Turcja – stolica kebabu i bakławy
Kuchnia turecka może stać się fascynującą podróżą kulinarną dla wszystkich wielbicieli przystawek, grillowanych mięs, gęstych sosów i naprawdę słodkich ciast. I jeśli choć jeden z rodzajów tych dań jest twoim ulubionym, to z całą pewnością smakołyki z Turcji przypadną ci do gustu.
24.11.2006 | aktual.: 28.06.2010 18:44
Turcja to kraj bardzo ciekawy. Krzyżują się tu bowiem wpływy wschodnie z narosłymi przez wieki elementami kultury europejskiej. Z tej niezwykłej mieszanki powstała też turecka kuchnia narodowa. I choć zwykle kojarzy się nam ona tylko z kebabem, to jednak warto ją bliżej poznać. Bo Turcja to również smakowite przystawki, wyśmienity, gęsty jogurt i bardzo słodka bakława.
Turecka egzotyka
Bez wątpienia kuchnia turecka ma w sobie coś egzotycznego. Dużo w niej specyficznych połączeń i smaków, które nieznane są w kuchniach zachodnich czy środkowoeuropejskich. Choć i tu znajdziemy pewne dania, które nie zdziwiłyby i w innych krajach, bliższych nam zarówno geograficznie, jak i kulturowo. W Turcji możemy bowiem zjeść na przykład faszerowane warzywa czy mięso drobiowe polane sosem, ale możemy też skusić się na wypróbowanie czegoś zupełnie nieznanego, jak pasta z grochu (humus) czy też jogurtowa zupa.
Bogactwo przystawek
Bogactwo przystawek i małych przekąsek to jedna z głównych cech tureckiej kuchni. Niektóre z nich swoim charakterem przypominają nieco hiszpańskie tapas czy włoskie antipasti. Tu jednak małe przekąski, podobnie jak w Grecji, noszą nazwę meze. Są one tak różnorodne i smakowite, że z powodzeniem mogą nie tylko otwierać główny posiłek, ale i całkowicie go zastąpić. Większość z nich, w przeciwieństwie do tureckich dań głównych, jest bezmięsna (będzie więc to dobra propozycja kulinarna dla wszystkich wegetarian). Szczególną popularnością cieszą się tu faszerowane warzywa, jak papryka, pomidory czy bakłażany. Specjalnością tureckiej kuchni jest też humus, czyli pasta z grochu (z dodatkiem czosnku oraz sezamu).
Można jednak również spotkać znacznie prostsze przystawki, bo przed głównym posiłkiem bywają tu też podawane na przykład różnego rodzaju lokalne sery. Turecka kuchnia słynie również z wyśmienitych sosów, które serwuje się nie tylko do mięs, ale także do świeżego (często ciepłego) pieczywa. Chleb lub bułka maczane w gęstych dipach mogą wówczas stanowić apetyczną przekąskę bądź wstęp do dania głównego.
SKORZYSTAJ Z NASZYCH PRZEPISÓW
Inne przepisy Kebab i inne dania główne
Tureckie dania główne to przede wszystkim mięsa. Lubiany jest tu zarówno drób, jak i baranina. Bez względu jednak na rodzaj mięsa są one zazwyczaj podawane z rusztu bądź grilla. Najsłynniejszym daniem jest jednak oczywiście kebab. Można go traktować jako pewien typ fast foodu, ale można również stworzyć z niego prawdziwie wykwintne danie. Bo kebab to nie tylko mięso i surówki w dużej bułce! Turcy przyrządzają go na wiele sposobów. Zawsze używają jednak do tego baraniny bądź drobiu. Ale kebaby różnią się między sobą nie tylko rodzajem mięsa, ale także na przykład sosem. Tu mieszkańcy Turcji wykazują się szczególną pomysłowością i serwują danie nie tylko ze zwykłym sosem czosnkowym czy pomidorowym, ale również z doskonałymi jogurtowymi dipami, wymyślając przy tym nierzadko zadziwiające połączenia, jak na przykład pomidory z miętą czy orzechy z czosnkiem.
Jako danie główne możemy też zjeść jeden z dość licznych rodzajów małych, faszerowanych mięsem pierożków. Wielbiciele kuchni bezmięsnej powinni natomiast spróbować kulek z mielonego grochu, czyli dania zwanego falafel. Oczywiście, jak przystało na kraj nadmorski w Turcji serwuje się też sporo dań przyrządzonych z ryb i owoców morza. Podobnie jak mięsa podaje się je głównie zgrillowane bądź duszone w gęstym sosie.
Danie główne z pewnością może stanowić również jedna z gęstych, pożywnych i dość obficie przyprawionych zup. Może to na przykład być zupa soczewicowa czy też bardzo różna od wszystkich nam znanych – zupa jogurtowa z dodatkiem warzyw strączkowych i ryżu.
SKORZYSTAJ Z NASZYCH PRZEPISÓW
Inne przepisy Słodkie ciasta z bakaliami
Turcja to również raj dla łasuchów, i to szczególnie tych, dla których im coś jest słodsze tym lepsze. Ciasta i desery tureckie są bowiem naprawdę bardzo słodkie. Dodaje się do nich często bakalie, a w szczególności orzechy, i nierzadko nasącza się je dodatkowo słodkimi syropami. Dużą popularnością cieszy się tu też marcepan, do wynalezienia którego Turcy roszczą sobie pewne prawa. Najbardziej jednak znanym deserowym przysmakiem jest bakława. Jest to ciasto złożone z cienkich placków przełożonych słodką bakaliowo-miodową masą. Nie mniej popularne są także desery lodowe czy owocowe (szczególnie sałatka owocowa podawana z gęstym jogurtem i odrobiną miodu).
Kuchnia turecka może stać się fascynującą podróżą kulinarną dla wszystkich wielbicieli przystawek, grillowanych mięs, gęstych sosów i naprawdę słodkich ciast. I jeśli choć jeden z rodzajów tych dań jest twoim ulubionym, to z całą pewnością smakołyki z Turcji przypadną ci do gustu.