Jedna łyżka na jedno jajko. Jajecznica po włosku nie ma sobie równych
Jajecznica to jedno z najpopularniejszych dań śniadaniowych. Włosi przyczynili się do nowej definicji tej potrawy, wprowadzając klasyczne danie na wyższy poziom smaku i elegancji. W jaki sposób? Wystarczy ten dodatek.
Jajecznica jest jedną z najpopularniejszych propozycji śniadaniowych. Nie jest także tajemnicą, że Polacy ją uwielbiają. Choć najczęściej przygotowujemy ją w klasycznej wersji, na maśle, by nieco ją urozmaicić, możemy spróbować zrobić ją tak, jak Włosi.
Jajecznica według Włochów
Co takiego dodają Włosi do jajecznicy, że jest aksamitna i puszysta? Ich sekretem jest popularny ser ricotta. Dodając go do jajecznicy, nadasz jej kremową konsystencję i lekkość. Całość będzie rozpływała się w ustach. Warto także zaznaczyć, że ricotta jest cennym źródłem białka, co sprawi, że śniadanie będzie jeszcze bardziej wartościowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Błędy przy robieniu jajecznicy
Kiedy dodać ricottę do jajek? Istnieją dwa sposoby. Niektórzy mieszają ją z jajkami jeszcze przed smażeniem. Inni dodają ją do dania tuż po ścięciu jajek. Niezależnie od sposobu, wystarczy dodać 1-2 łyżki ricotty na każde jajko i delikatnie wymieszać.
Jajecznica sposobami Magdy Gessler
W jaki sposób jajecznicę robi Magda Gessler? Jej propozycją jest ta z pomidorami. Pomidory koktajlowe, sparzone wrzątkiem i wrzucone na masło, to u niej podstawa. Gessler nie oszczędza na pomidorach. Jej smak nabiera wówczas intensywności.
Pomidory można rozgnieść delikatnie, aby w pełni wydobyć ich sok, który miesza się z jajkami oraz dodatkiem passaty. To danie jest wyjątkowo aromatyczne dzięki szczypiorkowi i koperkowi, które restauratorka dodaje pod koniec procesu smażenia. Dzięki temu jajecznica jest smaczna, a śniadanie nabiera zupełnie nowego smaku.
Inną propozycją Magdy Gessler jest jajecznica z dodatkiem śmietany do jajek już na etapie mieszania. Ten niepozorna rzecz zmienia wszystko, a jajecznica dosłownie rozpływa się w ustach. Podczas przygotowania dania warto jednak pamiętać, by jajecznicę mieszać na małym ogniu, co zapewni jeszcze lepszy efekt końcowy.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.