Sok z marchwi dla pięknej cery i nie tylko
Właściwości soku z marchewki są wszechstronne i zadziwiające. Marchew to przecież jedno z najtańszych i najbardziej pospolitych warzyw w Polsce. Przy aktualnym trendzie na zdrową żywność królują egzotyczne owoce i warzywa, takie jak banany, mango i awokado. Tymczasem nasza rodzima marchew jest tańsza, a jej regularne jedzenie sprzyja zdrowiu i urodzie.
20.02.2017 | aktual.: 21.02.2017 08:14
Sok z marchwi dla pięknej cery
Marchewka jest cenionym źródłem witamin A, E oraz C, czyli niezwykle skutecznych przeciwutleniaczy (antyoksydantów). Ich główną rolą jest usuwanie z organizmu nadmiaru wolnych rodników, których nadmiar doprowadza do wielu chorób cywilizacyjnych. Już jedna marchew zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A. Codzienne spożywanie marchewki spowalnia starzenie się organizmu i powstrzymują rozwój nowotworów. Marchew jest więc wspaniałym składnikiem diety odmładzającej oraz spowalniającej starzenie. Codzienne picie soku z marchwi przyczyni się do przeciwdziałania zmarszczkom i uelastycznienia naskórka.
Oczywiście i nie należy przesadzać z ilością wypijanych soków z marchewk, aby nie narazić się na intensywnie pomarańczowy kolor skóry, związany z nadmiarem β-Karotenu. Wystarczy jedna marchewka dziennie dorzucona do koktajlu owocowo-warzywnego lub szklanka soku bezpośrednio wyciśniętego z marchwi, aby zapewnić sobie optymalną dawkę antyoksydantów, bez efektu pomarańczowego naskórka. Jeśli jednak dojdzie do marchewkowego zabarwienia skóry, należy przerwać „suplementację” marchewką na kilka dni.
Sok z marchwi a nowotwory
Zawarty w marchwi β-Karoten hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne, co w praktyce oznacza zapobieganie rozwojowi chorób nowotworowych. Udowodniono, że codzienne picie soku z marchwi może zapobiec nowotworom jamy ustnej, przełyku, krtani oraz pęcherza moczowego. Co najciekawsze, β-Karoten może zwiększyć prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów płuc, dlatego też palacze powinni go spożywać z umiarem . Dietetycy twierdzą jednak, że taki stan rzeczy występuje jedynie przy suplementacji syntetycznym β-Karotenem. Przy naturalnej suplementacji w postaci soku z marchwi negatywne działanie nie zachodzi.
Sok z marchwi wpływa na wzrok
β-Karoten zawarty w soku w marchwi to składnik znacznie wpływający na kondycję wzroku. Jest prekursorem witaminy A, która jest niezbędna dla prawidłowego procesu widzenia na poziomie komórek wzrokowych czopków i pręcików. Jej niedobór objawia się trudnościami w widzeniu o zmierzchu i w efekcie doprowadza do „kurzej ślepoty”. Codzienne picie soku z marchwi zapewni więc odpowiedni poziom tej witaminy dla optymalnego działania oczu. Witamina A wpływa więc znacząco na wzrok, nie udowodniono jednak, aby jej suplementacja leczyła choroby oczu.