Maliny - dlaczego warto je jeść
Owoce na odporność
Krzaki malin są hodowane w Polsce od średniowiecza.
Krzaki malin są hodowane w Polsce od średniowiecza. Najbardziej rozpowszechniona jest malina właściwa, która rośnie w miejscach osłoniętych od słońca, w zaroślach, na zboczach, lasach oraz przydomowych ogródkach.
Swój kolor owoce zawdzięczają barwnikom, antocyjanom, które wzmacniają układ krwionośny oraz odpornościowy. Dlatego też polecane są w okresie jesienno-zimowym, kiedy o infekcje nietrudno.
Sok z malin od wieków stosowany był w leczeniu gorączki, gdyż zarówno liście, jak i owoce mają działanie napotne. Z uwagi na zawartość salicylanów, mają podobne działanie do aptecznej aspiryny czy polopiryny.
Ale na tym zdrowotne właściwości tych pysznych owoców się nie kończą.
Weronika Weremko-Oszuścik, dietetyk
Poradnia Dietetyczna Dieta4U