Uczta w greckim stylu
Meze to magiczne słowo, które w potocznym języku greckim znaczy wiele. Jest to wyraz niezwykle trafnie określający sposób serwowania dań w greckich tawernach. Bogactwo smaków i aromatów zaskoczy nawet najbardziej wytrawnych smakoszy.
W krainie ambrozji i nektaru od zawsze lubiono dużo jeść. Podróżni, którzy mieli okazję spędzić wakacje na Riwierze Olimpijskiej lub na wyspach greckich, z pewnością przekonali się, że tradycja przyjmowania gości i zapraszania ich do stołów zastawianych jadłem i trunkami jest wciąż żywa. W menu najlepszych greckich restauracji znajdziemy 20 różnych potraw, które serwowane są kolejno podczas jednego posiłku.
Magicznym słowem z greckiego jadłospisu jest meze. To słowo doskonale odzwierciedla bogactwo i różnorodność potraw - w potocznym języku greckim określa się nim wielość dań. Jeśli wybieramy się do regionalnej tawerny, prowadzonej przez Greków, zarezerwujmy dużo czasu na spożywanie posiłków i najlepiej wybierzmy się do takiej tawerny z burczącymi brzuchami. Wielu gości, którzy pierwszy raz odwiedzają mityczną Helladę, nie zdaje sobie sprawy z tego, iż serwowanie meze odbywa się zawsze w określonym porządku, zgodnie z obowiązującą tradycją.
Greckie rytuały – przystawka za przystawką
A jakie przystawki wchodzące w skład meze możemy znaleźć w jadłospisie? Jest to oczywiście tradycyjna grecka sałatka - choriatiki, skomponowana z dużej ilości oliwek, fety, pomidorów, ogórków, skropiona dużą ilością oliwy z oliwek. Przyniesienie sałatki, wraz z bardzo smacznym miękkim chlebem, wszelkiego rodzaju serami, często domowej roboty oraz zielonymi surówkami oznacza, że uczta właśnie się rozpoczęła. Po spożyciu wielu wszelkiego rodzaju przystawek, podawanych zazwyczaj na zimno, przychodzi czas na dania mięsne i rybne. Pamiętajmy, że kelnerzy cały czas dbają o to, aby na naszych stołach nie zabrakło wina – jeśli nie życzymy sobie, aby wciąż dolewano nam trunku, koniecznie powiedzmy o tym kelnerowi.
PRZYRZĄDŹ SAMA GRECKIE PRZYSMAKI
* *Czas na konkrety
Sposób jedzenia i serwowania wprowadza przyjazną, towarzyską atmosferę. Goście, których nikt nie pogania, a wręcz przeciwnie – zachęca do próbowania potraw, nie tylko jedzą, ale mają okazję poznać grecką kulturę i obyczaje „od kuchni”. W regionalnych restauracjach w trakcie posiłków, prezentują się zespoły folklorystyczne, umilając muzyką czas. Kelnerzy kolejno przynoszą salaterki i półmiski, także nie koncentrujmy się na jednej potrawie, która szczególnie nam smakuje, gdyż zabraknie nam siły na spróbowanie innych - równie smacznych.
Dania główne to potrawy skomponowane z grillowanego mięsa lub świeżo złowionych ryb. W najlepszych greckich restauracjach podaje się nawet 20 takich dań. Do najsmaczniejszych należą musaka – suflet z bakłażanem i mielonym mięsem, pastitsio – danie makaronowe z pomidorami i mięsem, dolmadhes – mięso mielone z ryżem, zawinięte w liście winogron z cytrynowym sosem. Nie każdy o tym wie, że grecka uczta to raj nie tylko dla miłośników zielonych sałatek, ale również wszelkiego rodzaju mięs. Prezentujemy dania, które zaspokoją kulinarne oczekiwania nawet jajbardziej wybrednych smakoszy:
Dania główne:
- Staffado - gulasz wołowy z cebulą
- Souvlakia - szaszłyki
- Saganaki - smażony ser feta
- Skordalia me psari kapnisto – wędzona ryba z sosem czosmkowo-orzechowym i zielonymi oliwkami
- Giros - mięso grilowane na rożnie
- Tzatziki - jogurt z ogórkiem i czosnkiem
- Briam - zapiekanka warzywna
- Kotopulo - kurczak
- Psaria – ryby
PRZYRZĄDŹ SAMA GRECKIE PRZYSMAKI
* *Czas na deser
Po niezliczonej ilości przystawek i dań mięsnych przychodzi pora na desery. Są to zazwyczaj ciasta kremowe oraz suche babki. Wraz z nimi podaje się patery z owocami – polecamy greckie pomarańcze – są niezwykle soczyste i słodkie, dojrzewają bowiem w pełnym słońcu. Należy również pamiętać, że do meze podaje się głównie wina, soki lub wodę. Do najbardziej znanych gatunków win należą - Ilios, Emery, Chavalier de Rhodes i Retsina. Wódki również są obecne na greckich stołach - najpopularniejsze jest ouzo - grecka anyżówka.
Jeśli chcemy wypić tradycyjnie parzoną grecką kawę, wybierzmy się do kawiarni – w tawernach zazwyczaj nie serwuje się gorących trunków. Picie kawy dla Greków to prawdziwy rytuał – nie spożywa się jej w 3 minuty – - mieszkańcy Grecji rozkoszują się jej smakiem, prowadząc przy okazji długie pogawędki z przyjaciółmi. Przyrządza się ją, gotując w małym tygielku i pije w malutkich filiżankach.