Pracoholik głodny - pracoholik zły
Nie ulega wątpliwości, że śniadanie jest ważne i śniadanie jeść warto. Jeśli wyjedziemy do pracy głodni, szybko staniemy się zmęczeni. Ponadto, stare przysłowie, które brzmi „człowiek głodny, to człowiek zły” często się sprawdza, zwłaszcza w miejscu pracy, kiedy mamy świadomość, że przed nami kilka ładnych godzin pracy i mnóstwo obowiązków.
Śniadanie to niewątpliwie najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dietetycy podkreślają, że jest ono swego rodzaju paliwem, niezbędnym do rozruszania ciała i umysłu. Przypominają również, że powinno być obfite i zróżnicowane. Jeśli rano nie zjemy porządnego posiłku, w ogóle nie powinniśmy wychodzić z domu i zaczynać pracy. Czasem jednak wolimy zrezygnować z porannej przekąski na rzecz kilku dodatkowych minut snu...
W weekend śniadanie lepiej smakuje
Z badań przeprowadzonych przez Centrum Badania Opinii Społecznej w sierpniu 2006 roku wynika, że najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad, śniadanie natomiast jest mniej popularne i zjadane z tą samą częstotliwością, co kolacja. Ponad 70% respondentów deklaruje, że śniadanie jada codziennie, natomiast niecałe 5% przyznaje, że śniadań nie jada wcale. O śniadaniu rzadziej zapominamy w weekend – jest to oczywiście związane z aktywnością zawodową w trakcie tygodnia i jej brakiem w wolne dni.
Coraz bardziej popularne są śniadania rodzinne w dni wolne od pracy (58,1%), natomiast co szósta rodzina w Polsce znajduje czas na to, aby codziennie usiąść przy stole i zjeść razem śniadanie. Jak wynika z badania, to, czy znajdujemy czas na zjedzenie najważniejszego posiłku w ciągu dnia, oraz, w jakim towarzystwie zjadamy poranny posiłek, ma związek z miejscem naszego zamieszkania oraz statusem zawodowym – wspólne śniadanie częściej jedzą ludzie mieszkający na wsi i w małych miasteczkach. Z badań wynika również, że im więcej i ciężej pracujemy, tym trudniej nam wygospodarować chwilę na przyrządzenie szybkiego dania „na dzień dobry”. Osoby zapracowane, rekompensują sobie tę niedogodność lunchem lub drugim śniadaniem, zjadanym w miejscu zatrudnienia.
PRZEPISY NASZYCH INTERNAUTÓW:
Czy dzieci jedzą to samo, co rodzice?
Dzieci i dorośli w ramach śniadania zjadają zazwyczaj te same produkty, nasze poranne menu różni się natomiast w zależności od tego, czy spożywamy je w dzień wolny od pracy, czy przeciwnie. W dni wolne na naszych talerzach częściej lądują jajka w różnych postaciach – równie chętnie pałaszujemy jajecznicę, jak i jajko na miękko lub twardo. Mamy więc do czynienia z prostą zależnością - jeśli nigdzie się nam nie spieszy, nasze śniadania są bardziej różnorodne.
Mięso, ser i płatki lubimy najbardziej
Okazuje się, że rodzice najczęściej przygotowują śniadanie zgodne z gustem kulinarnym i preferencjami dzieci – niemal 60% rodziców deklaruje, że stara się tak przygotować poranny posiłek, aby smakował on dziecku, natomiast około 30% dorosłych posiadających dzieci, tak komponuje posiłki, aby były urozmaicone. Rodzice starają się również, aby produkty śniadaniowe były pożywne, zdrowe i bogate w witaminy – według ich opinii do najzdrowszych produktów należy m.in. mleko, ser biały oraz pełnoziarniste pieczywo. Swoją wiedzę na temat tego, co powinni jeść najmłodsi, rodzice czerpią ze specjalistycznych poradników, mediów oraz korzystają z sugestii lekarzy. W rankingu najchętniej spożywanych na śniadanie produktów najwyżej uplasowały się wędliny (92%), płatki z mlekiem (91%), ser żółty (88%), jogurty (87%), jajka (85%) oraz dżemy i konfitury (84%).
Nie ulega wątpliwości, że śniadanie jest ważne i śniadanie jeść warto. Jeśli wyjedziemy do pracy głodni, szybko staniemy się zmęczeni. Ponadto, stare przysłowie, które brzmi „człowiek głodny, to człowiek zły” często się sprawdza, zwłaszcza w miejscu pracy, kiedy mamy świadomość, że za biurkiem spędzimy jeszcze ładnych parę godzin, poświęcając się nie zawsze miłym obowiązkom. Dlatego od dzisiaj, jeśli masz sobie coś do zarzucenia, postaraj się zmienić swoje żywieniowe nawyki. Bo twoje kiszki, choć nie mogą z wyrzutem spojrzeć ci w oczy, to mogą zagrać złośliwego marsza...
PRZEPISY NASZYCH INTERNAUTÓW: