Ta dieta nie sprzyja stresowi
Stres zależy od wielu czynników m.in. od naszego charakteru, złego trybu życia czy genetyki. Jest jednak jeszcze jedna rzecz, która silnie oddziałuje na nasze poczucie stresu. Nieodpowiednia dieta może sprawić, że będziemy się denerwować częściej niż zwykle.
24.06.2013 | aktual.: 25.06.2013 16:21
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Stres zależy od wielu czynników m.in. od naszego charakteru, złego trybu życia czy genetyki. Jest jednak jeszcze jedna rzecz, która silnie oddziałuje na nasze poczucie stresu. Nieodpowiednia dieta może sprawić, że będziemy się denerwować częściej niż zwykle.
Jedzenie i stres to zależność dwustronna. Z jednej strony bowiem złe jedzenie nasila stres i sprzyja jego powstawaniu, a z drugiej duży stres wywołuje zaburzenia odżywiania (napady głodu lub głodzenie się). Zła dieta to istotny element trybu życia, więc wpływa na ogólne samopoczucie i stan zdrowia. Czasem wystarczy zmiana nawyków żywieniowych, by organizm się zregenerował i naturalnie bronił się przed szkodliwością stresu.
Jaka dieta nasila stres?
Stres często powoduje napady głodu. Nie bez powodu mówi się „zajadać stres”. Szybkie zaspokojenie nagłego poczucia głodu sprawia, że się uspokajamy, a sama czynność jedzenia pozwala oderwać się na chwilę myślami od stresujących sytuacji. Co najczęściej podjadamy w obliczu stresu? Do najpopularniejszych przekąsek zaliczamy słodycze, chipsy, paluszki czy smażone orzeszki. Udowodniono, że cukier jest jednym z najsilniejszych generatorów stresu w organizmie. Jego brak powoduje pogorszenie samopoczucia i wzmożone uczucie głodu, które właśnie zajadamy niezdrowymi przekąskami. Rozwiązanie takie jest niekorzystne, bo takie jedzenie zazwyczaj zaspokaja głód na chwilę i szybko generuje nowe łaknienie. Nie sposób również wspomnieć o tym, że takie przekąski są niezdrowe – ciężkostrawne i ubogie w cenne wartości odżywcze. Ich zjedzenie powoduje uczucie ciężkości i może być powodem różnych nieprzyjemnych dolegliwości.
Sytuacjom stresowym również nie sprzyja niewłaściwy sposób jedzenia. Zjadanie śniadania i kolacji w biegu, podjadanie pomiędzy głównymi posiłkami i opychanie się na noc jest ogromnie szkodliwe dla naszego organizmu. Trawienie nie przebiega prawidłowo, dochodzą kłopoty zdrowotne (wzdęcia, problemy z wątrobą), które mają wpływ na ogólne samopoczucie – niezwykle ważne w momentach narażenia na stres. Jedzenie produktów gotowych, pełnych ulepszaczy i konserwantów potrafi wygenerować stres w samych naszych narządach, sprawiając, że zaczynają one nieprawidłowo funkcjonować.
Co jeść, aby stres nam nie dokuczał?
Dobra dieta ma działanie antystresowe. Obniża poziom hormonów stresu (kortyzolu i adrenaliny), podnosi poziom hormonu zwanego serotoniną, który działa uspokajająco. Przyczynia się również do obniżenia ciśnienia krwi ,wzmacnia układ odpornościowy i likwiduje napięcie mięśniowe.
W dobrej diecie nie może zabraknąć produktów bogatych w witaminy z grupy B. To te witaminy w największym stopniu odpowiadają za prawidłową pracę systemu nerwowego. Dzięki nim można utrzymać równowagę psychiczną, złagodzić stany lękowe, a nawet dodać sobie energii. Witamina B występuje między innymi w mleku, brokułach, kaszy, roślinach strączkowych, rybach. Istotna jest również witamina C, odpowiedzialna za nasz układ odpornościowy. Wzmocnienie organizmu ma na celu skuteczną obronę przed szkodliwym działaniem stresu. Witamina C występuje w licznych owocach (cytrusy, jeżyny, truskawki, poziomki, żurawina) oraz warzywach (pomidory, papryka).
Na skutek stresu maleje ilość magnezu w organizmie, dlatego warto dbać o jego równowagę. Magnez występuje m.in. w kakao, gorzkiej czekoladzie, orzechach, fasoli i kiełkach. Uzupełnieniem diety powinny być węglowodany, które dodają nam energii, dzięki czemu trudniej poddajemy się stresowi. Węglowodanów najwięcej jest w produktach zbożowych, nasionach strączkowych, kaszach czy ziemniakach. Istotna w diecie jest również duża ilość napojów (najlepiej wody). Brak wody to bowiem obniżona koncentracja.
Wskazane jest również mechaniczne obniżanie napięcia mięśniowego. Dobrym sposobem na to jest podjadanie zdrowych przekąsek . Mogą to być np. marchewki, surowe orzechy, nasiona słonecznika, kiełki, owoc, które spełnią także funkcję dostarczania organizmowi antyoksydantów.