GotowaniePrzepisyNaleśniki z rybą

Naleśniki z rybą

Naleśniki z rybą
13.10.2005 10:31, aktualizacja: 20.02.2006 15:34

Zapiekane z zielonym groszkiem i żółtym serem.

30 min, 8 porcji
1 porcja 230 kalorii

Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- 1 wędzona ryba, np. makrela
- 1,5 szklanki mrożonego groszku
- 10 dag serka kremowego
- 5 dag startego żółtego sera

Do mąki dodać jajka, sól i olej, rozrobić mlekiem tak, by powstało ciasto naleśnikowe o konsystencji gęstej śmietany.

Z ryby zdjąć skórę, oddzielić ości, podzielić na kawałki, groszek wrzucić na 2 minuty do lekko osolonego wrzątku, osączyć.

Naleśniki smarować serkiem, kłaść kawałki ryby i groszek, zwinąć, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać serem, zapiekać 20 min w 190°C.