GotowaniePrzepisyCzekoladowe cuda

Czekoladowe cuda

Uwielbiają ją chyba wszyscy. Tabliczka czekolady – nadziewanej, z bakaliami czy też zwykłej, mlecznej – to doskonały deser, dodatek do ciast oraz pasujący do każdej okazji upominek, który z pewnością sprawi radość.

Czekoladowe cuda

01.02.2008 | aktual.: 29.06.2010 01:14

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Uwielbiają ją chyba wszyscy. Tabliczka czekolady – nadziewanej, z bakaliami czy też zwykłej, mlecznej – to doskonały deser, dodatek do ciast oraz pasujący do każdej okazji upominek, który z pewnością sprawi radość. Ten słodki przysmak można wykorzystać na wiele sposobów i cieszyć się jego smakiem pod różnymi postaciami. Budynie, ciasta, ciasteczka, omlety, naleśniki czy też musy połączone z czekoladą to przyjemność dla każdego prawdziwego łasucha.

Wyróżnia się trzy rodzaje czekolady: czarną, białą oraz mleczną. Czarna czekolada, zwana również gorzką, musi posiadać minimum 35 proc. kakao, mleczna – 25 proc. Natomiast białą czekoladę wytwarza się z masła kakaowego, które stanowi minimum 20 proc. każdej tabliczki.

Jako samodzielny smakołyk bardzo ceni się również czekolady z owocami i/lub bakaliami oraz nadziewane, jednak w kuchni najczęściej wykorzystywane są trzy tradycyjne rodzaje czekolady.

Dodatek, dekoracja…

Jest kilka sposobów wykorzystania czekolady w ciastach. Ten pyszny dodatek występuje najczęściej w ciekłej konsystencji, najważniejsze jest zatem umiejętne rozpuszczenie.

Warto do tego wykorzystać kuchenkę mikrofalową, którą należy włączyć na kilka minut przy małej mocy; czasem wystarcza nawet program do rozmrażania. Częściej jednak stosuje się gorącą kąpiel, czyli umieszczenie miski bądź kubka z rozdrobnioną czekoladą do większego naczynia wypełnionego ciepłą wodą. Topniejący smakołyk należy w tym przypadku cały czas mieszać, aż to uzyskania jednolitej masy. Dodając ją do ciasta, uzyskamy przepyszny czekoladowy deser. Aby jeszcze bardziej poprawić smak ciasta, można jeszcze przed włożeniem go do piekarnika umieścić w masie kawałki czekolady, które podczas pieczenia roztopią się i wzbogacą przepyszny smak.

ZOBACZ TEŻ:

KUSZĄCA SŁODYCZ - CZY MOŻNA BEZ NIEJ ŻYĆ? Ciekawym przepisem na deser jest zestawienie różnych gatunków czekolady. Jeśli do masy ciasta dodajemy czekoladę gorzką, można jako polewę przygotować białą czekoladę lub wrzucić jej kawałki wrzucić do ciasta. Trzeba jednak pamiętać, że biała czekolada posiada więcej tłuszczu, więc jeśli dodamy ją do masy, można ograniczyć ilość masła czy margaryny. Mleczną czekoladę warto łączyć z gorzką, by nasze ciasto nie było za słodkie.

Za pomocą czekolady łatwo osiągniemy także efektowną dekorację tortu, ciasteczek oraz wielu innych deserów. Wystarczy przysmak zetrzeć (po uprzednim schłodzeniu), rozłożyć w kostkach na powierzchni słodkiego dania lub użyć dostępnych w sklepach ozdób w kształcie na przykład serduszek lub listków. Ciekawy efekt daje połączenie mlecznej, czarnej i białej – różne kolory dodają atrakcyjnego wyglądu potrawom, a także urozmaicają ich smak.

…albo danie główne

Coraz większą popularnością cieszy się słodkie fondue. Podgrzewana w specjalnym naczyniu czekolada (można mieszać gatunki, a także łączyć je z rozmaitymi dodatkami jak orzechy, rodzynki, płatki kukurydziane czy niektóre owoce) to nie tylko przyjemność jedzenia, ale też radość przygotowywania i wspólnego rozkoszowania się smakiem.

Choć kojarzy się głównie z deserami, czekoladę można dodawać również do dań głównych. Najczęściej wykorzystuje się do tego gorzką czekoladę lub sproszkowane kakao. Jako składnik sosów podawanych z mięsami daje intensywny kolor, oryginalną nutkę smakową i bogatszy zapach. Nie można jednak przesadzać z ilością, by nie zaburzyć równowagi smaków.

W Polsce łączenie czekolady z daniami głównymi należy jeszcze do rzadkości, natomiast w krajach Ameryki Południowej i Środkowej (głównie w Meksyku) sosy z dodatkiem czekolady czy indyk pieczony w czekoladzie to bardzo popularne dania. Elementy słodkie łączy się też często z chili. Podobnie w krajach Półwyspu Iberyjskiego do potraw słonych często dodaje się kakao.

Wyliczając czekoladowe potrawy wypada pamiętać także o popularnej i lubianej gorącej wersji tego przysmaku. Stanowi ona doskonały deser, a nawet śniadanie. Jest nie tylko bardzo smaczna, ale też pożywna, daje dużą dawkę energii. Z ciepłym mlekiem lub bitą śmietaną łatwo zaspokoi wymagania nawet najwybredniejszego łakomczucha.

ZOBACZ TEŻ:

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (0)