Mole spożywcze w kuchni. Jak sobie z nimi poradzić?

Mole spożywcze w kuchni. Jak sobie z nimi poradzić?

Mole spożywcze w kuchni. Jak sobie z nimi poradzić?
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
05.11.2019 19:15

Mole spożywcze najczęściej spotkamy w naszej spiżarni lub szafce w kuchni, gdzie trzymamy mąkę, kaszę, ryż czy bułkę tartą. Mają one wówczas nieograniczony dostęp do pożywienia. Istnieje jednak kilka sposobów, żeby pozbyć się moli spożywczych.

Aby pozbyć się moli spożywczych nie trzeba używać specjalnych preparatów. Wystarczy wypróbować sprawdzone, domowe sposoby, by zwalczyć te owady. Pamiętaj, jeśli znajdziesz w produktach spożywczych ślad mola, koniecznie wyrzuć wszystko do worka na śmieci i szczelnie go zwiąż.

Jak pozbyć się moli kuchennych?

Ocet
Skutecznym sposobem na mole spożywcze jest ocet. Zagotuj w rondlu 200 ml octu. Następnie przelej do szklanej miseczki i wstaw do szafki, w której zagnieździły się mole. Zamknij drzwi i poczekaj aż ocet wystygnie. Zabieg powtarzaj do skutku.

Zapomnij o plastiku
Po pierwsze, nie przechowuj produktów spożywczych w torebkach foliowych. Bowiem stwarzasz wtedy idealne warunki do rozwoju moli. Zdecydowanie lepiej nadają się szklane pojemniki, które wcześniej należy dokładnie umyć oraz przepłukać octem i wysuszyć.

Cytrusy
Mole spożywcze nie znoszą woni cytrusów. Wystarczy więc wbić goździki w pomarańczę. Zapach skutecznie odstraszy szkodniki. Alternatywą jest skórka pomarańczy lub cytryny. Mole spożywcze skutecznie przepędzi też zapach wanilii, dlatego warto postawić esencję w szafce.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta