GotowaniePrzepisyMaliny - dlaczego warto je jeść

Maliny - dlaczego warto je jeść

Maliny - dlaczego warto je jeść
Źródło zdjęć: © Fotolia

Krzaki malin są hodowane w Polsce od średniowiecza.

Krzaki malin są hodowane w Polsce od średniowiecza. Najbardziej rozpowszechniona jest malina właściwa, która rośnie w miejscach osłoniętych od słońca, w zaroślach, na zboczach, lasach oraz przydomowych ogródkach.

Swój kolor owoce zawdzięczają barwnikom, antocyjanom, które wzmacniają układ krwionośny oraz odpornościowy. Dlatego też polecane są w okresie jesienno-zimowym, kiedy o infekcje nietrudno.

Sok z malin od wieków stosowany był w leczeniu gorączki, gdyż zarówno liście, jak i owoce mają działanie napotne. Z uwagi na zawartość salicylanów, mają podobne działanie do aptecznej aspiryny czy polopiryny.
Ale na tym zdrowotne właściwości tych pysznych owoców się nie kończą.

Weronika Weremko-Oszuścik, dietetyk
Poradnia Dietetyczna Dieta4U

1 / 4

Liście na ból brzucha

Obraz
© 123RF

Maliny są cennym źródłem kwasów organicznych (cytrynowego, jabłkowego, salicylowego), pektyn, antocyjanów, cukrów, witamin: C, E, B1, B6, B2 oraz ważnych składników mineralnych, takich jak: potas, magnez, wapń czy żelazo.
Póki mamy sezon na maliny, warto je zamrozić w plastikowych pojemniczkach czy foliowych woreczkach. Jesienią i zimą przydadzą się jeszcze bardziej niż latem, kiedy w świeżych owocach można przebierać do woli.

Warte uwagi są nie tylko owoce, ale również liście malin, ponieważ działają przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie oraz rozkurczowo. Mogą być stosowane przy bólach brzucha oraz menstruacyjnych. Nie powinny być jednak stosowane przez kobiety w pierwszym trymestrze ciąży, gdyż mogą powodować skurcze macicy.

2 / 4

Napar na stany zapalne jamy ustnej

Obraz
© 123RF

Liście malin mogą być stosowane przy biegunkach, gdyż hamują rozwój baterii jelitowych. Napar z liści stosowany jest również do płukania w stanach zapalnych jamy ustnej oraz gardła.

Aby go zrobić, wystarczy łyżkę liści malin zalać szklanką wrzątku i pozostawić na 15 minut pod przykryciem. Napar należy przecedzić i wtedy wykorzystywać do picia czy płukania ust.

3 / 4

Dla osób na diecie

Obraz
© 123RF

Nie martw się, że przez zawarte w malinach cukry przytyjesz. Są niskokaloryczne, 100 g zawiera 29 kcal i 6,7 g błonnika pokarmowego. Co więcej, należą do owoców o niskim indeksie glikemicznym (25). Jest to ważne nie tylko dla osób chorych na cukrzycę, ale również dla tych zdrowych, ponieważ maliny hamują znaczne wydzielanie hormonu insuliny i pozwalają ograniczyć napady głodu.

4 / 4

Uwaga na alergię

Obraz
© 123RF

Maliny, jak na każde inne owoce, powinni uważać alergicy, gdyż mogą one ich uczulać. Nie powinny być również spożywane przez osoby zmagające się z dną moczanową oraz niewydolnością nerek, ponieważ w swoim składzie mają spore ilości puryn.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (6)