GotowaniePrzepisySylwestrowe przekąski

Sylwestrowe przekąski

Sylwestrowe przekąski
Źródło zdjęć: © shutterstock
27.12.2015 13:01, aktualizacja: 26.04.2016 09:55

Nie ma udanej imprezy bez dobrego jedzenia.

Nie ma udanej imprezy bez dobrego jedzenia. Sylwestrowe menu nie może być ciężkie. Przekąski powinny być proste w przygotowaniu, ale efektowne. Mają cieszyć oko i rozpływać się w ustach. Prezentujemy pomysły na szybkie i smaczne dania.

Mini tarty

W sylwestrowym menu dobrze sprawdzą się przekąski, do zjedzenia których nie potrzeba sztućców, takie „na jeden kęs” - np. wytrawne mini tarty na spodzie z ciasta francuskiego.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
śmietana 30% 400 ml
3 jajka
ulubione dodatki (sery, wędliny, szpinak, pieczarki, warzywa świeże, mrożone lub z przetworów)
ulubione zioła
Przygotowanie: Przygotowanym wcześniej (lub kupionym gotowym) ciastem wyłóż foremki. Dodatki pokrój w małe kawałki i wrzuć do foremek. Śmietanę wymieszaj z jajkami, dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami, nalej masę do babeczek. Wstaw do piekarnika i piecz, aż masa zastygnie.

Roladki z wędzonym łososiem

Roladki z łososia to lekka i niezwykle łatwa w przygotowaniu przekąska. Zrobisz ją w kilkanaście minut.
Składniki:
Plastry wędzonego łososia
Serek twarogowy
koperek
szczypior
Przygotowanie: Plastry łososia podziel na porcje wielkości dłoni. Koper posiekaj. Każdy z plastrów ryby posmaruj serkiem i posyp koperkiem. Uformuj roladki i przewiąż je szczypiorkiem.

Zawijasy z boczku i suszonych śliwek

Kolejna propozycja dla tych, którzy nie chcą poświęcać zbyt wiele czasu na przygotowanie sylwestrowej imprezy. Słodko-słone zawijasy to nieoczywiste, ale trafne połączenie smaków.
Składniki:
plastry wędzonego boczku
suszone śliwki
Przygotowanie: Każdą śliwkę owijamy cienkim plastrem wędzonego boczku, tak przygotowany zawijas przekłuwamy wykałaczką i pieczemy, aż boczek się zarumieni.

Koreczki figowe

W PRLu stawały na stołach koło słonych paluszków. Robiło się je z szynki, żółtego sera i korniszonów. Dziś też na imprezach nie może ich zabraknąć. Na całe szczęście koreczki można podać w nieco bardziej wyszukanej formie.
Składniki:
figi (świeże)
ser kozi pleśniowy (może być też krowi pleśniowy)
orzechy pinii
szynka parmeńska lub boczek wędzony
Przygotowanie: Figi myjemy, suszymy i kroimy na połówki. Nakładamy plasterek sera pleśniowego i kilka orzeszków pinii. Całość owijamy szynką lub boczkiem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 10 minut.

Składniki:
Ulubione wędliny i sery
Dodatki – winogrona, orzechy, oliwki
Przygotowanie: Wędliny i sery kroimy i układamy na desce lub półmisku. Dodaj ulubione dodatki, z serami świetnie komponują się winogrona i orzechy.

Kulki z koziego sera

Dania z kozim serem są nie tylko zdrowe i smaczne, ale też… modne. Dlatego nie może ich zabraknąć na twojej imprezie.
Składniki:
twaróg kozi
pistacje solone
Przygotowanie: Pistacje pozbawiamy skorupek i drobno siekamy. Z sera robimy małe kuleczki i obtaczamy je w posiekanych pistacjach. Na koniec wbijamy w kulkę wykałaczkę, tak, aby porcja wyglądała jak lizak.

Seler naciowy z pastą serową

Seler naciowy świetnie smakuje w sałatkach, ale może tez służyć za bazę innej wyśmienitej przekąski, którą przygotuje nawet ten, kto nie jest mistrzem kuchni.
Składniki:
gałązki selera naciowego
100 g sera pleśniowego
2 łyżki ricotty
50 g orzechów włoskich
winogrono czerwone do dekoracji
Przygotowanie: Seler naciowy myjemy, osuszamy, obieraczką zdejmujemy zewnętrzne włókna, kroimy na 5 cm kawałki. Orzechy miksujemy w blenderze, dodajemy ser pleśniowy i ricottę miksujemy do uzyskania puszystej masy. Gotową nakładamy do szprycy i faszerujemy kawałki selera. Gotowe układamy na talerzu, dekorujemy winogronem i schładzamy przed podaniem.

Carpaccio z buraków

Carpaccio z buraków nie ustępuje temu prawdziwemu ani smakiem, ani wyglądem. Na pewno zaskoczysz nim swoich gości.
Składniki:
4-5 średnich buraków
2-3 łyżki oliwy
1 łyżka octu jabłkowego
szczypta soli i pieprzu
łyżeczka czosnku niedźwiedziego
rukola
orzechy włoskie
ser feta
Przygotowanie: Buraki obieramy. Oliwę, ocet, sól, pieprz, pokruszony (jeśli mamy świeży to posiekany) czosnek niedźwiedzi mieszamy i w takiej marynacie obtaczamy buraki. Następnie każdego zawijamy osobno w folie aluminiową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy do miękkości. Upieczone buraki wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Wyciągamy z folii i kroimy na jak najcieńsze plastry. na talerzu układamy garść liści rukoli, na to układamy plastry buraka. Posypujemy pokruszonym serem feta, orzechami włoskimi i świeżo zmielonym pieprzem. Polewamy oliwą i serwujemy.

Składniki:
0,5kg gulaszowego mięsa wołowego
4 pomidory
2 strąki czerwonej papryki
4 średnie ziemniaki
4 cebule
3 ząbki czosnku
papryka ostra i słodka w proszku
pieprz, sól
tłuszcz do smażenia
5 listków laurowych
ok. 10 ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie: Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę i podsmażamy przez kilka chwil na tłuszczu. Posypujemy sporą ilością pieprzu, solimy do smaku. Dorzucamy 3 pokrojone w piórka cebule, zmiażdżony czosnek i mieszając przesmażamy jeszcze kilka minut. Łączymy z pokrojonymi w niedużą kostkę pomidorami, dodajemy paprykę ostrą i słodką. Wszystko przekładamy do garnka i zalewamy wodą, dorzucamy ziele i listki laurowe. Po zagotowaniu doprawiamy do smaku. Wszystko gotujemy aż mięso zmięknie. Pod koniec gotowania dorzucamy pokrojone w małą kostkę ziemniaki oraz paprykę i cebulę, gotujemy do miękkości warzyw.

Świąteczne dania

Wiele dań, które podawałaś w święta, świetnie sprawdzi się również na sylwestrowym stole. Bigos np. zyskuje na smaku, gdy kilkukrotnie się go podgrzewa. Pieczone mięsa będą równie apetyczne po kilku dniach stania w lodówce. Podczas sylwestrowej kolacji możesz podać także pierogi, krokiety, uszka oraz śledzie - zwłaszcza te w oleju czy zalewie octowej. Walorów smakowych nie stracą też ciasta - makowce i pierniki.

Źródło artykułu:WP Kobieta