Nie ma potrzeby nikogo przekonywać, że śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Rano warto dostarczyć organizmowi cennych składników odżywczych, które naładują nas energią na cały dzień. Nie musimy ograniczać się do banalnych kanapek, ponieważ proste i smaczne dania z jajek można przygotować równie szybko i sprawnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najlepszy przepis na jajecznicę. W Polsce nikt tak jej nie robi
Zdrowsza wersja jajecznicy
Jajecznica, podawana z masłem, szczypiorkiem lub kromką świeżego pieczywa, to jedno z najbardziej lubianych dań śniadaniowych. Nie wymaga wyszukanych składników ani zaawansowanych zdolności kucharskich.
W sieci znajdziemy też przepis na coś zdrowszego. Chodzi o jajecznicę na wodzie, czyli lekkie wydanie ulubionego śniadania. Przyrządza się ją bez użycia tłuszczu i bez dodatku mięsa, dlatego jest mniej kaloryczna. Kluczowe znaczenie ma jakość użytych jajek - to one decydują o finalnym smaku dania. Jajecznicę na wodzie robi się błyskawicznie, więc to idealna opcja dla zabieganych osób.
Jajecznica na wodzie - jak zrobić?
Aby przygotować jajecznicę na wodzie, najpierw wbij jajka do miseczki i delikatnie wymieszaj je widelcem. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Możesz też użyć swojej ulubionej mieszanki przypraw. Następnie rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej dwie łyżki wody, zagotuj, a następnie dodaj jajka.
Całość powoli mieszaj, aby zapobiec przywieraniu do dna patelni. Smaż do osiągnięcia pożądanej konsystencji - aż jajka się zetną. Gdy jajecznica jest już gotowa, przełóż ją na talerz, a wierzch posyp świeżym szczypiorkiem.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl