Mango jest skarbnicą składników mineralnych i witamin. Nie bez powodu uważany jest za "owoc młodości". Docenić powinnyśmy nie tylko jego walory smakowe i względy estetyczne. W okresie głodu w Indiach nasiona pozyskiwane z pestek mango służyły jako pokarm. Dojrzały, soczysty i aromatyczny owoc zawiera wiele korzyści zdrowotnych. Jakich?
Mango jest skarbnicą składników mineralnych i witamin. Nie bez powodu uważany jest za "owoc młodości". Docenić powinniśmy nie tylko jego walory smakowe i względy estetyczne. W okresie głodu w Indiach nasiona pozyskiwane z pestek mango służyły jako pokarm. Dojrzały, soczysty i aromatyczny owoc zapewnia wiele korzyści zdrowotnych. Jakich?
Wzmacnia układ odpornościowy
Chcesz rzadziej chorować? Wybierz mango, które jest doskonałym źródłem beta-karotenu, związku neutralizującego wolne rodniki i chroniącego skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Nie brakuje w nim także witaminy C, która korzystnie wpływa na odporność.
Na podst. amerikanki.com (ms)/(mtr), WP Kobieta
Nie tylko woda z plasterkiem cytryny. Nowe sposoby użycia super owocu
Dlaczego warto stosować mydło solne?
Zmniejsza ryzyko raka
Wysoka zawartość antyoksydantów sprawia, że mango działa przeciwzapalnie i zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworu. Związki takie jak astragalin, kwercetyna, kwas galusowy, izokwercetryna, fisetin chronią organizm przed rakiem piersi, jelita grubego, prostaty i białaczką.
Poprawia funkcjonowanie mózgu
Mango jest bogate w witaminę B6, która pełni kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Wpływa także na kondycję mózgu i jakość snu oraz reguluje nastrój. Ponadto mango zawiera glutaminę, która poprawia koncentrację i pamięć.
Nie tylko woda z plasterkiem cytryny. Nowe sposoby użycia super owocu
Dlaczego warto stosować mydło solne?
Chroni wątrobę
Spożywanie mango ma korzystny wpływ na wątrobę. Zawarte w nim przeciwutleniacze oczyszczają wątrobę ze szkodliwych toksyn. Włączenie do diety mango usprawni pracę tego organu i poprawi nasze samopoczucie.
Obniża cholesterol
Owoc jest źródłem pektyn i błonnika pokarmowego, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Jego zasługą jest również zmniejszenie ciśnienia krwi. A wszystko dzięki potasowi.
Nie tylko woda z plasterkiem cytryny. Nowe sposoby użycia super owocu
Dlaczego warto stosować mydło solne?
Utrzymuje wagę
Jeśli chcesz schudnąć, sięgnij po mango. Badania wykazały, że spożywanie owoców pomaga kontrolować masę ciała. Mango zawiera błonnik, który zwiększa uczucie sytości. Dzięki niemu odchudzanie stanie się łatwiejsze.
Poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego
Mango poprawia funkcjonowanie systemu trawiennego. Jest doskonałym źródłem błonnika (pokrywa 20 proc. dziennego spożycia), który eliminuje z organizmu szkodliwe związki. Owoc dostarcza także 560 mg potasu, co pokrywa 16 proc. zapotrzebowania na ten pierwiastek. Jego niedobór może powodować zaburzenia równowagi płynów w organizmie i zaparcia.
Nie tylko woda z plasterkiem cytryny. Nowe sposoby użycia super owocu
Dlaczego warto stosować mydło solne?
Dobry dla oczu
Spożywanie mango może poprawić wzrok. Szklanka pokrojonego mango pokrywa 25 proc. zalecanej dawki witaminy A, która pełni znaczącą rolę w zachowaniu dobrego wzroku. Warto jeść profilaktycznie mango, zwłaszcza gdy spędzamy dużo czasu przed komputerem i telewizorem.
Odmładza skórę
Nie bez znaczenia jest wpływ mango na skórę. Oczyszcza, wygładza, redukuje trądzik i nawilża. Ekstrakt z mango doskonale sprawdza się w pielęgnacji ciała i włosów. Przywraca skórze elastyczność i nadaje jej młodzieńczy blask. Wystarczy położyć kilka plasterków na twarz i trzymać przez około 15 minut. Można połączyć go z miodem i jogurtem. Maseczkę należy spłukać letnią wodą. Właściwości regenerujące sprawiły, że owoc stał się popularnym składnikiem kremów, balsamów, szamponów i odżywek.
Nie tylko woda z plasterkiem cytryny. Nowe sposoby użycia super owocu
Dlaczego warto stosować mydło solne?
Źródło wapnia i żelaza
Mango jest doskonałym źródłem żelaza i wapnia, które są potrzebne kobietom w ciąży i w okresie menopauzy. Świeże mango zawiera 18 mg wapnia i 0,5 mg żelaza. Dzięki bogactwu witaminy C ułatwia przyswajanie żelaza pochodzącego z produktów roślinnych. Ze względu na wysoką zawartość związków odżywczych jest polecane osobom zmagającym się z anemią.
Na podst. amerikanki.com (ms)/(mtr), WP Kobieta