Chcesz przez długie lata cieszyć się zdrowiem i świetnym wyglądem? Naukowcy od lat powtarzają, że kluczem jest odpowiednie odżywianie. Warto zrezygnować z wysoko przetworzonego jedzenia i zastąpić je naturalnymi zamiennikami. Jedzmy jak najwięcej warzyw i owoców, zawierających wiele cennych witamin i minerałów. Udowodniono, że nie tylko świetnie działają na kondycję organizmu, ale potrafią też cofać procesy starzenia się. Spożywaniu pięciu porcji warzyw i owoców dziennie powoduje, że wyglądamy po prostu ładniej!
Chcesz przez długie lata cieszyć się zdrowiem i świetnym wyglądem? Naukowcy od lat powtarzają, że kluczem jest odpowiednie odżywianie. Warto zrezygnować z wysoko przetworzonego jedzenia i zastąpić je naturalnymi zamiennikami. Jedzmy jak najwięcej warzyw i owoców, zawierających wiele cennych witamin i minerałów. Udowodniono, że nie tylko świetnie działają na kondycję organizmu, ale potrafią też cofać procesy starzenia się. Spożywanie pięciu porcji warzyw i owoców dziennie powoduje, że wyglądamy po prostu ładniej!
Taką dietę należy uzupełnić o zdrowe ziarna, które zawierają mnóstwo witamin i antyutleniaczy. Warto chociażby od czasu do czasu urozmaicić jadłospis i wprowadzić do niego mniej popularne produkty, takie jak komosa ryżowa czy nasiona chia. Które najlepiej wybrać?
(sr/mtr), kobieta.wp.pl
Komosa ryżowa
Komosa ryżowa, czyli quinoa, to roślina hodowana głównie w Ameryce Południowej. Jej ziarna pojawiły się w naszych sklepach stosunkowo niedawno. Jedna szklanka komosy ryżowej zawiera aż 8 gramów zdrowego białka i mnóstwo antyutleniaczy.
Jak ją przyrządzić? Najlepiej użyj jej zamiast kaszy czy ryżu. Znakomicie nadaje się także do sałatek. Pamiętaj jednak, żeby dosyć długo ją gotować. To najlepszy sposób, by pozbyć się jej gorzkiego smaku.
Nasiona chia
To ziarna szałwii hiszpańskiej, pochodzącej z centralnej części Meksyku oraz Gwatemali. Powinny po nie sięgnąć szczególnie te osoby, które mają problemy z zaparciami. Jedna łyżeczka stołowa zawiera aż 5 gramów błonnika! Do tego nasiona chia to świetne źródło zdrowych kwasów omega-3, poprawiających kondycję serca.
Jak jeść szałwię hiszpańską? Najlepiej rozdrobnij nasiona za pomocą blendera i dodaj je do koktajlu lub do owsianki. Znakomicie nadają się również jako dodatek do chleba czy babeczek.
Siemię lniane
Siemię lniane, czyli nasiona lnu, zyskują w Polsce coraz większą popularność. Wystarczy jeść 30 gramów dziennie przez co najmniej cztery miesiące, żeby zmniejszyć ilość złego cholesterolu nawet o 14 procent! Do tego siemię lniane, tak jak nasiona chia, zawiera mnóstwo zdrowych kwasów omega-3.
Jak najlepiej je przyrządzać? Rozdrobnij nasiona, najlepiej w młynku do przypraw. Dodaj je do ciasta do naleśników - potrawa zyska oryginalny smak. Możesz też upiec z pomielonych ziaren przepyszne ciasteczka.
(sr/mtr), kobieta.wp.pl