Dodaj pół łyżeczki do jajecznicy. Trik szefa kuchni

Przepis na idealną jajecznicę
Przepis na idealną jajecznicę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

24.05.2024 14:17, aktual.: 24.05.2024 15:59

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jajecznica to jedno z najpopularniejszych dań na śniadanie. W końcu jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a do tego smaczna i pożywna. Jak ją przygotować, by była jeszcze lepsza? Wystarczy dodać do niej jeden dodatkowy składnik.

Przygotowanie jajecznicy to bułka z masłem. Nie wszyscy jednak wiedzą, że wystarczy drobna modyfikacja przepisu, aby smakowała ona jeszcze bardziej. Co dodać, aby wyszła puszysta jak nigdy dotąd? Sprawdźcie.

Tajemny składnik jajecznicy

Jajka znajdziemy w większości domów. W końcu wykorzystujemy je nie tylko do przygotowania śniadania, obiadu i kolacji, ale też deserów. Właśnie dlatego często sięgamy po nie także w przypadku, gdy nie do końca wiemy, co chcielibyśmy zjeść.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ogromną popularnością cieszy się jajecznica, którą zazwyczaj spożywana jest na śniadanie. Niektórzy jedzą same jajka z dodatkiem bułki lub chleba albo decydują się przyrządzić ją w duecie z bekonem, cebulką, a nawet warzywami.

Jeśli zależy nam na tym, aby jajecznica była bardziej puszysta, wystarczy, że dodamy do niej mąkę ziemniaczaną. Ten dość nieoczywisty składnik sprawi, że nie tylko będzie lepiej smakować, ale także zachwyci nas swoim wyglądem, przypominając danie od najlepszych szefów kuchni.

Sposób na idealną jajecznicę

Jak przyrządzić jajecznicę z mąką ziemniaczaną? Przygotowanie posiłku należy rozpocząć od wymieszania łyżeczki skrobi z dwoma łyżkami mleka.

Kiedy pozbędziemy się grudek, musimy jeszcze dodać do mieszanki odrobinę masła. W tym przypadku w pełni wystarczy ok. pół łyżki. Następnie możemy już wymieszać wszystko z jajkami. Nie zapomnijmy także o dodaniu soli i pieprzu.

Rozgrzejmy patelnię i rozpuśćmy odrobinę masła, a następnie wlejmy na nią wymieszane ze sobą składniki. Na sam koniec wystarczy już wszystko usmażyć, nie zapominając przy tym o ciągłym mieszaniu, do momentu aż jajecznica będzie odpowiednio ścięta.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

© Materiały WP
Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (66)
Zobacz także