Zioła i przyprawy, które odmładzają
Najskuteczniejsze eliksiry młodości można znaleźć we własnej kuchni. Specjaliści już od dawna mówią o tym, że w walce z czasem mogą nam pomóc niektóre zioła i przyprawy.
Wydajemy fortunę na kremy i robimy wszystko, by mieć aksamitną cerę. Okazuje się, że najskuteczniejsze eliksiry młodości można znaleźć we własnej kuchni. Specjaliści już od dawna mówią o tym, że w walce z czasem mogą nam pomóc niektóre zioła i przyprawy. Dbają o wygląd skóry i paznokci, ułatwiają trawienie, a zawarte w nich olejki eteryczne genialnie poprawiają samopoczucie. Przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych ziół i przypraw, które przedłużają młodość.
Bazylia
Potrafi błyskawicznie zmienić smak każdego dania. Nie tylko obłędnie pachnie, ale również ma wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni nas przed wolnymi rodnikami. Dostarcza wielu potrzebnych witamin, w tym witaminy A, która dobrze wpływa na wzrok oraz witaminy B5, odpowiedzialnej za dobrą kondycję włosów i skóry. Intensywny zapach bazylii świadczy o dużej zawartości olejków eterycznych. Mają one właściwości przeciwzapalne, ale również dobrze wpływają na układ nerwowy. Z badań wynika, że olejki z bazylii podkręcają metabolizm, więc sprzyjają odchudzaniu.
Koper włoski
Znany głównie z tego, że uspokaja układ trawienny i pomaga na wszelkie kłopoty z żołądkiem. Tymczasem fenkuł to również prawdziwa bomba witamin, które zapewniają nam młody wygląd. Bogaty w przeciwutleniacze, minerały i kwas foliowy, jest bronią w walce ze zmarszczkami i wiotką skórą. Włoszki chętnie robią sobie z niego domowy tonik. Naparu z kopru używają do przemywania twarzy, bo działa on przeciwzapalnie i bakteriobójczo.
Lawenda
Ułatwia zasypianie, a jej przyjemny zapach wycisza umysł i ciało. Suszoną lawendę warto mieć w sypialni, ale również w kuchni. Fioletowe kwiaty są znakomitym dodatkiem do wielu dań, a zwłaszcza deserów. Można przygotować z nich lawendowy cukier lub używać zamiast oregano do wielu dań kuchni śródziemnomorskiej.
Kolendra
Świeże listki lub suszone nasiona. W obu formach ma tyle samo cennych składników odżywczych. Kolendra pomaga trawić tłuszcz, dlatego warto dodawać ją zwłaszcza do cięższych dań. To magiczne ziele obniża poziom cukru we krwi i hamuje apetyt. Ponadto jest cennym źródłem żelaza. Pierwiastek ten jest nośnikiem tlenu i rozprowadza go po wszystkich komórkach ciała. Dobrze dotlenione tkanki lepiej się regenerują.
Imbir
Zwykle sięgamy po niego tylko podczas przeziębień. Ale herbatę z dodatkiem świeżego korzenia imbiru warto pić przez cały rok. Zmniejsza stany zapalne i sprawia, że stawy zachowują świetną kondycję przez wiele lat. Zapobiega przedwczesnej osteoporozie, dobrze wpływa na mięśnie.
Rozmaryn
Ziele o mocy botoksu. Jego regularne jedzenie powoduje, że zmarszczki znikają, a skóra staje się bardziej elastyczna. To wszystko dzięki bardzo dużej zawartości przeciwutleniaczy oraz olejków eterycznych, które dodatkowo obniżają poziom cukru we krwi i ułatwiają trawienie. Rozmaryn sprzyja wątrobie, bo zawarte w nim składniki pomagają usunąć z niej nadmiar toksyn.
Tymianek
Działa oczyszczająco i przeciwzapalnie. To dlatego znajdziemy go w wielu kosmetykach, których używamy do pielęgnacji twarzy i włosów. Olej z tymianku, tzw. tymol, to składnik wielu preparatów stomatologicznych. Zabija bakterie, orzeźwiająco pachnie i leczy mikrouszkodzenia w jamie ustnej.
Marta Rowicka/ Kobieta WP