Ratatuj - prowansalski gulasz z warzyw

Choć sama potrawa ma już ponad trzy wieki, jej nazwę spopularyzował film o sympatycznym szczurku o takim samym tytule. Popisowym daniem owego szczurka było właśnie Ratatouille, czyli po polsku ratatuj. Znawcy kuchni co prawda upierają się, że jak na tak prostą potrawę filmowe ratatuj było zbyt wykwintne, to jednak znalazło się w nim to wszystko, co powinno.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Choć sama potrawa ma już ponad trzy wieki, jej nazwę spopularyzował film o sympatycznym szczurku o takim samym tytule. Popisowym daniem owego szczurka było właśnie Ratatouille, czyli po polsku ratatuj. Znawcy kuchni co prawda upierają się, że jak na tak prostą potrawę filmowe ratatuj było zbyt wykwintne, to jednak znalazło się w nim to wszystko, co powinno.

A więc warzywa i zioła, które nadają tej potrawie niepowtarzalny smak. Niektórzy nazywają ratatuj prowansalskim bigosem czy gulaszem. Jak wszystkie potrawy jednogarnkowe powstał on z potrzeby jedzenia i braku czasu. Zapracowani prowansalscy chłopi, gdy zgłodnieli, gotowali właśnie ratatuj, a do potrawy wykorzystywali to, co rosło w przydomowym ogródku: bakłażany, paprykę, pomidory, cebulę, cukinię. Nie żałowali też przypraw.

Ratatuj nie może obyć się bez czosnku, tymianku, bazylii, rozmarynu i innych ziół dodawanych według gustu i smaku. Czym różni się więc filmowe ratatuj od potrawy serwowanej w prowansalskich domach? Otóż żaden prowansalski chłop nie miałby ani czasu ani ochoty, aby ciąć warzywa na misterne plasterki i piec je przez kilka godzin, aby stworzyły wizualną kompozycję.

Warzywa osobno

Kardynalny błąd popełni jednak ten, kto wrzuci wszystkie warzywa do jednego garnka i będzie spokojnie czekał, aż się rozgotują. Takim sposobem otrzymamy kolorową breję, w której pływać będą twarde kawałki bakłażana. Podstawową zasadą dobrego „prowansalskiego gulaszu” jest przygotowanie warzyw osobno - tak, aby zachowały swój kształt. Tak więc oddzielnie na oliwie smażymy fioletowego bakłażana pokrojonego na plastry.

Tak samo postępujemy z cukinią i papryką. Może być czerwona, żółta, zielona, albo miks wszystkich kolorów. Cebulę i czosnek szklimy na oleju, dodajemy pokrojone w kosteczkę, obrane ze skórki pomidory. A potem wszystkie warzywa dusimy razem niedługo (najwyżej kwadrans), aby nie straciły swego kształtu, a jedynie przeszły swoim smakiem. A na koniec solimy, pieprzymy, wrzucamy tymianek, prowansalskie zioła suszone, świeżą bazylię.

Każdy ratatuj jest inny

Nie ma jednego przepisu na tę prowansalską potrawę. Rodzajów ratatujów jest tyle, ile przepisów na polski bigos czy hiszpańską paellę. Poza bakłażanem, cukinią, pomidorami, papryką i cebulą istnieje spora dowolność w proporcjach i ziołach, dzięki którym nadamy potrawie ostateczny smak. Jeśli masz akurat więcej cukinii - możesz zrobić ratatuja z przewagą tego warzywa. Podobnie z ziołami. Jedni dodają tylko tymianek: świeży i suszony, inni gotową mieszankę prowansalskich ziół. Jedno jest pewne - zioła nadają potrawie niepowtarzalny aromat i bez nich się nie obędzie.

Ratatuj jest pyszne zarówno na gorąco, ciepło, jak i w temperaturze pokojowej. Co więcej, może stanowić doskonałą bazę do innych potraw. Gęstą wersję bez pomidorowego sosu możesz położyć na podpieczonym spodzie z francuskiego ciasta i zalać śmietaną z rozbełtanymi jajkami i startym serem. A potem całość upiec w piekarniku. Takim sposobem powstanie pyszny quiche. Farsz można zapiec w trójkąta z francuskiego ciasta. Mięsożerni mogą zeszklić na patelni pokrojony w kosteczkę wędzony boczek i dodać do duszonych warzyw. Ratujem można polać ryż albo makaron. Można położyć na grzanki i zapiec. Pomysłów jest mnóstwo!

mpi/(kg)

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Nonszalancja w najlepszym wydaniu. Dygant zachwyciła na pokazie
Nonszalancja w najlepszym wydaniu. Dygant zachwyciła na pokazie
Włożyła skórzaną mini. Odważnie to za mało powiedziane
Włożyła skórzaną mini. Odważnie to za mało powiedziane
Nie ma modniejszego stroju. Tak ubierają się kobiety sukcesu
Nie ma modniejszego stroju. Tak ubierają się kobiety sukcesu
Zaszła w późną ciążę. Tak pisała wtedy o wierze i Bogu
Zaszła w późną ciążę. Tak pisała wtedy o wierze i Bogu
Byli razem ponad 20 lat. "Po kryzysie oświadczył mi się po raz drugi"
Byli razem ponad 20 lat. "Po kryzysie oświadczył mi się po raz drugi"
Sprzedają kalendarze adwentowe. Jeden kosztuje ponad 2 tys. zł
Sprzedają kalendarze adwentowe. Jeden kosztuje ponad 2 tys. zł
Jej manicure to prawdziwy hit. To lakier od polskiej marki
Jej manicure to prawdziwy hit. To lakier od polskiej marki
Zmieniła fryzurę. Tak jej metamorfozę ocenił specjalista
Zmieniła fryzurę. Tak jej metamorfozę ocenił specjalista
Mówi o końcu kariery. "Nikogo nie poznaję"
Mówi o końcu kariery. "Nikogo nie poznaję"
Cichopek już ma najmodniejszą kurtkę na zimę. Uwagę zwraca kolor
Cichopek już ma najmodniejszą kurtkę na zimę. Uwagę zwraca kolor
Był alkoholikiem. Mówi, jakie myśli go wtedy dręczyły
Był alkoholikiem. Mówi, jakie myśli go wtedy dręczyły
Jej córka umiera na białaczkę. Lekarze dają jej rok życia
Jej córka umiera na białaczkę. Lekarze dają jej rok życia
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯