. Podobnie z mięsem dodawanym do zupy i przygotowanym na drugie danie.
- *
Jeśli przyrządzając gulasz, mięso najpierw obsmażasz, po przełożeniu do rondelka podlej je gorącym płynem
. Nigdy zimnym, bo włókna skurczą się i mięso będzie twarde.
- Do gotowanej czy duszonej potrawy mięsnej dodaj łyżkę wódki albo trochę wina. Zawarty w nich alkohol sprawi, że mięso szybko stanie się miękkie. Podobny
efekt uzyskasz, dodając szczyptę cukru, kawałki jabłka czy
odrobinę soku ananasowego.
Chrupiąca skórka *Smażona ryba czy kotlet lepiej smakują, gdy panierka jest chrupiąca.
Oto sposoby na to, by przylegała do mięsa i nie była zbyt miękka.
- *
Przede wszystkim kotlet czy rybę trzeba osuszyć, a po opanierowaniu kłaść na dobrze rozgrzany tłuszcz
. Dzięki temu na powierzchni powstanie złocista skorupka, a mięso zachowa soczystość.
- Do smażenia nie można żałować tłuszczu. Najlepiej, jeśli produkty będą do połowy zanurzone w oleju. Wtedy usmaży się nie tylko skórka, ale też mięso dojdzie w środku i nie trzeba będzie go dosmażać na małym ogniu.
Aksamitna zupa *Żeby stała się pożywniejsza, czasami zagęszczasz ją śmietaną. Niestety, po wlaniu do zupy śmietana warzy się, przez co wygląda niezbyt apetycznie.
- By tego uniknąć, *
przed zagęszczeniem zupy wsyp do niej szczyptę cukru
.
- Śmietanę rozprowadź przestudzonym wywarem, tak by miała bardziej płynną konsystencję. Dopiero wtedy wlej ją do zupy.
Świeża sałatka *Podajesz ją do obiadu albo na kolację i widzisz, że warzywa zmiękły, a na spodzie naczynia zebrało się sporo soku.
- *
Sól do sałatki dodawaj na końcu
. Zbyt wczesne posolenie sprawi, że warzywa puszczą soki i staną się wiotkie.
- Sałatkę czy surówkę dopraw do smaku i polej sosem tuż przed podaniem.
- Nie łącz zbyt wcześnie rozdrobnionych warzyw z kawałkami sera czy wędliny. One także zawierają sól.
* Winegret *Do jego przygotowania użyj oliwy i octu o temperaturze pokojowej. Wlej je do zakręcanego słoiczka i energicznie wstrząsaj,
a składniki dokładnie się połączą.
*Frytki *Przed smażeniem pokrojone ziemniaki dokładnie osusz, by po włożeniu do garnka tłuszcz nie pryskał. Wrzucaj je na dobrze rozgrzany tłuszcz niewielkimi partiami. To zapobiegnie gwałtownemu obniżeniu temperatury i pozwoli otrzymać chrupiące frytki.

*Fasola *By szybko się ugotowała, wcześniej opłucz ją, zalej zimną wodą i pozostaw na kilka godzin, by namiękła. Możesz gotować ją w tej samej wodzie lub zalać
świeżą, ale zimną.